Kako se u potpunosti oporaviti od moždanog udara i je li moguće?

Moždani udar ili oslabljena cirkulacija krvi mozga jedan je od najčešćih uzroka smrtnosti i invaliditeta među stanovništvom najrazvijenijih zemalja. U tom slučaju, smrtonosni ishod je moguć ne samo tijekom samog moždanog udara, već iu prvih nekoliko tjedana nakon njega. Oko 35% pacijenata umre unutar tri do četiri tjedna nakon moždanog udara. Oko 60% onih koji su preživjeli je onesposobljeno.

Oni koji su blizu bolesnika koji su prošli moždani udar trebali bi znati da je oporavak od moždanog udara dug, težak ali vrlo važan proces. Glavni cilj rehabilitacije - je prije svega obnova mozga, motorike i govora, socijalne adaptacije, kao i prevencija recidiva MU i njenih komplikacija. Ulogu članova obitelji teško je precijeniti. Od njihovog sudjelovanja, strpljenje i pravi postupci u velikoj mjeri ovise o tome hoće li se moći vratiti (i koliko brzo) izgubljene funkcije.

Razdoblje oporavka nakon moždanog udara je teška faza u životu ne samo pacijenta nego i njegove obitelji. Kršenja su vrlo ozbiljna i ovise o tome koliko je i koji dio mozga oštećen. Pacijenti mogu biti narušeni pokreta udova, koordinaciju, vid, gutanje, govor, sluh, sposobnost kontroliranja defekacije i mokrenja. Oni u pravilu jedva razumiju informacije, brzo se umore, ne posjeduju emocije, padaju u depresiju. Obnavljanje pacijenata može potrajati mnogo mjeseci, pa čak i više od jedne godine.

Treba reći da puna obnova nije uvijek moguća. Kršenje krvotoka mozga često dovodi do nepovratnih posljedica. Stoga morate biti spremni za činjenicu da se morate prilagoditi novom nedostatku i naučiti raditi domaću zadaću u novim uvjetima. Važno je zapamtiti da pozitivan stav i ustrajnost mogu skratiti razdoblje oporavka, u vremenu da se potpuno ili djelomično vraćaju motoričke i druge sposobnosti.

Zajedničkim naporima liječnika i rodbine pacijent ima priliku vratiti se u normalan život, postati društveno aktivan i sposoban. Vraćanje funkcija u velikoj mjeri ovisi o tome koliko je početak aktivnosti započeo. Osim toga, važno je ne biti lijen i trenirati zahvaćenu stranu. Danas pacijenti i njihovi rođaci dobivaju centre za rehabilitaciju, gdje im se pruža kvalificirana pomoć.

Razine oporavka

Postoje tri razine oporavka nakon hemoragijskog ili ishemičnog moždanog udara.

 1. Prvi je najviši. To je prava obnova, u kojoj se sve funkcije potpuno vraćaju u početno stanje. Ova je mogućnost moguće ako ne postoji potpuna smrt stanica živčanih stanica mozga.
 2. Druga razina je naknada. Funkcije se nadoknađuju funkcionalnim restrukturiranjem i uključivanjem novih struktura. Ovo je početni period oporavka - obično prvih šest mjeseci nakon moždanog udara.
 3. Treća razina je ponovna prilagodba, tj. Prilagodba nedostatku u nastajanju. U ovom slučaju, mislimo na uporabu štapića, invalidskih kolica, šetača, ortoza.

pogled

Nepovoljni čimbenici za oporavak:

 • velika lezija mozga;
 • mjesto fokusa u funkcionalno važna područja (za funkcije govora i motora);
 • slaba cirkulacija krvi oko lezije;
 • napredna dob;
 • emocionalni poremećaji.

Povoljni prognostički čimbenici uključuju:

 • rana spontana obnova funkcija;
 • rano započinjanje aktivnosti oporavka.

Glavna načela obnove

 1. Rano oporavak izgubljenih funkcija.
 2. Adekvatnost i integrirani pristup.
 3. Dobra organizacija događaja, pravilnost i dugoročno zadržavanje.
 4. Pacijent i članovi obitelji trebali bi aktivno sudjelovati u procesu rehabilitacije.

Kao što je već spomenuto, glavni teret obnove pada na ramena bliskih srodnika. Moramo biti spremni za činjenicu da poboljšanje možda neće dugo trajati, a vrijeme oporavka bit će produljeno. Važno je pokazati strpljenje, održavati pozitivan stav, pohvaliti pacijenta za najmanje postignuća. Istodobno, pomoć treba dozirati, tako da preživjeli moždani udar brže postane neovisan. Uloga obitelji je sljedeća:

 • provođenje s pacijentima na obnovi sposobnosti kretanja, govora, čitanja, pisanja, hodanja, vještina kućanstva;
 • sudjelovanje pacijenta u raznim aktivnostima, jer nedjelovanje dovodi do depresije, depresije i apatije;
 • pomoći se ponovo integrirati u društvo.

Obnova prometa

Prioritet je normalizacija motoričke aktivnosti i oporavak mišića nakon moždanog udara. Liječenje situacije propisano je od prvog dana bolesti. Njegovo trajanje postavlja liječnik pojedinačno. Liječnik pokazuje rođacima kako položiti pogođeni dio, kako koristiti pješčane vrećice ili kuke za popravak. Liječenje se provodi dva puta dnevno pola sata nakon medicinske gimnastike. Nemojte slagati zahvaćene udove tijekom obroka ili odmah nakon jela. Kada se žale na utrnulost i nelagodu, trebate promijeniti položaj ruke ili nogu.

Kako pomoći pacijentu da se oporavi brzo, drugi dan nakon moždanog udara kako bi poboljšali pokretljivost u zglobovima čine pasivni pokreti, koji bi trebao biti spor, glatka, au svakom slučaju ne uzrokuje nelagodu i bol. Obično se izvode uz pomoć fizičkog trenera. Savijati i odvojiti udove, povucite ih na strane, okrećite se.

Kada je pacijent u ležećem položaju, on može napraviti takve vježbe poput rotacije očiju, trepće, pomicanje izgleda prema stranama, gore, dolje.

Prvo, pacijent je stavljen na krevet nekoliko minuta, postepeno povećavajući ovaj put. Zatim ga podučavaju da stoje, dok se pripaja na stražnjicu kreveta ili na ruku svog pomoćnika. Cipele su bolje kupiti visoko, tako da stopala ne bi se pojavila.

Uskoro se morate krenuti na učenje. Ova funkcija možda neće uskoro biti obnovljena. Pacijent treba pomoći s pokretom i ne ostaviti ga na miru. Postupno se prebacite na hodanje uz pomoć. To može biti stolica, arena, trska. Kada se uspjeh postane vidljiv, preporučljivo je izaći na ulicu.

Ako pacijent koristi kolica, morate naučiti kako ga premjestiti s kreveta na stolicu i leđa.

Oporavak govora

Poremećaji govora često se javljaju kod oštećenja mozga. Pacijent može imati poteškoća izražavati svoje misli, kao i razumijevanje tuđeg govora. Funkcije govora su obnovljene dugo - 3-4 godine. Ovaj proces zahtijeva uključivanje stručnjaka na ovom području.

Kršenje se može mijenjati. Pacijent ne razumije što mu kažu. Pacijent je u stanju razumjeti što mu se kaže, ali ne može izraziti svoje misli. Može koristiti pogrešne riječi, imati poteškoća s čitanjem i pisanjem.

U tom slučaju morate biti strpljivi, govoriti polako, dobro reći riječi, koristiti jednostavne fraze, dati pacijentu vremena da shvati što je rečeno. Postavljajte pitanja na takav način da može odgovoriti potvrdno ili negativno.

Osim toga, nakon moždanog udara, često postoje kršenja mišića jezika i lica. U tom je slučaju spor i nečitak, a glas je gluh. Logopedija poučava pacijenta vježbe koje vlak mišiće jezika i lica, a također pruža popis riječi za poboljšanje izgovora zvukova. Nastava se redovito održava. Vježbe bi trebale biti učinjene prije zrcala.

Obnova gutanja

Nakon akutne povrede cirkulacije mozga često dolazi do poteškoća sa žvakanjem, gutanjem, proizvodnjom sline. Pacijenti ne osjećaju hranu na jednoj strani usta.

Za vraćanje funkcije gutanja koriste se i posebne vježbe, vraćanje snage mišića koji su uključeni u gutanje i poboljšanje mobilnosti jezika i usana.

Da biste olakšali proces gutanja, morate odabrati hranu koja je lako žvakati i progutati. Ne bi trebalo biti vruće, a ne hladno, s ukusnim mirisom. Napunite pacijenta samo u sjedećem položaju.

Opremanje u kući

Stan treba promjeniti kako bi život pacijenta bio siguran i udobniji. Kuća ne bi trebala imati visoke brzake i tepihe. Bolje je kupiti poseban krevet s visokim stranicama kako bi izbjegli pada. Svugdje mora postojati ograde i rukohvati, tako da pacijent može zadržati. Stan treba dobro osvjetljenje, a u bolesnikovoj sobi noćna svjetlost mora biti uključena cijelu noć.

Sprječavanje ponavljajućeg moždanog udara

Nakon moždanog udara, važno je ne samo oporaviti se, već ne dopustiti ponavljanje moždanog udara. Da biste to učinili, morate voditi zdrav stil života:

 • Redovito uzimate lijekove.
 • Normalizirajte težinu.
 • Obavite svakodnevno praćenje tlaka.
 • Učiniti medicinsku gimnastiku.
 • Suzdržite se od pušenja i alkohola.
 • Kontrolirajte razinu šećera i kolesterola.
 • Povremeno se posavjetujte s liječnikom.

Rehabilitacija sanatorija nakon moždanog udara

Osoba koja je pretrpjela moždani udar može se uputiti u sanatorij za liječenje, gdje se koriste različite metode oporavka. Primijenite balneoterapiju, terapiju blatom, fizioterapiju, masažu, fizioterapiju, klimatoterapiju, lijekove.

Nakon ishemijskog moždanog udara djelotvorni su radoni, sumporovodik, jodid-brom, karbonatna kupelj, terapija blatom u obliku aplikacija.

Aktivnost motora je korisna nakon ishemijskog i nakon hemoragijskog moždanog udara. Terapeutska tjelovježba je higijenska gimnastika, davanje hoda dva ili tri puta dnevno.

Nakon hemoragičnog ili ishemičnog moždanog udara u sanatoriju, koriste se različite vrste masaže. Obično se postupak provodi ujutro nakon doručka.

U sanatoriju pacijenata koji su patili od moždanog udara, obučeni su u vještinama rada. U tu svrhu opremljene su mobilne i stacionarne tribine s kompletom kućanskih i kućanskih predmeta. Od metoda oporavka u sanatoriju također se koristi auto-trening i psihoterapija.

Je li potpuni oporavak moguće nakon moždanog udara?

Kršenje krvotoka mozga ili moždanog udara česta je patologija populacije cijelog svijeta. U većini slučajeva, moždani udar utječe na osobe starije od 60 godina, ali tijekom proteklog desetljeća bolest je podložna sve mlađoj generaciji.

Oporavak nakon moždanog udara nije lagan i prilično dugotrajan proces. Učinkovitost restorativne terapije ovisi o pravodobnoj dijagnozi moždanog udara i početku adekvatnog liječenja, kao io vještinama i iskustvu liječnika koji čine program liječenja.

U bolnici Yusupov radim s vodećim neurolozima u Rusiji, usmjerenih na liječenje moždanog udara i drugih bolesti živčanog i kardiovaskularnog sustava.

Na temelju bolnice postoje znanstveni i praktični centri u kojima stručnjaci provode aktivnu znanstvenu aktivnost u sferi širokog raspona bolesti živčanog sustava.

Značajnu ulogu u rehabilitaciji bolesnika nakon moždanog udara igraju bliski pacijenti. Od njihove pažnje, pažnja, strpljenje i ispravna djelovanja ovisi o tome mogu li se izgubljene funkcije pacijenta vratiti.

Postupak oporavka nakon moždanog udara je teški period, i za pacijenta i za svoje voljene osobe. Vrijeme rehabilitacije ovisi prije svega o stupnju oštećenja tkiva mozga. Kod pacijenata može doći do oštećenja koordinacije pokreta, pokretljivosti ekstremiteta, govora, pamćenja, sluha i vida. U mnogim slučajevima postoje problemi s normalnom percepcijom informacija, bolesnici često gube sposobnost kontroliranja emocija i često pada u depresiju. Tijek rehabilitacije može biti od nekoliko mjeseci do nekoliko godina.

Upornost pacijenata i pozitivan stav mogu ubrzati vrijeme oporavka izgubljenih funkcija.

Iskusni tim liječnika ubrzat će proces rehabilitacije zahvaljujući dobro osmišljenom programu individualnog liječenja.

Liječnici Yusupovske bolnice vratiti se u puni život čak i kod pacijenata koji su odbijeni u drugim medicinskim ustanovama. Na pitanje "mogu li se oporaviti nakon moždanog udara?" Liječnici Yusupov bolnice odgovoriti potvrdno. Vrijeme oporavka ovisi o pravodobnom liječenju pacijenta za medicinsku njegu, kao i poštivanje svih recepata liječnika.

Razine oporavka nakon moždanog udara

Nakon hemoragičnih i ishemijskih moždanog udara razlikuju se tri razine oporavka:

 • prvi je najviši. Ovo je potpuna obnova izgubljenih funkcija u početno stanje. Ova je mogućnost moguće u odsutnosti potpune smrti živčanih stanica regije mozga;
 • druga razina - naknada. Rana faza oporavka, obično u prvih šest mjeseci nakon moždanog udara. Izgubljene funkcije nadoknađuju uključivanje novih struktura i funkcionalno restrukturiranje.
 • Treća razina podrazumijeva ponovnu prilagodbu, tj. Prilagodbu nedostatku u nastajanju. Roditelji i rođaci pacijenta igraju važnu ulogu u tom procesu. Oni pomažu pacijentu naučiti kako živjeti s nedostatkom koji se pojavio.

Stručnjaci Yusupovske bolnice, ako je potrebno, rade s rodbinom pacijenata, podučavajući ih o osobitostima svoje skrbi, a također im pružajući psihološku podršku.

Prognoza oporavka nakon moždanog udara

Povoljni čimbenici oporavka nakon moždanog udara su:

 • pravodobno rani početak terapije;
 • spontani raniji oporavak izgubljenih funkcija.

Među nepovoljnim čimbenicima oporavka nakon moždanog udara su:

 • napredno doba pacijenta;
 • veliko područje oštećenja moždanog tkiva;
 • slaba cirkulacija krvi oko zahvaćenog moždanog tkiva;
 • oštećenja stanica u funkcionalno važnim područjima mozga.

Osnove oporavka nakon moždanog udara

Tečaj rehabilitacije uključuje medicinsku podršku i niz restaurativnih postupaka, kao što su vježbe fizioterapije, masaže, fizioterapija, akupunktura i drugi.

Liječnici Yusupovske bolnice razvijaju individualni program liječenja svakog pacijenta, uzimajući u obzir stupanj oštećenja moždanog tkiva.

Svaki dan u bolnici Yusupov, liječnici se vraćaju u punopravni životni stil velikim brojem bolesnika. Liječnički odgovor na pitanje "Je li moguće da se oporavi nakon moždanog udara?" Je nedvosmislena. Oporavak je moguć uz pravilno odabran program liječenja i ranu njegu.

U procesu rehabilitacije, važan je pozitivan stav pacijenta, želja za povratkom u samostalan život. Veliku ulogu ima psihološka podrška i pomoć rodbine i rodbine pacijenta. Telefonom možete zakazati sastanak za savjetovanje s neurologom.

Oporavak nakon hemoragijskog moždanog udara

Oporavak nakon hemoragičnog moždanog udara je kompleks mjera usmjerenih na povratak na uobičajeni način života, tj. na razinu aktivnosti koju je pacijent imao prije bolesti. Vrlo često se takve mjere nazivaju rehabilitacija. U rehabilitacijskim akcijama, svi pacijenti s poviješću hemoragijskog moždanog udara su potrebni bez izuzetka. Rehabilitacija nakon hemoragičnog moždanog udara dugotrajan je i dugotrajan proces, ali jednako je nužan kao i pacijentovo liječenje, a ne manje značajno. Treba napomenuti da kompetentni skup restaurativnih mjera, kako u bolnici tako iu kući, može vratiti osobu punom životu.

Veliku ulogu u oporavku nakon hemoragijskog moždanog udara pacijenta odigrava njegova obitelj i prijatelji koji mogu pružiti moralnu potporu, ojačati duh pacijenta. Nemojte zaboraviti da je najvažnija komponenta rehabilitacije ljubav i pažnja.

Koliko je vremena potrebno da se oporavi?

Tijekom razdoblja oporavka hemoragičnog moždanog udara razlikuju se nekoliko faza:

 • rano razdoblje oporavka - traje do 6 mjeseci nakon vaskularne nesreće;
 • kasno razdoblje oporavka - 6 do 12 mjeseci nakon krvarenja;
 • razdoblje preostalih fenomena nakon prenesenog hemoragičnog moždanog udara je razdoblje nakon godine.

Rehabilitacija je najučinkovitija u prvih 12 mjeseci. tj sve mjere trebaju biti provedene što je više moguće u prvoj godini nakon moždanog udara, a rezultat će biti opipljiv i značajan. U razdoblju preostalih događaja, nije potrebno izravno govoriti o oporavku, obično neurološki poremećaji u tom vremenskom intervalu praktički ne podliježu oporavku. Stoga, ne biste trebali oklijevati, ali počnite prakticirati što je ranije moguće.

U procesu oporavka nakon hemoragijskog moždanog udara izdvaja se nekoliko važnih načela, čije se poštivanje omogućava postizanje boljih rezultata:

 • što je ranije moguće - tj. mjere za oporavak trebale bi se koristiti već u razdoblju ambulantnog liječenja zbog hemoragijskog moždanog udara;
 • kontinuitet - nastava treba biti dnevno, bez ikakvih "slobodnih dana";
 • umjerenost - mjereni pristup pojedinačno svakom pacijentu u skladu sa svojim sposobnostima. To znači da ne treba tražiti recitiranje pjesama ili pjevanje pjesama od pacijenta s izraženim govornim poremećajem, prvo je nužno vratiti govorne funkcije na razinu potrošačkih usluga, a zatim nastaviti složenijim manipulacijama;
 • složenost - korištenje različitih metoda za oporavak (medicinska, fizioterapija, psihologija, itd.).

Zadaci rehabilitacije

Cijeli kompleks ima za cilj:

 • obnova domaćih mogućnosti (pokret, samoposluživanje, jednostavne kućanske radnje itd.);
 • obnova profesionalnog kapaciteta za rad (ako je to moguće, tražimo povratak na staru struku, ako postoje kontraindikacije ili nemogućnost ispunjavanja prethodnih radnih vještina, preporučuje se prekvalifikacija);
 • očuvanje društvene aktivnosti i značaja pacijenta;
 • sprječavanje ponovljenih poteza i komplikacija.

Koje komplikacije mogu nastati nakon hemoragijskog moždanog udara?

Neurološki defekti nakon hemoragijskog moždanog udara ovise o skali i lokalizaciji krvarenja. Svi oni mogu biti uvjetno klasificirani kako slijedi:

 • Motor - slabost i gubitak mišićne snage u udovima (pareza i paraliza), nemogućnost ili poteškoće sjedi, hodanje, okretanje u krevetu, povećan tonus mišića u udovima ili spastičnost. Prirodno je da se takvi prekršaji za posljedicu gubitak samoposlužnim vještina. Oblačenje, kupanje, pomoću žlice i čaše, itd;
 • osjetljivo - ukočenost udova, osjećaj nedostatka ruku ili nogu, bol, parestezija (osjećaj puzanja, zimice). Ponekad, poremećaji osjetljivosti uzrokuju nemogućnost "kontrole" vlastitog kraja, a time i samoposlužne vještine;
 • govor - najraznolikijih (od nečitkost govora, ili dizartrija, sve do potpune odsutnosti, pod nazivom afazije, može biti odvojeno povrijeđeno razumijevanje govora i njegovu reprodukciju, to jest, postoji svibanj biti situacija kada pacijent razumije sve, ali ne mogu ništa reći, i suprotno kad stanju govoriti, ali ne razumije). Ova skupina poremećaja uključuju nesposobnost da ispravi račun i Čitanje vremena nerazumijevanje na sat učestalosti dana u tjednu, mjeseci u godini, itd.;
 • kršenje čina žvakanja i gutanja - od gušenja do potpunog gubitka sposobnosti samozračivanja i gutanja hrane;
 • poremećaj funkcioniranja crijeva i mokraćnog mjehura - kašnjenje ili inkontinencija urina i stolice;
 • poremećaji razmišljanja i ponašanja - plaču, apatije, depresije, nedostatka „okusa života”, gubitkom sposobnosti prepoznavanja (za kućanstvo: Zašto nam je potrebna žlica, stolicu, WC, rodbinu i bliske prijatelje), smanjenje pažnje i pamćenja. Moguće kršenje programa djelovanja motora. Na primjer, da ide na wc, pacijent mokri, a zatim uklanja donje rublje i ne razumije što trebate učiniti suprotno.

Na mnogo načina, proces oporavka nakon hemoragijski moždani udar je učenje mnogo novih vještina i aktivnosti: morate ponovno naučiti kako čitati, računati, razgovor, haljina, korištenje svakodnevnih predmeta, itd Naravno, to je nemoguće bez vanjske pomoći. Dakle, proces rehabilitacije - to nije borba pacijenta sama sa uslijed bolesti, a zajednička skupina (medicinske, njegu, psihološku, logopedskom, obitelj) rade.

Što trebate vratiti?

Poboljšanje kvalitete života u bolesnika s poviješću hemoragičnog moždanog udara postiže se pomoću različitih mjera. Razmotrimo ih u nastavku.

liječenje

Preostali neuroni mozga imaju sposobnost "preuzimanja" izgubljenih funkcija, ali istodobno povećava opterećenje na njima, što zahtijeva dodatno "punjenje". Osim toga, onaj dio neurona koji nisu umrli tijekom krvarenja, vraća svoje funkcije dok se hematom otapa. Da bi taj proces bio aktivniji, koriste se lijekovi.

Uz bolničko liječenje provedeno nakon neposrednog razvoja hemoragijski moždani udar, preporučljivo je provesti dodatne predmete stacionarni preventivni tretman jednom u tri mjeseca tijekom perioda oporavka, odnosno tijekom godine. Stoga pacijent dobiva u obliku injekcijskih nootropika (piracetam, gliatilin, Cerebrolysin, aktovegin, semaks et al.), Lijekova za poboljšanje neuromuskularni kondukcija (neuromidin, neostigmin metilsulfat), vitamin B (milgamma, neyrorubin). Nakon izbacivanja iz bolnice, većina lijekova treba nastaviti uzimati usmeno (kroz usta). Naravno, samo medicinski liječnik treba propisati i mijenjati takav tretman.

Za medicinske metode uključuju održavanje krvnog tlaka u granicama normale, bez značajnih promjena. U tu svrhu, a trajne antihipertenzivi (angiotenzin konvertirajućeg enzima ili blokatori receptora za angiotenzin - lizinopril, ramipril, perindopril, losartan, irbesartan, blokatore kalcijevih kanala - nifedipin, Corinfar, amlodipin i al., P-blokatori - konkor, bisoprolol, nebivalol, itd )..

Ako pacijent pati od dijabetesa, potrebno je ispraviti razinu glikemije pomoću lijekova koji smanjuju šećer u krvi.

Ako je uzrok hemoragijski moždani udar je bilo koji bolesti (sistemski eritematozni lupus, bolesti bubrega, koagulopatiju, itd), koji zahtijeva liječenje bolesti kao profilaksi rekurentnih krvarenja.

Metode nefarmakološke ispravke

U ovu skupinu mjera moguće je pripisati preventivne akcije za promjenu načina života, čiji je cilj povećati sposobnost oporavka tijela u cjelini i smanjiti rizik ponovljenih hemoragičnih poteza:

 • prestanak pušenja - pouzdano je dokazano da čak i uz dugotrajno pušenje, odustajanje od pušenja dovodi do smanjenja smrtnosti i poboljšanja vitalnih znakova. Ako je prestanak pušenja odmah nemoguć, onda postupno smanjenje broja cigareta pušenih dnevno, prijelaz na više "laganih" cigareta;
 • odbijanje od upotrebe alkohola - povećava se rizik od hemoragijskog moždanog udara nakon pojedinačnog unosa alkohola. Mnogi lijekovi koji se koriste za vraćanje nakon moždanog krvarenja u mozgu nisu kompatibilni s alkoholom;
 • racionalna prehrana - u prehrani mora prevladati voće i povrće, mliječne proizvode, mršavo meso, pružiti tijelu dovoljno vitamina i proteina u razdoblju oporavka. Smanjena unos soli;
 • gubitak težine u suvišku.

Restauriranje motornih i senzorskih funkcija

Rad na vraćanju motoričkih funkcija udova mora se provesti od prvih dana nakon moždanog udara. Isprva, to polaganje zahvaćenih udova u određenom položaju s fiksacijom uz pomoć longi ili pješčane vrećice. Redovite promjene u položaju tijela i udova pomažu smanjiti ton i poboljšati perifernu cirkulaciju koja služi kao profilaksa ustajaoih pojava u plućima i upalu pluća. Ako je pacijent imobiliziran, potrebno je svakog 1,5-2 sata obratiti pacijentu da spriječi ulkus tlaka.

Već drugi dan nakon moždanog udara, ako pacijentovo stanje dopušta, može se provesti pasivna gimnastika - glatki usporeni pasivni udovi uz pomoć LFK instruktora ili rođaka. Takve akcije ne bi trebale uzrokovati bol u pacijentu, inače je potrebno zaustaviti ove manipulacije i nastaviti ih za nekoliko dana.

"Korektivni" položaj liječenja određuje se pojedinačno. Pravilan položaj udova označava liječnik ili rehabiliter. Takav "styling" preporučuje se 2-3 puta dnevno nakon fizičke vježbe. Liječenje situacije se ne provodi tijekom jela, masaža i terapeutske gimnastike, tijekom spavanja i poslije večere.

Kada se stanje pacijenta stabilizira, dopušteno mu je sjediti u krevetu (samostalno ili uz pomoć) samo nekoliko minuta, ali svaki dan ovaj put će se povećati.
Kada je proces sjedenja potpuno razvijen, pacijentu se nastoji ustajati. To mora biti učinjeno samo uz dopuštenje liječnika. Potrebna podrška u obliku kreveta i prisutnost medicinskog osoblja. Kada se stječe stajalište, možete pokušati "pomicati" od pješke do stopala. I samo onda pokušajte prošetati. "Prvi koraci" uvijek se primjenjuju u potporu, pa čak i ako se sve ne dogodi odmah, potrebno je razveseliti pacijenta, ukazujući na njegov uspjeh. Ponekad nezavisni prvi koraci rezultat su nekoliko mjeseci mukotrpnog rada. Pješačenje se svladava postupno, uz pomoć dodatnih uređaja (šetači, posebni kanti). Sve dok pacijent ne nađe hodati na velike udaljenosti uz pomoć, za korištenje invalidskih kolica, uključujući i za hodanje.
Glavna uloga u obnovi kretnji udova pripada terapeutskoj tjelesnoj vježbi. Po svojim metodama, uz položaj liječenja, pasivna gimnastika i pješačke upute uključuju vježbi za različite mišićne skupine: aktivna vježbi (individualno dizajnirane, uz postupno povećanje opterećenja, uključujući i vježbe istezanja Spastic mišića), mehanička terapija pomoću posebne simulatorima za mišiće četke i prsti, posebni uređaji za smanjenje tona, njihanje i simulatore blokova.

Aktivno korištenje cijelom arsenalu terapijskih vježbi u različitim fazama oporavka nakon hemoragijski moždani udar vam omogućuje da učinkovito nositi s razvojem kontraktura i patoloških synkineses omogućuje postupno proširiti opseg pokreta u pogođenim udovima.

Jednako je važno korištenje masaže. U prvim mjesecima nakon moždanog udara koristi se samo lokalna masaža koja zahvaća zahvaćene udove. U ranim fazama spavanja, spastični mišići koriste samo tehnike milovanja, a za mišiće sa smanjenim tonovima, milovanje i trljanje. Preliminarno kako bi se postigao bolji učinak, potrebno je zagrijati ekstremnije toplije. Trajanje masaže postupno se povećava od 5 do 20 minuta. U kasnom razdoblju oporavka, već je moguće izvesti opću masažu, "aktivnu" masažu zahvaćenih udova. Između ponavljajućih tečajeva morate se odmoriti.

Fizioterapeutske tehnike također pridonose obnovi pokreta i osjetljivosti u udovima. Kako bi se poboljšala cirkulacija mozga, koristi se izmjenično ili trajno magnetsko polje; elektroforeza vaskularnih sredstava na području vrata maternice; biser, kisik, borove kupke (uz ograničenje od moždanog udara više od 3 mjeseca.), diferencirane imenovanje lokalnih fizioterapije na paretic udu u pogledu mišićnog tonusa (kad se iskazuje povećanje svoje - toplinski tretmani na umjereno - kombinaciju njih sa selektivnim električne stimulacije mišića), lokalnih postupaka anestetika s bolovima u zglobovima. postupci odabira su vrlo različiti, uvijek mora uzeti u obzir kontraindikacije u svakom slučaju.

Oporavak govora

Govor je jedna od rijetkih funkcija koje nakon moždanog udara mogu biti obnovljene nakon godinu dana. Ponekad ovaj proces traje 2 ili više godina. Osobe u kontaktu s bolesnicima s oštećenjem govora, treba biti strpljiv i uzeti u obzir neke od preporuka komunikacije: razgovor s pacijentima trebaju polako, jasno i razgovijetno, biti strpljivi i dati vremena za razmišljanje i formulirati odgovor, pokušati postaviti pitanja koja se može odgovoriti u jednoj riječi ( "Da", "ne").

Nastava s govornim terapeutom pomoći će pacijentu da ojača mišiće jezika i lica, pomaže u učenju kako ponovno izgovoriti zvukove i slogove. Za bolesnike s disartrijom, vježbe ispred zrcala bit će korisne.

Postupno, kada se govor obnovi, pacijent mora biti preveden na uobičajeni "način govora", kako bi ga potaknuo na razvoj govora i složenijih leksičko-gramatičkih konstrukcija (podložan uspješnim razredima). Ozbiljnu pažnju treba posvetiti formiranju u obitelji odgovarajućih komunikacijskih vještina s pacijentom.

Obnova djela žvakanja i gutanja

Kada se na sondi napaja poremećaj svijesti ili čin gutanja posebnim smjesama. Ako se, što se tiče liječenja, problemi s gutanjem nastave, a zatim postupni prijelaz s hranjenja sonde u rutinu (potrebno je naučiti ponovno jesti).

Da bi se olakšalo žvakanje i gutanje hrane, mora se pripremiti na poseban način. Hrana mora biti topla, ako je moguće homogena, ne tekućina, a ne čvrsta, ukusna za miris (za poboljšanje proizvodnje sline). Za unos hrane, morate dodijeliti 30-40 minuta, nemojte bacati pacijenta, pomagati mu na sve načine (držite ploču, po potrebi držite žlicu), ponuditi žvakati hranu na nepromijenjenu stranu. Nakon jela, usta moraju biti očišćena od ostataka.

Postoje posebne vježbe koje pomažu vratiti snagu mišića koji su uključeni u žvakanje i gutanje. Glavni uvjet, kao i za ostale komplekse kurativne gimnastike, je pravilnost izvedbe.

Poremećaj crijeva i mokraćnog mjehura

Kršenje uriniranja i defekacija često postaje jedan od uzroka depresije kod pacijenata koji su imali hemoragični moždani udar. Kontrola ovih fizioloških funkcija obično se vraća na pozadini liječenja. Kada je oporavak nemoguće, potrebno je da pacijent bude što je moguće lakše izvesti akcije mokrenja i odmrzavanja, što ih čini neprimjetnim za one oko sebe. U tu svrhu koristite pelene, urin i kalopriemniki, čišćenje klistera.

Ako se kontrolira fiziološke sekrecije, ali pacijent ne može doći do WC-a zbog poremećaja motora, potrebno je opremiti udobno sjedalo blizu kreveta ili koristiti poseban brod.

Kršenja procesa razmišljanja i ponašanja

Takve neurološke simptome treba vratiti samo uz uporabu lijekova. Tečajevi nootropnih i neurometaboličkih lijekova u nekim slučajevima dopuštaju poboljšanje kognitivnih funkcija mozga.

Liječenje psiholoških problema provodi se uz pomoć psihologa. Psihoterapija je učinkovita i kao terapija grupom i kao individualna terapija. Vrlo su važne pacijentove uobičajene razgovore s rodbinom, omogućujući mu da se osjeća potrebnim i zahtjevnim.

Što se može učiniti za vraćanje kod kuće?

Oporavak nakon hemoragijskog moždanog udara provodi se više kod kuće nego u medicinskoj ustanovi ili rehabilitacijskom centru. Uostalom, vrijeme provedeno u bolnici je zanemarivo u odnosu na vrijeme provedeno kod kuće tijekom cijelog perioda oporavka. Naravno, kompleks medicinskih i fizioterapeutskih učinaka u potpunosti se ostvaruje u medicinskoj ustanovi, ali ipak dlan prvenstva u rehabilitacijskim procesima pripada pacijentu i njegovoj obitelji pod strogim smjernicama liječnika. Uostalom, ako nastave ne nastave u kući, nade za obnovu su beskorisne.

Za potpuni oporavak kod kuće, pacijent svakako treba izvan pomoći. Može biti domaća osoba ili medicinska sestra koja će svladati vještine terapeutske gimnastike, masaže, pomoći će u samoposluživanju. Mnogi elementi kurativne gimnastike neovisno izvode pacijenti (na primjer, aktivni pokreti u udovima, pokušaji gumba za gumbe).

Neke aktivnosti kućanstva u sebi su terapeutska gimnastika: sposobnost korištenja žlice, četkanja zuba, odijevanja, branje žitarica, pripremanja palačinki, itd. Prisustvo hobi psihološki i fizički pridonosi restauraciji (izrada tjestenine, zanata iz šibica, crtanje itd.).

Nastava s govorom također uspješno provodi kod kuće pacijent ili uz pomoć rodbine.
Glavna stvar u procesu obnove je pružanje podrške pacijentu na sve moguće načine, kako bi se sačuvao njezin društveni značaj. Ako uložite maksimalan napor, proces rehabilitacije svakako će dati svoje rezultate.

Oporavak nakon moždanog udara: smjernice, pristupe, sprečavanje ponavljanja

Unatoč činjenici da je prevalencija akutnih vaskularnih poremećaja u mozgu (moždani udar) i smrtnost su vrlo velika, moderna medicina ima sve potrebne tretmane koji omogućuju mnogi pacijenti ostati na životu. Što onda? Koji se uvjeti i zahtjevi suočavaju s pacijentom u budućem životu nakon moždanog udara? U pravilu, većina ih je trajno onesposobljena i stupanj oporavka izgubljenih funkcija u potpunosti ovisi o pravodobnoj, kompetentnoj i sveobuhvatnoj rehabilitaciji.

Kao što je poznato, kada je cerebralna cirkulacija poremećena oštećenjem mozga, dolazi do gubitka različitih sposobnosti organizma, povezanih s porazom jednog ili drugog dijela središnjeg živčanog sustava. U većini bolesnika motorička funkcija i govor najčešće su uznemireni, au teškim slučajevima pacijent ne može ustati, sjediti, jesti hranu sami i kontaktirajte osoblje i rodbinu. U takvoj situaciji, mogućnost djelomičnog povratka na prethodno stanje izravno se odnosi na rehabilitaciju nakon moždanog udara, što bi trebalo započeti što je prije moguće od prvog dana nakon pojave bolesti.

Upute i faze rehabilitacije

Poznato je da je broj neurona u mozgu veća od naših svakodnevnih potreba, ali u smislu problema i uništavanje njihove moždanog udara može „prebaciti” ranije ranije u stanju mirovanja stanice, uspostavljanje veza između njih i na taj način vratiti neke funkcije.

Da bi ograničili veličinu lezije na najraniji datum propisali su takve lijekove nakon moždanog udara koji su sposobni:

 • Smanjiti oticanje oko pogođenog tkiva (diuretici - manitol, furosemid);
 • Osigurati neuroprotektivni učinak (actovegin, cerebrolysin).

Što će više biti moguće zadržati živčane stanice oko lezije u ranom razdoblju nakon moždanog udara, učinkovitiji će biti daljnji tretman i rehabilitacija.

Oporavak treba odabrati i izvršiti pojedinačno, ovisno o težini stanja i prirodi povrede, no provodi se svim pacijentima u sljedećim glavnim područjima:

 1. Korištenje terapijskog tjelesnog treninga i masaže za korekciju motornih poremećaja;
 2. Oporavak govora i memorije;
 3. Psihološka i socijalna rehabilitacija pacijenta u obitelji i društvu;
 4. Profilaksa odgođenih komplikacija nakon moždanog udara i ponovljenog moždanog udara uzimajući u obzir postojeće čimbenike rizika.

Ishemični moždani udar mozga, ili infarkt, popraćen je nekrozom i smrću neurona s kršenjem funkcije dijela središnjeg živčanog sustava u kojem se razvio. U pravilu, cerebralni infarkti s malim dimenzijama i hemisferičnom lokalizacijom imaju prilično povoljnu prognozu, a razdoblje oporavka može se brzo i vrlo učinkovito provesti.

Hemorrhagijski moždani udar oduzima veći dio svog života u životu, a kod preživjelih bolesnika najčešće dolazi do trajnih kršenja različitih funkcija bez mogućnosti potpunog ili čak parcijalnog obnavljanja. To je zbog činjenice da tijekom krvarenja, znatna količina živčanog tkiva je uništena, interakcije između preostalih neurona su slomljena kao rezultat cerebralnog edema. U takvoj situaciji, čak i godine redovitih i trajnih studija, na žalost, ne daju uvijek očekivani rezultat.

Oporavak nakon moždanog udara može trajati dovoljno dugo, tako Učinkovitost poduzetih mjera ovisi o strpljenju i ustrajnosti rodbine, rođaka i pacijenta. Važno je usaditi osjećaj optimizma i vjere u pozitivan ishod, hvaliti pacijenta i potaknuti, jer su mnogi od njih skloni manifestacijama apatije i razdražljivosti.

S porazom od nekih od mozga je posebno izraženo asteničnih-depresivnog sindroma, pa nemojte se uvrijediti ako moždani udar voljena osoba nije u raspoloženju, gunđajući članove obitelji i odbija da izvrši ili masaža. Inzistirati na obveznom držanju ih nije potrebno, možda će biti dovoljno samo za razgovor i na neki način odvratiti pacijenta.

Invalidnost nakon moždanog udara još uvijek ostaje značajan medicinski i socijalni problem jer čak i uz najdetaljniji i pravovremeni tretman i rehabilitacija, većina pacijenata nikada ne može potpuno oporaviti svoje izgubljene sposobnosti.

Terapija, koja će pomoći pacijentu da se brže oporavi, treba početi u ranijem razdoblju. U pravilu možete ga pokrenuti stupanj pacijentovog liječenja. U tome će značajna pomoć pružiti kurativni fizioterapeuti, rehabilitacijski liječnici i terapeutici masaže u odjelu neurologije ili vaskularne patologije mozga. Nakon što se stanje pacijenta stabilizira, potrebno ga je prevesti Odjel za rehabilitaciju za nastavak restaurativnog liječenja. Nakon ispuštanja iz bolnice, pacijent se opaža u klinika u mjestu prebivališta, gdje obavlja potrebne vježbe pod nadzorom stručnjaka, pohađa fizioterapiju, masažu, terapeuta ili logopeda.

Restauriranje motoričkih funkcija

Među učincima udara, poremećaja kretanja, zauzimaju jedno od glavnih mjesta, jer su izražene u različitim stupnjevima, gotovo svi bolesnici bez obzira od srčanog udara ili krvarenja došlo u mozgu da bude. Oni su izraženi u obliku pareza (djelomični gubitak kretanja) ili paraliza (potpuna imobilizacija) u ruku ili nozi. Ako su i obje ruke i noga na jednoj strani tijela oštećeni, razgovaraju o tome hemipareza ili hemiplegia. Čini se da promjene u udovima nisu iste u težini, međutim, puno je teže vratiti funkciju ruke zbog potrebe za uspostavljanjem fine motoričke sposobnosti i pisanja.

Postoje razni metode vraćanja motoričke funkcije:

 • Terapija vježbanja;
 • Električna stimulacija;
 • Korištenje biofeedback metode.

Terapeutska tjelovježba

Glavni i najprihvatljiviji način oporavka u slučaju paralize - terapija vježbanja (kinesiterapija). Njegovi zadaci uključuju ne samo razvitak prethodne snage, volumen kretanja u udovima, nego i obnova sposobnosti da stoje, hodaju, održavaju ravnotežu, a također ispunjavaju obične potrebe kućanstva i samoposluživanje. Takvi uobičajeni postupci za nas kao oblačenje, pranje, jesti mogu uzrokovati ozbiljne poteškoće u porazu čak i jednog kraja. Pacijenti s teškim poremećajima živčanog djelovanja ne mogu samostalno sjediti u krevetu.

Volumen i priroda izvršenih vježbi ovisi o težini stanja pacijenta. U slučaju dubokih kršenja, prvo pasivna gimnastika: LFK instruktor ili rođaci izvode kretnje udova koji leže pacijent, vraćaju protok krvi u mišićima i razvoju zglobova. Kako se dobro stanje poboljšava, pacijent nauči samostalno sjediti, a zatim - ustati i hodati sami.

Pasivne vježbe za rehabilitaciju nakon moždanog udara

Ako je potrebno, upotrijebite podršku - stolicu, stražnjicu kreveta i štap. Ako postoji dovoljna ravnoteža, postaje moguće hodati prvo kroz odjel, zatim kroz stan, pa čak i uz ulicu.

Neki bolesnici s malim područjima lezija mozga i dobar potencijal za oporavak početi su se ustajati, pa čak i šetati okolo već u prvom tjednu nakon početka moždanog udara. U takvim slučajevima, zadržavanje radne sposobnosti je moguće, što je vrlo važno za mlade ljude.

Uz povoljan tijek post-moždanog udara, pacijent je otpremljen iz bolnice za rehabilitaciju kod kuće. U tom slučaju glavna uloga na sebe preuzima u pravilu rodbina i prijatelja čija strpljenja potpuno i potpuno ovise o daljnjoj rehabilitaciji. Nemojte guma pacijenta s čestim i dugotrajnim vježbama. Njihovo trajanje i intenzitet trebaju postupno povećavati kako se jedna ili druga funkcija obnovi. Da bi se olakšao kretanje pacijenta kod kuće, dobro mu je pružiti posebne rukohvate u tušu, WC-u, a ne premali će biti mali stolci za dodatnu podršku.

Video: skup aktivnih vježbi nakon moždanog udara

Posebna se pozornost treba posvetiti obnavljanju funkcije ruke s sposobnošću obavljanja malih pokreta i pisanja. Potrebno je izvršiti vježbe za razvoj mišića ruke, vraćajući se na koordinaciju pokreta prstiju. Moguće je koristiti posebne simulatore i ekspandere četke. Također će biti korisno, uz gimnastiku, primijeniti masažu ruku koja poboljšava trofizam mišića i smanjuje spastičnost.

Raditi i igrati terapiju za obnovu motoričkih vještina četke

Ovaj proces može potrajati puno vremena i ustrajnosti, ali rezultat će biti ne samo najjednostavnija manipulacija poput češljanja, brijanja, vezivanja cipela, pa čak i samoziranja i jedenja.

Ako je razdoblje rehabilitacije povoljno, potrebno je proširiti krug komunikacije i kućne dužnosti pacijenta. Važno je da se osoba osjeća kao punopravni član obitelji, a ne bespomoćni nevažeći. Nemojte zanemarivati ​​i razgovarati s takvim pacijentom, čak i ako ne može u potpunosti odgovoriti na pitanja. To će pomoći da se izbjegne moguće apatija, depresija i zatvaranje pacijenta s nevoljkost na daljnji oporavak.

Načini "potaknuti" pacijenta izvana

Metoda elektrostimulacije mišićna vlakna temelje se na utjecaju pulsirajućih struja različitih frekvencija. To poboljšava trofizam u zahvaćenom tkivu, povećava kontrakciju mišića, normalizira ton s spastičnom parezom i paralizom. Posebno je poželjno koristiti elektrostimulaciju za dugotrajne bolesnike, kod kojih je aktivna tjelesna napetost teško ili nemoguća. Trenutno postoji mnogo različitih naprava koje omogućuju da se ova metoda koristi kod kuće pod nadzorom polaznika liječnika poliklinike.

Pri korištenju biofeedback metoda pacijent izvodi određene zadatke i istodobno, zajedno s liječnikom, prima zvučne ili vizualne signale o raznim funkcijama svog organizma. Ove informacije važne su da liječnik procijeni dinamiku oporavka, a pacijent dodatno omogućuje povećanje brzine reakcije, brzine i točnosti akcija te promatranje pozitivnih rezultata iz vježbi. U pravilu, metoda se ostvaruje uz pomoć posebnih računalnih programa i igara.

Rehabilitacija pomoću biofeedback metode (BFR)

Uz pasivnu i aktivnu kineziterapiju, dobar učinak također daje aplikaciju nakon masaže moždanog udara, osobito s sklonosti spastičnosti i dugoročnoj rehabilitacijskoj rehabilitaciji. Ona se provodi uz pomoć uobičajenih tehnika i nema značajne razlike u odnosu na druge neurološke bolesti.

Moguće je započeti masažu u bolnici u ranom razdoblju nakon moždanog udara. To će pomoći maseru bolnice ili rehabilitacijskog centra. U budućnosti, masaža kod kuće također može biti povjerena specijalistu, ili rođaci mogu svladati svoje osnovne principe.

Oporavak funkcije govora i memorije

Obnova govora nakon moždanog udara je važan korak, prije svega, socijalna rehabilitacija pacijenta. Što je prije uspostavljanje kontakta, brže će se moći vratiti u normalni život.

Govorni kapacitet pati u većini onih koji su pretrpjeli moždani udar. To može biti posljedica nefunkcioniranja mišića i artikulacije lica, ali i oštećenja središta govora smještenih u desnoj ruci u lijevoj polutki. S porukom relevantnih dijelova mozga, može se nestati sposobnost reproduciranja smislenih fraza, prebrojavanja i razumijevanja preokrenutog govora.

Kako bi pomogla pacijentu u slučaju takvih poremećaja, stručnjak - logoped - afaziolog će doći. Uz pomoć posebnih tehnika i stalnog usavršavanja, ne samo da pomaže pacijentu, nego i daje savjete svojoj obitelji i prijateljima glede daljnjeg razvoja govora. Izvođenje vježbi za vraćanje govora treba početi što je ranije moguće, klase bi trebale biti redovne. Uloga rodbine u povratku sposobnosti govora i komunikacije s drugima ne može se prenaglašavati. Čak i ako se čini da pacijent ne razumije ništa, nemojte ga ignorirati i izolirati od komunikacije. Možda, čak i bez mogućnosti da nešto kaže, dobro je svjestan govornog govora. S vremenom će početi izgovoriti pojedinačne riječi, a zatim i cijele rečenice. Obnova govora također pridonosi povratku sposobnosti pisanja.

Većina pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar, slomljena je memorija. Jedva da se sjećaju prošlih događaja u njihovom životu, rođaci rodbine mogu se činiti nepoznatim njima. Da biste vratili memoriju, morate ga stalno trenirati jednostavnim vježbama i tehnikama. Na mnoge načine, te vježbe mogu vas podsjetiti na razrede s malom djecom. Dakle, sa pacijentom je moguće naučiti vrtićke rime, koje se lako pamte i reproduciraju. Prvo, dovoljno se sjetiti jedne rečenice, a zatim cijele strofe, postupno komplicirajući i povećavajući količinu zapamćenog materijala. Kada ponavljate fraze, možete saviti prste, stvarajući dodatne asocijativne veze u mozgu.

Osim pjesmica, možete se prisjetiti događaja iz života pacijenta, kako je dan prošao, što se dogodilo prije godinu ili prije, i tako dalje. Kako se memorija, govor i kognitivne funkcije obnavljaju, može se nastaviti rješavati zagonetke križaljki, pamćenje različitih tekstova.

Razredi za vraćanje memorije korisni su za stalno trošenje: za hranu, za čišćenje kuće, na šetnju. Glavna stvar je da oni ne bi trebali dati pacijentu anksioznost i izazvati negativne emocije (sjećanja na neugodne događaje iz prošlosti).

Video: vježbe za vraćanje govora s aferentnom afazijom

Psihološka i socijalna rehabilitacija

Uz brigu za pacijenta nakon moždanog udara, obnova motoričkih i kognitivnih funkcija, psihološka i društvena prilagodba igra važnu ulogu. To je osobito važno kod mladih i sposobnih bolesnika s malom količinom oštećenja mozga, koja će se vjerojatno vratiti na svoj bivši način života i rada.

S obzirom na moguću bol, nesposobnost za obavljanje uobičajenih aktivnosti, sudjelovati u javnom životu, kao i potreba za nastavak pomoći od drugih, takvi pacijenti su skloni depresiji, napadaji razdražljivosti i izolacije. Zadatak rodbine je pružanje podrške psihološkog okruženja u obitelji, podrška i poticanje pacijenta.

Ponekad postoje halucinacije nakon moždanog udara, a pacijent ih može opisati svojim rođacima. U takvim slučajevima, nemojte se bojati: u pravilu, da ih eliminirate, dovoljno je propisati posebne lijekove.

Izvršene mjere rehabilitacije trebale bi odgovarati stvarnim funkcionalnim sposobnostima organizma, uzimajući u obzir dubinu neuroloških poremećaja. Nemojte izolirati pacijenta, misleći na gubitak njihove sposobnosti za obični govor ili zaborav - bolje je da mu kažete pravu riječ ili poučite nekompliciranu zadaću. Mnogima za učinkovito oporavak i optimističan stav prema vježbama, važno je da se osjećate potrebnim.

Uz stvaranje domaće psihološke udobnosti, dobar učinak pruža trening s psihoterapeutom i, ako je potrebno, imenovanje lijekova (sedativi, antidepresivi).

Društvena prilagodba igra važnu ulogu u povratku u normalan život. Dobro je kad se ima prilike vratiti na prethodni rad ili obaviti još jedan, jednostavniji. Ako je osoba već umirovljena ili ako postoje nepravilnosti koje mu ne dopuštaju da rade, trebate potražiti druge načine socijalizacije: posjetiti kazalište, izložbe, hobije.

Specijalizirano sanatorij je još jedan način društvene prilagodbe. Uz fizioterapiju, sesije s raznim stručnjacima, pacijent ponekad prima takvu nužnu promjenu okruženja i dodatnu komunikaciju.

Prevencija kasnih komplikacija i ponovljenih poteza

Većina pacijenata i njihovih rodbina zainteresirani su za pitanje: kako izbjeći ponavljanje strašne bolesti i komplikacija u budućnosti? Što je liječenje nakon moždanog udara? Za to je dovoljno promatrati jednostavne uvjete:

 1. Nastavak započetih mjera rehabilitacije (vježbanje, masaža, pamćenje i obuka govora);
 2. Upotreba fizioterapeutskih metoda utjecaja (magneto-, laserska terapija, toplinska obrada) za suzbijanje povećanog mišićnog tonusa u zahvaćenim udovima, adekvatna analgezija;
 3. Normalizacija krvnog tlaka (s poviješću krvarenja i prisutnosti hipertenzije), imenovanje antiagregata (s ishemijskim lezijama mozga);
 4. Normalizacija načina života s izuzetkom loših navika, poštivanje prehrane nakon moždanog udara.

Općenito, ne postoje stroga ograničenja i značajne značajke prehrane, tako da postoji sve nakon moždanog udara koji ne može naštetiti zdravoj osobi.

Međutim, potrebno je uzeti u obzir istodobnu patologiju i prirodu promjena. U slučaju kršenja prsni organi, pacijent ležeći položaj, to je poželjno isključiti proizvode koji pridonose usporavanju prolazak crijevnog sadržaja, te povećati udio povrća salate, voće, žitarice. Kako bi se izbjegli poremećaji iz urinarnog sustava, bolje je da se ne uključite u kiselo, slane, a također i jela od sorrela.

Dijeta u cerebralnom moždanom udaru ovisi o mehanizmu akutne cerebrovaskularne nesreće i ranijih uzroka. Dakle, s krvarenjem zbog hipertenzije, bolje je ne jesti slani hranu, puno pića, jaka kava i čaj.

Potrebno je pridržavati se antiaterosklerotične prehrane nakon ishemijskog moždanog udara (cerebralnog infarkta). Drugim riječima, nije potrebno davati prednost masnim, prženim jelima, lako dostupnim ugljikohidratima, koji pridonose razvoju aterosklerotične lezije vaskularnih zidova. Bolje ih je zamijeniti s mesom, povrćem i voćem s niskim sadržajem masti.

Moždani udar i alkohol su nespojive stvari, bez obzira na to da li se infarkt ili krvarenje dogodilo u pacijenta. Korištenje čak malih doza alkohola dovodi do povećanja brzine otkucaja srca, povećanog krvnog tlaka i može također pridonijeti vaskularnom spazmu. Ti čimbenici mogu uzrokovati ponovljeni moždani udar s pogoršanjem neuroloških poremećaja, pa čak i kobnim.

Mnogi bolesnici, posebice mladi ljudi, zanima je li seks dopušten nakon moždanog udara. Zahvaljujući različitim istraživanjima, znanstvenici su dokazali ne samo nedostatak štete od nje nego i korist u procesu rehabilitacije. Međutim, postoje određene nijanse povezane s teškom bolesti:

 • Mogući poremećaj funkcije urogenitalnog sustava, smanjena osjetljivost i moć;
 • Ulazak antidepresiva, razdražljivost i apatija s padom seksualne želje;
 • Poremećaji motori koji otežavaju seksualni kontakt.

Uz povoljnu struju razdoblja oporavka, povratak normalnim bračnim odnosima je moguć, čim pacijent osjeća snagu i želju. Moralna podrška i toplina supružnika također će pridonijeti poboljšanju psiho-emocionalne države. Umjerena tjelesna aktivnost i pozitivne emocije imat će izuzetno povoljan učinak na daljnji oporavak i povratak punom životu.

Posljedice moždanog udara za cjelokupno ljudsko zdravlje izravno ovise o volumenu i lokalizaciji lezije u mozgu. U teškim i opsežnim potezima, neizbježne su komplikacije drugih organa, od kojih su najčešće:

 1. Upalni procesi dišnog sustava (kongestivna upala pluća u bedridden pacijenata);
 2. Kršenje funkcije zdjeličnih organa s sekundarnom infekcijom (cistitis, pijelonefritis);
 3. Bedsores, pogotovo s nepravilnom skrbi;
 4. Smanjenje peristaltike crijeva s usporavanjem sadržaja, koji je pun kronične upale, konstipacije.

Briga za bolesnika s moždanim udarom, morate se sjetiti da je čovjek iznenada izgubio nekadašnji način života, sposobnost za rad i komunikaciju na svom uobičajenom okruženju, traži očitovanje ne samo moralnu podršku, ali i ljubav i dobrotu.

Općenito, rehabilitacija nakon ishemijskog moždanog udara javlja se brže i lakše nego nakon krvarenja. Mnogi pacijenti rano rano vraćaju na svoj uobičajeni način života, a mladi i sposobni ljudi čak vraćaju vještine u svom prethodnom radu. Ishod i posljedice bolesti ovise o strpljivosti, upornosti i želji za oporavkom ne samo pacijenta nego i njegovih rođaka. Glavna stvar je vjerovati u uspješan ishod, a onda pozitivan rezultat neće dugo čekati.

Pročitajte Više O Plovilima