Pomicanje mozga: ciljevi, metode i posljedice

Preusmjeravanje može vratiti puni protok mozga - to se postiže stvaranjem zaobilaznice, polazeći od glavne posude i prolazi kroz lubanju, otvarajući je, u male posude.

Manevriranje se također može izvoditi na malom području u sivoj tvari mozga.

Glavna svrha postupka je obnova normalnog protoka krvi u mozgu, njene opskrbe kisikom i hranjivim tvarima, a ova intervencija se koristi za uklanjanje posljedica takve bolesti kao hidrocefalus.

Tko treba ovaj postupak i kada?

Ova je operacija naznačena pacijentima u dijagnozi sljedećih patoloških promjena u mozgu:

 • u slučaju dijagnoze kod pacijenta tumori mozga i aterosklerotične lezije;
 • kada dijagnosticira aneurizme, koje se ne mogu liječiti intravaskularnim ili otvorenim metodama;
 • ako je nemoguće spriječiti napad udar medicinski pripravci;
 • dijagnoza dugih stenoza, i okluziju arterija i kasnijih poremećaji venskog protoka krvi u mozgu;
 • hidrocefalus.

U ranoj fazi liječnici eliminiraju sve uzroke kvarova u krvotoku, a kod moždanog udara, propisan je tečaj koji ublažava simptome pacijenata.

Pripremne faze prije postupka

Prije operacije, 2-3 tjedna pacijent treba prestati pušiti i piti alkohol, prestati uzimati lijekove koji nisu lijekovi za steroide.

Prije operacije pacijent pregledava na kardiogramu, fluorografiju, urinu i kcal radi analize. Osim toga, liječnik može dodatno propisati sljedeće postupke ispitivanja:

 • MRI i CT, kao i intra-arterijsku angiografiju - sve ove metode ankete omogućuju određivanje točnog mjesta stenoze, začepljenja arterija;
 • proučavanje stanja arterija s ultrazvuk - ova će metoda omogućiti dijagnosticiranje općeg stanja cerebralnih žila.

Postupak na primjeru hidrocefalusa

U slučaju neuspjeha u odljevu cerebrospinalne tekućine, može se razviti poremećaj u mozgu kao što je hydrocephalus - kompleksna teologija bolesti koja u nedostatku potpunog liječenja može dovesti do teških posljedica.

Najčešće takvi nepovratni procesi, promjene i poremećaji su neurološki i mentalni poremećaji.

Danas je najčešći način hidrocefalusa liječenje je mozak zaobići - u ovom slučaju, liječnici koriste posebnu cijev - šant napravljen od silikona, omogućuje da se povuče tekućinu iz klijetke mozga na drugo mjesto u tijelu, na primjer, u prsima ili trbušne šupljine, mjehur.

Liječnici koriste takve vrste - manevriranje s hidrocefalusom:

 • ventrikuloperitonealna intervencija;
 • ventrikularna intervencija.

U prvom slučaju liječnik stvara rupu u lubanji - u nju je umetnuta cijev, jedan kraj je izvađen u šupljinu ventrikula mozga, a drugi je izvađen u šupljinu peritoneuma. Prekomjerna tekućina uklanja se, ali ova metoda obilježava veći rizik od infekcije i, prema tome, razvoj komplikacija.

Druga metoda rada nije tako opasna - sam mehanizam i sustav štapa su složeniji u strukturi i opremljeni posebnim ventilima koji određuju učinkovitiji rad, pouzdanost i potpuno funkcioniranje.

Ovaj sustav zahtijeva redovitu zamjenu s frekvencijom od svakih 6 mjeseci - ugrađeni šun u glavi pružit će pacijentu normalni život bez problema i komplikacija. Glavni uvjet je praćenje stanja šuta.

Nisu sve radnje će funkcionirati

Govoreći o kontraindicijama u postupku, pomicanje cerebralnih žila, uklanjanjem štapa u peritoneum ili drugim područjima, ne provodi se ako se u toj zoni pojavi infekcija.

To se također odnosi na slučajeve gdje infekcija utječe na kožu, druga područja tijela kroz koje će se izvršiti sustav pomicanja, ili postoji zarazna oštećenja membrane mozga, ventrikula i krvotoka.

Također, ovaj postupak je kontraindiciran i ne provodi se ako je pacijentu dijagnosticiran bolest srčanih mišića, druge teške kardiopulmonalne patologije i poremećaje.

Rehabilitacija nakon postupka

Vrijedno je napomenuti da pacijentu nakon operacije može biti mučnina glavobolja, može se otežati kretanje udova, može se pojaviti osjećaj mučnine i povraćanja.

Da bi se dijagnosticiralo postoperativno stanje pacijenta - drugi dan nakon operacije, obavlja se MRI skeniranje, što omogućuje isključivanje prisutnosti krvarenja u sivo tkivo mozga, razvoj ishemije kao rezultat kirurške intervencije.

Neposredno 7-8 dana prije ispuštanja iz zdravstvenog ustanova obavlja se duplex skeniranje - ova metoda pregleda omogućuje dijagnosticiranje i procjenu protoka krvi. Ako su rezultati ispitivanja normalni, liječnici će nakon tjedan dana napraviti ekstrakt.

Rehabilitacija nakon moždanog bypass operacije treba provesti u strogosti sa svim preporukama i smjernicama liječnika, potrebno da se u potpunosti eliminirati konzumaciju alkohola - to nije u skladu s uzimanje lijekova i dovodi do zagušenja i prekomjernog zadržavanja tekućine.

Isto tako, ne bi za volanom automobila, a to ne bi omogućilo liječnika - sve je to zbog činjenice da je pacijent još uvijek nije normalna, zdrava reakcija na vanjske situacije, drastične promjene u situaciji na cesti, kao rezultat, koji može razviti pretjeranu stres,

Uz to, vrijedno je umanjiti i, ako je moguće, u potpunosti ukloniti bilo kakve tjelesne napore, odstupajući od kućnih vikendica, kao i teškim kućanskim poslovima. Također, pacijentu nije dozvoljeno podizanje više od 3 kilograma, potrebno je češće lagano šetati na otvorenom.

Nakon pomicanja mozga, kao jedino dopušteno fizičko opterećenje pacijentu, hodanje je dopušteno - vrijedi samo početi pješačiti, šetati 15-20 minuta dnevno, postupno povećavajući vrijeme.

Također je važno zapamtiti da je plivanje u otvorenom spremniku zabranjeno, iako je kupanje i pranje glave dopušteni higijenski postupak, uzimajući u obzir određene trenutke.

Konkretno, šampon je najbolje odabrati meke, dječje, bez dodirivanja područja gdje je to moguće na glavi, gdje je lubanja otvorena i izvršena je pomicanja. Kućni režim treba promatrati na minimum od jednog mjeseca.

Uvijek postoji opasnost - komplikacije i posljedice

Operativna intervencija, koju provode čak i iskusni kirurzi, uvijek je rizik koji može dovesti do razvoja određenih komplikacija.

Svaki rad je prije svega rizik od krvarenja i kritična gubitak krvnih ugrušaka i razvoja proširenih vena, a najopasniji, jer je dobivanje infekcije, infekcije pacijenta patogene, patogene mikroflore.

Osim toga, preusmjeravanje također može potaknuti razvoj patologija kao što su epilepsija i moždani udar, stvaranje tromba unutar samog štapa.

Preklapanje mozga je vrlo složena kirurška intervencija i kako bi se smanjio mogući razvoj posljedica koje pacijent mora strogo slijediti sve recepte liječnika, promatrati zdrav stil života koji će omogućiti oporavak u najkraćem mogućem roku.

Govoreći o mogućim komplikacijama koje se mogu razviti nakon ove operacije, liječnici su izdvojili one:

 • infekcije i poraz srca i sive tvari, ljuska mozga, područje peritoneuma - dio tijela, organ kojemu se izravno izlučuje šant;
 • izazivajući razvoj bolesti kao što je epilepsija;
 • zgrušavanje tromba posude srca i mozga, peritoneuma ili mjehura;
 • neučinkovit odljev višak tekućine, kao i dijagnoza hiperaktivnosti i hipohidracije - sve to dovodi do razvoja hematoma, ekspanzije vene.

Nakon operacije, u prvim danima, pacijent može osjetiti brz umor, glavobolje - to je sasvim normalna pojava.

No, odmah je vrijedno posjetiti liječnika prilikom dijagnosticiranja takvih simptoma:

 • nerazumno povećanje tjelesne temperature preko 38 stupnjeva;
 • osip na tijelu i svrbež nakon uzimanja propisanih lijekova;
 • lepršavajući tijekom hodanja i vrtoglavice;
 • trajna pospanost;
 • bol u vratu i povećani napadi glavobolje i mučnine, povraćanje.

Najteži učinci zaobići kirurgija nakon pretrpljenog moždanog udara je razvoj i tzv napadaje, grčeve pluća, koja može nastati zbog pogrešno odabrane lijekove propisane nakon ove operacije.

Ukratko, možemo reći da u svakoj operaciji postoji uvijek rizik od komplikacija i manevar u ovom slučaju nije iznimka. No sama operacija vam omogućuje da pacijenta stavite na noge i ako se promatraju sve propisane preporuke, možete razgovarati o punom životu pacijenta, njegovu oporavku.

Kirurgija za pomicanje mozga kod djece i odraslih

hidrocefalus - ovo je ozbiljno stanje u kojem je poremećaj izlaska cerebralne tekućine iz ventrikula mozga. Kao rezultat toga, tekućina se akumulira u njima, uzrokujući povećanje intrakranijskog tlaka, kompresiju struktura mozga, neurološke poremećaje.

U djece s kongenitalnim hidrocefalusom glava se povećava, normalni razvoj mozga u takvim uvjetima nije moguć. Jedini način liječenja ove patologije - kirurška.

Pomicanje mozga s hidrocefalusom - što je to?

zaobići Je li operacija koja vam omogućuje da izliječite hidrocefalus i spriječite njezin razvoj u budućnosti. Njezin je cilj stvoriti dodatni put za odljev cerebralne tekućine iz ventrikula, kada je normalna cirkulacija teško ili potpuno nemoguća.

Postoji nekoliko metoda preusmjeravanja mozga:

 • Ventriculo-atrijskog (povezivanje ventrikula s desnim atrijom, rijetko - s lijevom stranom);
 • Ventriculoperitoneal (povezivanje ventrikula s peritoneumom);
 • Cisternostomija ventrikulosusa (povezivanje ventrikula s cisternama arahnoidne membrane mozga);
 • Subduro-peritonealni (spajanje prostora ispod dura mater s peritoneumom);
 • Ventriculo-pleuralni;
 • Ventriculo-uretre (rijetka vrsta premosnice, povezivanje ventrikula s uretrom).

Koja će se metoda primjenjivati ​​u svakom pojedinom slučaju ovisi o:

 • obilježja tijeka bolesti kod pacijenta;
 • popratne bolesti;
 • opća država.

Kako operacija radi za djecu, odrasle i novorođenčad?

Tijekom operacije pomicanje mozga bolesnik se ubrizgava u sustav cijevi i ventila koji osiguravaju normalni odljev tekućine.

Te cijevi su:

 • ne opstruirajte pokret;
 • ne utječu na protok krvi;
 • može značajno poboljšati stanje bolesnika.

u odraslih osoba oni su uspostavljeni na stalnoj osnovi, s djeca zahtijevaju periodičku zamjenu kad dijete odrasta.

U novorođenčadi, takva bi operacija trebala biti izvedena što je ranije moguće u nazočnosti indikacija. To je zbog činjenice da je s kongenitalnim hidrocefalusom razvoj mozga poremećen, što dovodi do odstupanja u psihi i mentalnom razvoju djeteta.

U starijoj djeci i odraslima obično se može prenijeti uzrok hydrocephalusa encefalitis ili meningitis, stoga jedna ventrikula najčešće je pogođena. To olakšava operaciju, ali produljuje dijagnozu, jer je potrebno otkriti koja je ventrikula došla do poremećaja.

Što radi operacija?

zaobići normalizira odljev cerebrospinalne tekućine iz komore mozga, a time i normalizirati intrakranijalnog tlaka koje se mogu dobiti osloboditi od glavobolje.

Prepunoj ventrikuli prestaje cijepati susjedne strukture mozga, tako da neurološki poremećaji uzrokovani hidrocefalusom nestaju, oporavljen izgubljene funkcije motora.

U novorođenčadi zbog osobitosti fiziologije, uzroci ventrikularnog prelijevanja povećanje glave U veličini, praćen kompresijom i atrofijom mozga.

U budućnosti to prijeti mentalna retardacija i teška oštećenja motora dijete.

Pravovremeno zaobići dopušta okončati ovaj proces. Mozak djeteta je vrlo plastična, a funkcije oštećenih dijelova mozga brzo se obnavljaju, stopa razvoja djeteta postepeno doseže zdravu djecu iste dobi.

Što se tiče kozmetičkog efekta, na žalost, nema obrnutog razvoja, ali kako dijete raste, proporcije njegovog tijela mogu odskočiti natrag.

Prethodna istraživanja i obuka

Prije izvođenja zaobilaženja:

 1. Pacijentu će biti dodijeljen niz testova. Kršenje strukture ventrikula, nakupljanje tekućine u njima i oštećenja mozga prvenstveno su vidljivi na MRI. Ovo istraživanje vam omogućuje da dobijete najtočniju sliku odljeva odljeva likvora u ventrikulama, a svojim rezultatima rješava se pitanje nužnosti operacije.
 2. Ostale studije - angiografijamozga (X-ray pregled plovila mogu se provoditi u suradnji s MRI ili CT) za otkrivanje eventualne povrede protok krvi u mozgu, rizik od krvarenja tijekom operacije, a posebno krvožilnog mjesto.
 3. Osim toga, studijašupljina u kojoj se planira povući moždanu tekućinu. Ako je ovo odabrano kao atrij - potrebno je napraviti elektrokardiogram, ehokardiografija, Doppler srca, kako bi se utvrdilo kako sigurno ovu operaciju.
 4. Ako namjeravate spojiti zahvaćenu ventriculus peritoneumom, zatim ultrazvukom i MRI abdominalne šupljine identificirati moguće kontraindikacije operacije.

Ako je operacija već zakazana, pacijent mora:

 1. Dvaput tuširajte - večer prije operacije i ujutro na dan rada, a uvijek pažljivo operite glavu.
 2. Zadnji obrokmora biti osam sati prije operacije, Možete piti vodu u malim količinama, alkohol je potpuno kontraindiciran.
 3. Dlaka na glavi je neophodnaobrijati (to radi sestra) u cijelosti ili djelomično.
 4. Potrebno je ukloniti naočale,kontaktne leće, proteze, naušnice i piercinge - tijekom rada, na glavu ne bi smjeli biti strani predmeti.
 5. Svi ukrasi, mobiteltelefon i druge dragocjenosti moraju se dati unaprijed za rođake ili predati u skladište.

Operativna cijena

Cijena operacije varira ovisno o regiji i obilježjima klinike, ali, kako se može reći, preusmjeravanje je zadovoljstvo ne od jeftinih. Uz samu operaciju, morat ćete potrošiti novac na dijagnostičke postupke, koji također koštaju puno.

Rehabilitacija i oporavak

Prvi dan postoperativnog razdoblja pacijent provodi neuroreanimation. To je neophodno kako bi se osiguralo najzahtjevnije promatranje pacijenta i primijetiti pogoršanje vremena, ako se to dogodi. Ako je potrebno, produžuje se razdoblje boravka u jedinici intenzivne njege.

Ako postoperativno razdoblje nastavlja bez komplikacija, onda već u jednom danu nakon operacije pacijent je prebačen u neurološki odjel.

U sljedećem tjednu nakon operacije, pacijentu se prikazuje ležajni ležaj s postupnim širenjem dok se pacijent osjeća bolje. Tijekom tog perioda pacijent je propisan antibiotici kao preventivnu mjeru infekcije.

Drugi lijekovi propisuju se:

 • antikonvulzivi;
 • za ublažavanje bolova;
 • na visoki arterijski tlak - manitol u kombinaciji s drugim diureticima.

Nakon operacije pacijent je MR - prvi put u danu nakon operacije, ako je potrebno, analiza se može ponovno dodijeliti. Potrebno je pobrinuti se da štap bude na mjestu, slobodno se nalazi i obavlja svoju funkciju.

Liječenje i njegu

Nakon izbacivanja iz bolnice:

 • Potrebno je ostati pod nadzorom neurologa za šest mjeseci.
 • Ako tijekom tog vremena nije bilo komplikacija, vjerojatnost njihove pojave u budućnosti je prilično niska.
 • Bilo koja tjelesna aktivnost, čak i beznačajna, tijekom tog razdoblja treba biti koordinirana s liječnikom. Iznimke od ovog pravila su hodanje.
 • Zanimanja profesionalnih sportova isključuju se sve dok liječnik ne odluči da je siguran za pacijenta.

Nakon izbacivanja iz bolnice:

 • Možete se kupati, tuširati i operirati kosu - to neće uzrokovati komplikacije, ali ne morate ići u bazen i plivati ​​u otvorenoj vodi.
 • Poželjno je isključiti sve moguće stresove, prestati pušiti, potpuno prestati piti alkohol.
 • Kofein također neće biti koristan.
 • Rad kod kuće, kao i svaki fizički rad, treba strogo dozirati, ne možete dizati teške predmete.

Takva stroga ograničenja ostaju unutar mjesec dana ili više, ako je to potrebno. Tijekom vremena pacijent se vraća u puni zdrav život.

Rizik mogućih komplikacija

Kao i kod bilo kakve operacije, osobito na mozgu, moguća su brojna komplikacija s manevriranjem, tako da je vrlo važno ne propustite njihove prve simptome.

Simptomi različitih komplikacija:

 1. Infekcija operativne rane osjeća se:
  • povećana temperatura u prvim danima nakon operacije;
  • glavobolje;
  • mučnina i povraćanje;
  • crvenilo buraga;
  • poremećaji hodanja, koordinacija pokreta;
  • brzog umora.
 2. Pogrešna montaža šutadovodi do činjenice da simptomi hydrocephalus ne prolaze nakon operacije, Pored toga, postoje znakovi upale - bol na šunku, povećanje temperature, pojava edema. Da bi se to spriječilo, MRI se izvodi nakon operacije.
 3. Komplikacija koja se obično javljat nekoliko godina nakon operacije - blokiranje šuta. Pokazuje se povratkom simptoma hidrocefalusa - glavobolja, fokalnih neuroloških simptoma, povećanog intrakranijskog tlaka.

Kako bi uočili prve znakove kontaminacije štapa u vremenu, svake godine Doći na recepciji neurologa. Kada se takva patologija pojavi, začepljeni šun uklanja se i zamjenjuje novim.

Kirurgija za pomicanje mozga: ventrikuli s hidrocefalusom; arterija s ishemijom i drugim indikacijama

Promjena je opće ime operacija povezanih s stvaranjem dodatnih puteva za kretanje bioloških tekućina. Oni se provode uz pomoć implantata, koji stvaraju mogućnosti za cirkulaciju. Preklapanje mozga dijeli se na dvije vrste: obnavljanje protoka krvi i smanjenje volumena cerebrospinalne tekućine. To su složene operacije s visokim rizikom od komplikacija. Ali oni pružaju priliku pacijentima za normalan život i razvoj.

Preusmjeravanje s hidrocefalusom, cistom ili tumorom mozga

Hidrocefalus je prekomjerna akumulacija tekućina (CSF), u mozgu šupljina mozga.Ona mogu biti vanjski (utjecati subarahnoidno prostora), unutarnji (komore utječu) ili opće / mješoviti (zbog jednog i drugog). Klijetke - unutarnja šupljina srži zid i koji proizvodi određeni tekućine - tekućinu koja služi za opskrbu dubljih slojeva mozga. Subarachnoidni prostor dijeli slojeve mozga supstancije.

s hidrocefalusom (desno), višak tekućine uzrokuje povišeni pritisak lubanje

Prema vrsti moždanih klijetki i subarahnoidni prostor Posts hidrocefalus otvoren (poruka je pohranjena) i zatvorena ili okluzivan (Prijavi neispravan). U drugom je slučaju potrebno preusmjeravanje.

Posebno je važno rano djelovanje s kongenitalnim hidrocefalusom, jer dovodi do ozbiljnog zaostajanja u razvoju, što će se kasnije teško prilagoditi. Odluku o radu novorođenčadi treba donijeti roditelji, ova se opcija može preporučiti samo nakon potvrde dijagnoze pomoću CT ili MRI. Ponekad možete raditi konzervativnom terapijom - kad proces napreduje polagano, liječnik priča roditeljima o mogućnosti takvog liječenja.

Cista je produžetak ili šupljina napunjena tekućinom. Tehnika za njegovu odvodnju slična je ugradnji šunta u hidrocefalusu. Operacija je rijetka zbog visokog rizika od infekcije. Ponekad izlaz tekućine ugradnjom štapa je neophodan za tumore mozga koji su popraćeni hipertenzijom - povećanjem intrakranijskog tlaka.

Tumor može, zajedno s ishemijom, traumom i infekcijom, uzrokovati hydrocephalus kod odraslih osoba. Također se tretira odmah, instalirajući šant. To omogućuje pacijentima u gotovo 100% slučajeva da se vrate na posao ili značajno poboljšaju njihovu kvalitetu života.

Vrste operacija

U suvremenoj neurokirurškoj praksi moguće su sljedeće mogućnosti za pomicanje mozga u hidrocefalusu:

 • Obrazovanje porencefalije. Ova vrsta intervencije je kombinacija ventrikula i subarahnoidnog prostora. Kratkotrajno je u prirodi zbog infekcije formirane anastomoze.
 • Ventrikulotsisternotomiya. Zid komore je probušen i između njega se stvara poruka i bazalnih cisterni (proširenja subarahnoidnog prostora). Zapravo, operacija je vrlo slična prethodnom, ali omogućuje postizanje duljeg učinka. Poruka se vraća pomoću tanke poliklorvinilne cijevi.
 • Uspostava crijeva za cerebrospinalne tekućine. U ovoj varijanti, mjesto šunta nije ograničeno na mozak, već utječe na srce, trbušnu šupljinu, mjehur, itd. Najčešće se provode ove operacije, budući da imaju relativno dugotrajno djelovanje. Ovaj šator razlikuje se od prisutnosti ventila, koji se otvara samo kada intrakranijski tlak dosegne određeni set parametar. Upravo ta tehnika će biti detaljno opisana u nastavku.

primjer operacije ventila operatonealnog bajpasa

Tehnike za provođenje

Operacija se izvodi pod općom anestezijom. Pacijent je prekriven listovima, osim mjesta rezanja. Sva područja podvrgnuta operaciji tretiraju se aseptičnim lijekovima. Kirurg lijepi navodni stazu s medicinskim transparentnim filmom.

Kateter može biti smješten u ne-moždani dio (kada se koristi trbušna šupljina) ili u ventrikulama mozga (kada se koristi srčana vrećica). Nakon što ga učvrsti, kirurg smanjuje šumski put u potkožnom tkivu. U mozak se hrani kroz trefinsku rupu.

komplikacije

Rizik od neželjenih posljedica nakon operacije je dovoljno velik. Potreba za ponavljanom intervencijom u prvoj godini nakon manevriranja događa se u 20% slučajeva. Gotovo polovica pacijenata trpi niz operacija tijekom svog života.

Najčešće su komplikacije:

 1. Mehanička disfunkcija - to jest zaustavljanje djelotvornog djelovanja štapa. Pojavljuje se kao posljedica prirodnih promjena u tijelu (s rastom djeteta koji je podvrgnut operaciji, produljenju i umjetnom kanalu), kao i zbog ljepljivih, upalnih tumorskih procesa ili nedovoljne kvalifikacije kirurga. Komplikacija zahtijeva zamjenu od šuta.
 2. Infekcija. Može se pojaviti kao pogoršanje upalnog procesa mozga ili kao posljedica infekcije. U 90% slučajeva uzročnik je bakterija staphylococcus aureus. Za prevenciju, morate uzeti antibiotike za bilo koju upalu, uključujući i zub. Konzervativno liječenje rijetko je uspješno, najčešće je potrebno ukloniti šant i, nakon što se riješi infekcije, uspostaviti novi.
 3. Hidrodinamička disfunkcija. Ponekad sustav za pomicanje ne daje normalni pritisak u ventrikulama mozga. To se može ispraviti samo zamjenom ventila. U rijetkim slučajevima, ventrikuli se nepravilno mijenjaju, padaju, steknu pojavu praznine. Čak i mali skok dovodi do mučnine, povraćanja, vrtoglavice. Liječenje nije baš obećavajuće.
 4. Subdural hematoma. To je krvarenje između membrana mozga. Najčešće se javlja kod starijih pacijenata (preko 60 godina). Hematoma u većini slučajeva nema nikakvih simptoma i sama se riješi. Ako je klinička slika nepovoljna, izvodi se pražnjenje i zamjena ili reprogramiranje ventila za veći tlak.

Video: liječnik na pomicanju mozga s hidrocefalusom

Preusmjeravanje krvnih žila (arterija) mozga

svjedočenje

Kandidati za operaciju su sljedeće kategorije pacijenata:

 • Osobe s nedovoljnom snagom krvi u mozak. Može se ustanoviti tijekom MRI, CT, angiografije ili dupleksnog skeniranja na pozadini karakterističnih simptoma (glavobolja, migrena, smanjenje pamćenja, smanjenje performansi).
 • Osobe s unutarnjom karotidnom arterijom. Može biti aneurizma, tumor, ateroskleroza, ne reagirajući na druge metode liječenja.
 • Osobe s tumorima u podlozi lubanje.
 • Pacijenti s zagušenjem ili stenozom intrakranijalne arterije.

ateroskleroza, začepljenje arterije mozga - tipična indikacija za operaciju premošćivanja

Priprema za operaciju

Liječnik koji obavlja poslove obavještava pacijenta o svim mogućim posljedicama i dobiva pismenu suglasnost za operaciju. Prije pomicanja bit će potrebno proći standardne analize (urin, krv, EKG, fluorografija).

Tjedan dana prije operacije morate prestati uzimati bilo koji steroidni lijek, pušenje i alkohol, jer povećavaju rizik od krvarenja kada manipulirajte krvnim žilama. Ujutro prije postupka morate se suzdržati od jela, sve propisane lijekove treba isprati s malom količinom vode.

Uoči obilaska, važno je uzeti higijenski tuš i operi glavu dvaput. Prije operacije morate ukloniti sve nakit, lažne nokte, trepavice, uklonjive proteze. Medicinska sestra briše kosu s dijela glave, koja će biti trepanizirana. Ponekad je potrebno potpuno uklanjanje. Prije operacije morate se smiriti i uskočiti na uspješan ishod.

Postupak za rad

Bit ove operacije je stvaranje zaobilaznice za krv u opstrukciji broda. Neprohodna (okluzivna) ili sužena (stenotična) arterija povezana je s jumper-anastomozom sa zdravom. Kao rezultat toga, novi načini su u nastajanju za krv i prehranu mozga je obnovljena.

Ovisno o normalnoj brzini krvnog protoka zahvaćene posude, razlikuju se dvije vrste operacija:

primjer stvaranja štapa cerebralne arterije iz vena

Šivanje velikih vena ili arterije. Da bi isključili odbacivanje nakon operacije, pomicanje koristi pacijentove posude. Ako je velika arterija ozlijeđena, kirurg smanjuje za tu svrhu fragment iz velike saphene vene nogu ili radijalne / ulnarne arterije ruku. Štap je uklopljen u zahvaćeni brod na dva mjesta - iznad i ispod prepreke. Drugi je kraj podvrgnut subkutanim putem kroz rupu za trepaniranje izbušenu u lubanju i povezanu na karotidnu arteriju na vratu.

 • Spajanje posuda s malim promjerom. U ove svrhe koriste se male arterije, opskrbljujući skalp - skalp. Oni su preusmjereni na oštećenu posudu i kroz trefinsku rupu i povezani s njom. Stoga, oni počinju isporučivati ​​krv u mozak umjesto kože. Ako duljina zdravih plovila nije dovoljna, moguće su umetanja izrezanih fragmenata drugih arterija ili vene.
 • Napredak operacije

  Preusmjeravanje cerebralnih žila provodi se pod općom anestezijom i traje oko 3 sata. Nakon akcije anestetika, pacijentova glava je čvrsto učvršćena ili slobodno postavljena na suprotnu stranu. Zatim slijedi odabir donorske arterije. Kirurg odsvira uzduž staze i izvlači posudu u potpunosti ili odreže potrebni dio, šivanje rubova zajedno.

  Sljedeća faza prolazi izravno u mozak. Kirurg izvodi dio lubanje i privremeno ga uklanja. Nakon toga, otvara i klizi ljuske mozga na mjesto oštećenih žila. Spajanje arterije s donorskim posudom obavlja se pod mikroskopom. Oni su dodatno popravljeni privremenim isječcima. Nakon provjere protoka krvi pomoću kontaktne dopplerografije. Ako nema propuštanja, isječci se uklanjaju.

  Kirurg šava tvrde ljuske mozga, vraća se na mjesto kostiju kostiju. Fiksirana je šavovima, pločama. Pri korištenju posude za vlasište, kirurg može promijeniti oblik poklopca pomoću kliješta kako bi spriječio kompresiju. Zatim se koža i mišići šivaju zajedno. Površina se tretira antiseptikom i zapečaćena.

  Postoperativno razdoblje

  Nakon završetka anestezije pacijent može biti vrtoglavica, vrtoglavica i upaljeno u grlu. Mora se pripremiti za činjenicu da ga medicinsko osoblje stalno traži da pomiče prst ili nogu, pozovite prikazane predmete. Važno! To može uzrokovati neugodnosti, ali je potrebno pratiti stanje bolesnika. Ustajanje je dopušteno drugi dan. S zadovoljavajućim zdravstvenim stanjem i dobrim rezultatima tomografije iscjedak se vrši 7-8 dana nakon operacije.

  Kod kuće u prvih 2-4 tjedna morate odreći težine za dizanje, bilo koji posao, uključujući pranje i pranje podova. Možda imenovanje antikonvulzivnih i nesteroidnih protuupalnih lijekova. Nakon nekih operacija, sav život će morati uzimati disaggregante (acetil salicilna kiselina i drugi).

  Dok liječnik ne procjenjuje stanje pacijenata kao stabilno, ne bi se trebao vratiti na posao ili voziti automobil. Alkohol se ne smije uzimati dok se ne završi tijek uzimanja lijekova. Tijekom perioda oporavka korisno je hodati s postupnim povećanjem udaljenosti i sporim tempom.

  komplikacije

  Postoje tri najčešće komplikacije nakon promjena mozga:

  • Moždani udar. Rezultat je netočnog rada kirurga (stezanje arterija) ili stvaranja krvnog ugruška u posudama.
  • Epilepsija. To je uzrokovano naglim priljevom krvi u određena područja mozga. Kao rezultat toga nastaju edemi i konvulzije.
  • Tromboza štapa.

  Trošak premošćivanja, provođenje prema obveznom zdravstvenom osiguranju

  Hydrocephalus se može liječiti besplatno, takva pomoć je potrebna za pružanje pacijenta. Žalba na privatne klinike ovisi isključivo o njegovoj želji. Cijena može biti od 15 000 do 150 000 rubalja. Prilikom izvođenja postupka za MHI politiku, pacijent može koristiti slobodni šant ili ga sam kupiti.

  Preusmjeravanje moždanih krvnih žila provodi se prema kvoti, tj. Prvo ga prima određene kategorije građana nakon zaključenja liječničke komisije. Cijena je od 15 000 do 70 000 rubalja.

  Pacijentni pregled

  Kod preusmjeravanja krvnih žila, pacijenti često dobro poznaju svoje stanje i zahvaljuju liječnicima. Izuzetno je važno slijediti preporuke liječnika - ovo je glavno jamstvo stabilnog stanja.

  Nakon kirurškog liječenja hidrocefalusnih bolesnika ostavlja se širok raspon pregleda, osobito kada je riječ o djetetu. Mnogi se suočavaju s potražnjom za mito, grubim stavom osoblja za besplatan tretman. Ona postaje velika trauma za pacijente i potkopala njihovo povjerenje u službenu medicinu.

  Pomicanje je složena operacija, ispunjena raznim posljedicama. Ali s brojnim bolestima samo pacijentima daje priliku za normalan život.

  Koji je pomak mozga

  Kada postoji problem povezan s nedovoljnim protokom krvi u mozak zbog opstrukcije plovila, onda je osoba propisana operacija koja se obavlja na visokoj razini u današnjem svijetu, praktički nema rizika. Glavni zadatak liječnika je obnova opskrbe krvlju zahvaljujući kirurškom zahvatu, što se naziva pomicanje cerebralnih žila.

  Što je to?

  Mozak dobiva nutricionu kroz krv koja teče kroz četiri arterije:

  • spava (lijevo i desno);
  • vertebral (lijevo i desno).

  Ako jedna od arterija ne uspije, ovo je prvi znak pojave ishemije. Kao rezultat toga, pacijent započinje mentalni i neurološki poremećaji, što dovodi do smrti neurona, mozak nije u potpunosti funkcionalan i početak infarkta miokarda je neizbježan.

  Nažalost, ljudi to uvijek ne naglašavaju na vrijeme i okrenu se liječnicima kasnijim, u najboljem slučaju, za nekoliko godina, ili čak umru bez dijagnoze.

  U Europi često idu za rješavanje problema terapeutima, misleći da imaju depresiju. U Rusiji, oni se pribjegavaju samokriženju, otpuštaju se zbog umora i problema s živcima.

  Pomicanjem krvnih žila, moguće je započeti protok krvi krozobilazu arterije koja je pretrpjela blokadu, a onda je zajamčena funkcionalnost funkcioniranja bez problema, prehrana, opskrba kisikom u mozgu.

  Pomicanje mozga

  Također, ova metoda se koristi kao rezultat akumulacije cerebrospinalne tekućine s hidrocefalusom (hidrocefalus) - opasna bolest utječe i na novorođenče i odrasle. Uzrok može biti: zarazna bolest trudnice, trauma pri rođenju, kongenitalna anomalija, kraniocerebralna trauma, tumori ili ciste u živčanom sustavu. Cerebrospinalna tekućina nakuplja u šupljinama mozga i uz pomoć operacije, naravno, neće biti u mogućnosti u potpunosti iskorijeniti problem, ali kako bi se olakšalo opće stanje i ukloniti ključne simptome je moguće.

  svjedočenje

  Sljedeće kirurške patologije otkrivene tijekom pregleda pokazat će operativnu intervenciju:

  • aneurizma aorte, koja se ne liječi drugim alternativnim metodama;
  • okluzija ili stenoza arterije, dijagnosticirana rezultatima brojnih pregleda;
  • Ateroskleroza krvnih žila ili karotidni tumor;
  • razvoj tranzicijske ishemije i moždanog udara, koji se ne mogu odmah blokirati tradicionalnim lijekovima;
  • hidrocefalus.
  Tomogram mozga s hidrocefalusom

  Pripremni stupanj

  Bez pripremne etape ne postoji nikakav pregled, niti jedna kirurška intervencija. Bolesnik šest mjeseci mora napustiti loše navike (pušenje, alkohol). Tjedan dana prije planiranog datuma preusmjeravanja treba isključiti sve vrste nesteroidnih protuupalnih lijekova.

  Tada se obavlja iscrpan pregled prije smjene moždanih plovila, što podrazumijeva:

  Ako ti testovi nisu dovoljni, liječnik će dodatno imenovati:

  • Angiografija, koja omogućuje određivanje mjesta stenoze u arteriji, provodi se CT, MRI ili intraarterijskim putem.
  • Ultrazvučna dopplerografija plovila, koja omogućuje procjenu stupnja prohodnosti plovila koji su dio rizične skupine.
  • Istraživanje privremene arterijske okluzije pomoću balona koji procjenjuje mogućnost funkcioniranja moždanog krvnog protoka, pod uvjetom da se isključi opskrba krvi kroz jednu od arterija.

  Uoči i neposredno prije operacije poštuju se sljedeća pravila:

  • Posebnu pažnju posvećujemo osobnoj higijeni. U bolnici, tuširati dva puta (navečer i ujutro). Obavezno operite glavu i promijenite u čistu odjeću.
  • Pijte sve potrebne lijekove koje je liječnik propisao, isprati s malom količinom obične vode.
  • Uoči operacije, bit će dodijeljena zakrpa na glavi gdje se planira napraviti trefinska rupa ili potpuno cijela površina. Postupak provodi medicinska sestra.
  • Od glave uklonite sve strane objekte: nakit, leće, uklonjive proteze, naušnice, piercinge.
  • Dajte svom rođaku sve elektroničke uređaje, jer u intenzivnoj njezi, gdje će pacijent biti nakon operacije, njihova uporaba je zabranjena.

  Svako odstupanje od odredišnog lista vodi do komplikacija i ponekad ireverzibilnih posljedica koje liječnik više ne može ispraviti.

  Prihvatite za preusmjeravanje

  Nakon što je primio rezultate ankete (u kojem je jasno da bez operacije ne može učiniti), neurokirurg specijalizirana neurovaskularne kirurgija, kirurgija nudi pacijent, naravno, može ga odbiti.

  Ako se pacijent slaže, potpišu ugovor, svakako ga pročitajte detaljno, budući da postoje sve vrste komplikacija, kako u vrijeme i nakon operacije.

  Znajte da preusmjeravanje cerebralnih žila nije propisano svima i svugdje, samo po indikacijama, kada je terapeutski tretman već nemoćan. U slučaju odbijanja njegovog provođenja, moguće je pogoršati probleme s zdravljem, do srčanog udara ili ishemijskog moždanog udara. Potpisati ugovor ili ne, pacijentov slučaj, ali izbor mora biti racionalno.

  provođenje postupaka

  Glavni zadatak s kojim se suočava neurokirurg jest usmjeravanje i reguliranje protoka krvi u mozak, gdje se duže vrijeme dogodilo gladovanje kisikom.

  Postoje tri mogućnosti za zaobilaženje brodova glave, izbor ovisi o predloženom donatoru:

  1. Kao donator, izbočeni komad arterije ili vene izvađen s bilo kojeg mjesta na pacijentovom tijelu. Najčešće se koristi kraj. Jedan kraj štapa je ušiven u karotidnu arteriju i donio subkutano u vremensku zonu. Zatim, kroz posebnu rupu za trepaniranje, učinjeno u lubanji, izravno se povezuje s potrebnom arterijom mozga. Ova tehnika je relevantna za arterije s visokim protokom krvi.
  2. Posuda, koja je pod kožom pacijentove glave, djeluje kao donator za arterije s niskim protokom krvi. Njegov dostupni kraj prolazi kroz trefinsku rupu u lubanji do tražene arterije i šivati ​​zajedno na površini mozga.
  3. Silikon dirigent koristi kada hidrocefalus pacijent uz pomoć tekućine iz klijetki mozga dijagnosticira se premješta na drugo područje, gdje će se proces apsorpcije bilo najbolje nastaviti, na primjer, mokraćnog mjehura, prsa ili trbuh. Nažalost, bolest nije izlječiva, ona prati pacijenta do kraja života, samo shunt omogućuje da ublažimo patnje i negativni učinak na pacijenta, pružajući normalne aktivnosti, bez ikakvih problema, pod uvjetom kontinuirano praćenje shunta.
  Kirurgija usisne ventrikuloperitonealne operacije

  efekti

  Svaka intervencija u ljudskom tijelu može imati posljedice, ovdje njihova vjerojatnost nije tako visoka, ali postoji mjesto za to. Konkretno, neki ljudi imaju napadaj epilepsije, trombi u štipalju, moždani udar moždanog udara.

  Osobe s hidrocefalusom mogu imati začepljenje šanta ili neuspjeh u radu jednog od njegovih ventila. U ovom scenariju, upotrijebljeni šun zamjenjuje se hitno novim, izvedivim, koji sigurno može ukloniti tekućinu na željeno mjesto.

  U ranim danima postoji snažan prekovremeni rad, koji se smatra normom. Ali sljedeći lijekovi trebaju biti odmah prijavljeni:

  • Tjelesna temperatura 38 i više;
  • Reakcija tijela na medicinske pripravke (osip, svrbež);
  • Vrtoglavica i frustracija vestibularnog aparata;
  • pospanost;
  • Postoperativni ožiljak je oteklina ili upaljena;
  • Opća slabost, sindrom boli u vratu;
  • Teške glavobolje;
  • Povraćanje ili mučnina.

  Jedan od mogućih uzroka komplikacija nakon manevriranja je neodgovorno ponašanje pacijenta prema vlastitom zdravlju i propisima liječnika.

  Razdoblje oporavka

  Tijekom postupka prebacivanja, umetnite cjevčicu za intubaciju u traheju i upotrijebiti je za disanje dok je pacijent u anesteziji. Uklonite je samo nakon pune svijesti. Neugodna senzacija u grlu, ostavljena nakon njega, uskoro će proći.

  Nakon uspješne operacije, morat ćete napraviti MRI kako biste isključili mogućnost krvarenja i dvostruko skeniranje krvnih žila za mjerenje stupnja prohodnosti krvi. U slučaju da pacijent dobro razvije i nema negativne posljedice, tada se osmoga i devetog dana odlazi kući.

  Da postoperativnog perioda oporavka donesen u najkraćem mogućem roku, potreba da se pridržavaju medicinski savjet je da se propisane lijekove (Aspirin, tiklopidin, klopidogrel) za propisane sheme. Za ljude koji nose naočale trebali biste napraviti zavoj od gaze na stezaljkama, tako da donatorska arterija neće biti stisnuta.

  U prvih tjedana nakon operacije zabranjeno je:

  • Učinite domaću zadaću (čišćenje, pranje, kuhinjski vrt, poljodjelstvo) sve do prvog pregleda kirurga.
  • Vozite motorni transport. Ograničenje se uklanja nakon što je liječnik izvršio potrebne preglede i dobivene rezultate.

  Za šest mjeseci nakon pomicanja krvnih sudova u mozgu, pacijent će morati proći niz ispitivanja i stalno doći do rutinskog pregleda specijalistu za praćenje promjena. Moguće je da će liječnik propisati druge mogućnosti za rehabilitaciju.

  Strogo isključite uporabu alkohola jer je u sukobu s drogama. Smanjivanje fizičkog opterećenja, povećanje ne više od 3 kg, u vrijeme rehabilitacije. Više vremena provodite na svježem zraku, u parku, u šumi.

  Naravno, zaobići žile u mozgu - jedan od najsloženijih vrsta operacije, ali to daje nevjerojatan, opipljiv učinak, nakon čega pacijent počinje živjeti punim životom, u potpunosti mogu dobiti osloboditi od opasnih problema ili umanjiti simptome, kao što je hidrocefalus, uklanjanje tekućine u drugom mjestu,

  cijena

  U različitim područjima Ruske Federacije, cijena pomicanja cerebralnih žila ovisi o mnogim čimbenicima. Na primjer, u Moskvi, cijena kreće se od 20.000 rubalja, a ponekad doseže i 200.000 rubalja ili više.

  Netko napušta Izrael kako bi obavio ovaj postupak, ali to nema potrebe, jer operacija nije tako komplicirana da napusti Rusiju za tu svrhu. U našoj zemlji postoje mnogi izvrsni stručnjaci koji su u mogućnosti provesti preusmjeravanje na visokoj razini. Štoviše, troškovi preusmjeravanja u inozemstvu su znatno veći. Iako, kada je u pitanju zdravlje, osoba ima pravo odabrati gdje i tko će ga liječiti.

  U zaključku

  Živčani sustav je složeni mehanizam u ljudskom tijelu, funkcionira međusobno sa svim drugim sustavima. Mozak zahtijeva neprekinutu opskrbu kisikom i hranjivim tvarima radi normalnog rada. Ovaj proces je posljedica kardiovaskularnog sustava. Stenoza ili potpuna opstrukcija u arterijama dovode do značajnih poremećaja. Ako se problem ne dijagnosticira na vrijeme, a ne iskorijenjen, doći će do nepovratnih posljedica.

  Zapamtite da preusmjeravanje ne iscjeljuje potpuno, ali vam omogućuje da spriječite posljedice. Da nema recidiva, ne smije predbacivati ​​slijediti sve liječnika, držati aktivan, zdrav stil života, odustati od loše navike ili vježbe (hodanje, biciklizam).

  Koji je pomak mozga?

  1. Što je to? 2. Vrste 3. Manevriranje u hidrocefalusu 4. Metode intervencije 5. Postoperativno razdoblje

  Mučenje mozga je vrsta operativnog (kirurškog) liječenja bolesti mozga i njihovih posljedica, vaskularnih i cerebrospinalnih sustava mozga. Metoda se temelji na mehaničkoj obnovi cirkulacije krvi ili cerebrospinalnoj tekućini zbog povezivanja krvnih žila ili drugih moždanih struktura jedna s drugom.

  Živčani sustav je vrlo složen mehanizam u ljudskom tijelu, međusobno povezan s drugim sustavima. Poput drugih organa i tkiva, mozak treba prehranu i kisik. Sve je to zbog kardiovaskularnog sustava. Mozak se ispire s 4 velike arterije, a stenoza (sužavanje lumena posude) ili okluzija (potpuna opstrukcija) uzrokuje značajno oštećenje funkcija živčanog sustava u cjelini. Takvi problemi mogu biti akutni i javljaju se samo jednom s izraženim simptomima, što predstavlja značajnu prijetnju životu i zdravlju osobe ili kroničnom.

  Ako se trofična (hrana) mozga trajno slomi i simptomi rastu, to može dovesti do sljedećih nepovratnih promjena:

  • smrt živčanih stanica;
  • invalidnost pacijenta;
  • smrtonosni ishod u teškom obliku.

  Vaskularni sustav mozga predstavlja četiri velike arterije: desni i lijevi karotid, desni i lijevi kralješnjaka. Uz stenozu bilo kojeg od njih, pacijent ima fokalnu simptomatologiju ovisno o lokalizaciji lezije.

  Što je to?

  Preusmjeravanje cerebralnih žila je metoda kirurškog liječenja, čiji je cilj poboljšati ili obnoviti dotok krvi u mozak i time potpuno funkcionirati.

  Terapeutski učinak postiže se uspostavljanjem shunt-anastomoze između prolaznog i stenotičnog plovila i preraspodjele krvi između različitih dijelova organa.

  Mozak je na glavi središnjeg živčanog sustava. Za djelić sekunde postoji mnogo različitih procesa na kojima ovisi vitalna aktivnost cijelog organizma.

  Da bi radilo u potpunosti, potrebna je adekvatna prehrana koja pruža krv. Međutim, krv nije samo izvor prehrane. Potrebno je uništiti proizvode iz mozga.

  U suvremenoj medicini prakticiraju se dvije vrste preusmjeravanja: autodonorni shunt i skretanje iz arterija skalpeta. Prikladna varijanta odabrana je na temelju brojnih parametara (nužna brzina protoka krvi, općenito kardiovaskularni sustav pacijenta, prisutnost popratnih bolesti) i pojedinačno za svakog pacijenta.

  U manevriranju autodonora, posuda se uzima iz pacijenta, obično iz radijalne ili ulnarne arterije, ruku ili dijela velike saphene vene nogu. Jedan kraj posude je ušiven s vanjskom karotidnom arterijom, potom subkutano i sažvojen u zapečaćenu posudu iznad mjesta stenoze kroz prethodno pripremljen trefinski prozor. Ova se opcija koristi za glavne arterije s visokom brzinom protoka krvi. Za manje posude, kroz koje krv cirkulira s manje intenziteta, koriste se šunci iz posuda meko tkiva vlasišta (skalp). Ova metoda je manje trauma, zbog manje količine kirurške intervencije.

  Izolirajte samo jedan kraj odabrane posude, provesti je kroz prozor za trepaniranje i pričvrstite ga malom posudom na površini mozga. Nakon operacije, opskrba krvlju u mozgu poboljšava se.

  Promjena u hidrocefalusu

  Pomicanje mozga s hidrocefalusom ima brojne karakteristike, budući da redistribuira krv u plućima, ali cerebrospinalnu tekućinu.

  Hidrocefalus - od kojih je teška patologija značajka je da se poveća mozak lubanje zbog pretjeranog nakupljanja šupljina u likvoru (CSF) i kršenje njegovog povlačenja.

  Epidemiologija hidrocefalusa. Bez obzira na etioloških čimbenika kongenitalne hidrocefalusa javlja u dva novorođenčadi iz 1000. Ako se dijete ne djeluju na vrijeme, smrtnost je 75% u prvoj godini života.

  Ova bolest pogađa i djecu i odrasle, i ima različite uzroke (infekcije u majke tijekom trudnoće, traume rođenja, posljedice meningitisa, kongenitalne malformacije, traumatske ozljede mozga, arahoiditis, tumore nervnog sistema i ciste).

  Hidrocefalus je opasna bolest. Bez obzira na etiologiju, ona ima visok postotak smrti i invaliditeta među novorođenčadi. U ovoj fazi razvoja medicine, operacija premosnice jedina je djelotvorna metoda liječenja hidrocefalusom unatoč visokom postotku komplikacija, među kojima:

  • infekcija šupljina tijela ovisno o mjestu šanka;
  • razvoj epilepsije;
  • neadekvatnost samog sustava odvodnje, naime, nedovoljno ili prekomjerno odljev cerebrospinalne tekućine.

  Značajke takvih operacija kod novorođenčadi s hidrocefalusom, uz opasnost od komplikacija, uključuju potrebu za ponovnim operacijama.

  U prvoj godini života novorođenče raste vrlo brzo, i na kraju shunt više ne nosi sa svojih funkcija, uz rast djeteta može pomaknuti, shunt, može oštetiti mozak i njegove strukture. Hydrocephalus zahtijeva tretman u dinamici.

  Metode intervencije

  Glavni cilj preusmjeravanja hidrocefalusa je redistribucija cerebrospinalne tekućine u ventrikularnom sustavu mozga.

  Glavne vrste pomicanja u hidrocefalusu:

  1. Manometar ventrikuloperitonea.
  2. Ventrikularni zaobilaznica.

  Na prvoj metodi neurokirurg stvara rupu za trepaniranje lubanje novorođenčeta, u koju je umetnuta posebna cijev. Njegov donji kraj je umetnut u šupljinu klijetke, a drugi je povezan s trbušnom šupljinom. Višak tekućine se apsorbira, ali rizik od komplikacija je visok. Druga vrsta je manje opasna u smislu komplikacija. Sam šant je složeniji u svojoj strukturi, ima niz ventila, na kojima ovisi njegova pouzdanost i funkcionalnost. Ovaj shunt zahtijeva zamjenu svakih šest mjeseci, odnosno, sljedeća operacija je provedena.

  Postoperativno razdoblje

  U postoperativnom razdoblju, pacijent s hidrocefalusom propisuje lijekove protiv bolova i antikonvulzive, koje liječnik odabere, postavlja dozu.

  Kao oporavak, terapija lijekovima mijenja se ovisno o dinamici bolesti.

  Pročitajte Više O Plovilima