Što je rezanje vaskularnih aneurizama, posljedice

Aneurizma mozga se događa s patološkim promjenama u plućima, dok se njihov oblik mijenja. Oni postaju tanki i krhki, protežu se i protrude. Na mjestu deformacije formira se aneurizmska vrećica koja kasnije potječe i dovodi do intrakranijalne krvarenja.

Vjerojatnost smrtonosnog isjecanja s rupture posude je vrlo visoka, pa kada je dijagnoza potvrđena, hitno se obavlja kirurška intervencija. U tom slučaju, najčešće rezanje aneurizme mozga, osim u situacijama kada je vrećica prevelika.

Bit eskortiranja aneurizme, tijek operacije

Govoreći o tome što je rez aneurizme, znači postupak aneurizme odspajanja od ukupnog protoka krvi. To se događa primjenom isječka na vratu zahvaćene posude.

Ovisno o obliku aneurizme, može biti potrebno dvostruko pričvrstiti stezaljke. Da bi se dobio pristup željenom mjestu, provodi se obrada lubanje.

Kako se operacija izvodi?

Tijekom manipulacije provode se sljedeće radnje:

 1. Pacijentu se daje opća anestezija.
 2. Trepaniranje željenog područja lubanje.
 3. Cranitom je izbacio otvor.
 4. Otvorena je tvrda ljuska mozga.
 5. Definirano područje i odvojeno od drugih tkiva.
 6. Aneurizma je odsječena od ukupnog protoka krvi primjenom isječka.
 7. Kranija je obnovljena. Izrezana rupa je učvršćena pločama i vijcima.

Izvođenje operacije zahtijeva preciznost i pažnju kirurga. Tijekom postupka koristi se razna mikrokirurška oprema. Ako liječnik vidi da su posude razrijedene, onda ih se može obložiti kirurškim gazom ili mišićnim česticama. To će smanjiti rizik od pucanja kad se podigne pritisak.

Indikacije i kontraindikacije za kiruršku intervenciju

Odluku o obavljanju operacije donosi liječnik nakon pacijentovog pristanka na postupak. Glavne oznake u svrhu rezanja su:

 • aneurizme, dostižući 7 mm ili više;
 • genetske predispozicije na rupture aneurizme.

Kada je operacija kontraindicirana

U nekim slučajevima operacija treba napustiti:

 1. Uz bolesti cirkulacijskog sustava.
 2. S dekompenzacijom dijabetesa.
 3. U prisutnosti akutnih upalnih i zaraznih procesa.
 4. Ako bronhijalna astma ima teški tijek.
 5. Uz pogoršanje kroničnih bolesti.

Rezanje se ne izvodi kada se aneurizme nalaze dovoljno duboko.

Politika cijena

Na pitanje koliko koštaju troškovi, možete odgovoriti na različite načine. Planiranom hospitalizacijom pacijent ima pravo na besplatno liječenje. Zbog toga, pri prijavi Ministarstva zdravstva, morate popuniti radove i dostaviti relevantne dokumente.

U tom slučaju, može proći nekoliko tjedana ili mjeseci da biste pregledali aplikaciju i dodijelili sredstva iz proračuna.

Ako nema vremena, možete se privatno prijaviti na kliniku, a troškovi postupka će biti od 80 do 180 tisuća rubalja. Ovisi o složenosti operacije, prestižu klinike i kvalifikacijama liječnika, kao io cijeni materijala koji će se koristiti u procesu rezanja.

Kako se pravilno pripremiti za postupak

Prilikom odabira metode aneurizme, provodi se niz pregleda. Uglavnom je:

 • Opća analiza krvi, urina.
 • Ispitivanje krvi za biokemiju i zarazne bolesti.
 • Radiografija.
 • Kardiogram.
 • Posjetite terapeuta i neurologa, a ponekad i druge stručnjake, ovisno o simptomatologiji.
 • Angiografija magnetske rezonancije. Prikazan je s aneurizmom od 3 mm.
 • CT je potreban da bi se dobila opća slika pri oblikovanju od 5 mm. Pomoću nje moguće je otkriti kalcijeve i trombije unutar aneurizme.
 • Digitalna oduzimljiva angiografija vam omogućuje da vidite formate do 3 mm.

Prije izvođenja presjeka cerebralnih žila potrebno je pripremiti tijelo za kiruršku intervenciju. U tu svrhu postojeće bolesti su normalizirane: nadoknađuju dijabetes mellitus, arterijski tlak i druge kronične bolesti koje se javljaju u akutnom obliku.

Nakon pregleda, kirurg, anesteziolog i obrazac za pristanak popunjavaju datum operacije. Uoči se ne preporuča jesti hranu i tekućine nakon 18 sati.

Postoperativno razdoblje

Kako bi se pacijent brzo vratio na uobičajeni način života nakon operacije, on je pokazao mir i pozitivan stav.

Kada se planirana operacija izvodi, pacijent ostaje nekoliko dana u jedinici intenzivne skrbi kako bi bio u mogućnosti pružiti medicinsku pomoć u vremenu u slučaju komplikacija. Potkraj tog vremena pacijent je prebačen na opće odjeljenje.

U postoperativnom razdoblju, brza zamor, slabost može biti uznemirujuća. Stoga se preporuča potpuni odmor i ležaj za spavanje.

Napadak glavobolje je također čest suradnik aneurizme rezanja operacije. Taj simptom uklanjaju opojne droge, pa se za jake i česte migrene treba posavjetovati s liječnikom.

Ukupno razdoblje rehabilitacije je oko dva mjeseca. Važno je razmotriti prisutnost drugih bolesti i stupanj njihove ozbiljnosti, stanje u kojem je pacijent bio u trenutku izrezivanja. Ako je operacija bila planirana i veličina obrazovanja bila beznačajna, postupak je lakše prenijeti, oporavak organizma dolazi brže.

Je li operacija opasna, zašto se pripremiti nakon rezanja?

Pogoršanje stanja nakon operacije je vrlo rijetko. Prema statističkim podacima taj iznos ne prelazi 10%. Ali se slažete s liječenjem aneurizme, pacijent mora procijeniti sve rizike.

Posljedice mogu biti vrlo različite: u rasponu od manjih kršenja govora, pamćenja, pažnje, stalnih glavobolja i završavanja ishemijskih komplikacija, plućnog edema, u nekim slučajevima - smrtonosnim.

Ali ne biste trebali odustati od operacije, glavni uvjet uspješnog liječenja je izbor kvalificiranog osoblja, poštivanje svih preporuka liječnika i pravodobna dijagnoza komplikacija u postoperativnom razdoblju.

U većini slučajeva, komplikacije nastaju pri preopterećenju aneurizme ili krvarenja tijekom postupka.

 • Poremećaj koordinacije pokreta ili smanjenje osjetljivosti ekstremiteta, paraliza.
 • Poremećaj govornog aparata.
 • Smanjena vizija.
 • Blokiranje krvnih žila.
 • Psihološki poremećaji.
 • Pojava epilepsije.

Životni vijek nakon liječenja

Općenito, ako se sve preporuke pridržavaju i da se operacija provede pravodobno, očekivano trajanje bolesnika se ne smanjuje.

U slučaju odbijanja liječenja, aneurizma će postupno povećavati veličinu, i na kraju će praska, hemoragija, što često dovodi do smrti.

Glavne preporuke za rano oporavak su:

 • Revizija prehrane.
 • Normalizacija fizičkih opterećenja.
 • Promatranje s neurologom.
 • Odbijanje od loših navika.
 • Prolaz MR angiografije i CT u 6 mjeseci nakon operacije.
 • Praćenje stanja kako bi se izbjegle nove formacije.

Invaliditet u aneurizmu

Pitanje imenovanja invalidnosti nakon trokutanja lubanje odlučuje se tijekom socijalnog i medicinskog pregleda. Općenito, samo 7-10% onih koji su podvrgnuti kirurškom zahvatu trebaju registrirati prednosti. Uvjet se procjenjuje prema sljedećim kriterijima:

 1. Prisutnost sustavne funkcionalne neravnoteže zbog operacije.
 2. Djelomična nesposobnost, to može biti i ograničenje mobilnosti i mentalnih poremećaja.
 3. Potreba za rehabilitacijom.

Ako navedene komplikacije nastave tijekom cijele godine, prijavljuje se invalidnost I, II ili III skupine ovisno o simptomima:

 • Skupina se daju ljudima koji ne mogu sami pružiti, trebaju stalni nadzor i brigu. Ti se građani smatraju onesposobljenima, čuvar im je dodijeljen.
 • II skupina invaliditeta pruža djelomični poremećaj funkcionalnosti tijela nakon bolesti. Osoba se može smatrati djelomično nesposobnim.
 • Grupa III je namijenjena osobama s umjerenom disfunkcijom tijela. Na primjer, djelomična paraliza, dezorijentacija, gubitak sluha. Takva kategorija osoba s invaliditetom ne treba stalni nadzor. Oni sami mogu obavljati sve potrebne samoposlužne aktivnosti.

Pri određivanju odgovarajuće skupine procjenjuju se posljedice operacije, tip i mjesto aneurizme. Važan argument je prisutnost mentalnih poremećaja i epilepsije.

Na temelju statistike, više od 40% pacijenata koji su radili nakon razdoblja rehabilitacije vratilo se u svoje uobičajene radne aktivnosti. Ostali sposobni građani prolaze ponovno razvrstavanje u posebne institucije i mogu se držati položaja s laganim radnim uvjetima.

Aneurizma mozga je opasna zbog puknuća broda. Odluku o provođenju operacije treba učiniti pacijent s razumijevanjem svih mogućih rizika i komplikacija. Općenito, život nakon rezanja nije jako različit od predoperativnog razdoblja. Glavni kriterij za uspješnu manipulaciju je pravodobna dijagnoza bolesti i usklađenost s preporukama nadležnog liječnika.

Operacija uklanjanja cerebralnih aneurizama: indikacije, provođenje, prognoza, rehabilitacija

Aneurizma je patološka izbočenja stijenke krvnih žila. Za razliku od normalne posude, aneurizma ima tanji zid s mogućnošću pucanja i ulaska krvi u mozak ili u prostor između membrana mozga (subarahnoidno krvarenje).

Glavni uzroci formiranja vaskularne aneurizme su kongenitalni poremećaji strukture vaskularnog zida; Ateroskleroza, u kojoj je srednji sloj arterija uništen i zid je nataložen; promjena vaskularnog zida u upalnom procesu.

Oblik aneurizme može biti sakularne - s vratom, tijelom i kupolom; dug i tanak - pri čemu se posuda ravnomjerno proširuje u velikoj mjeri; bočno, podsjeća na tumorsku stijenku posude.

Promjer je:

 • Do 3 mm - vrlo mala;
 • Od 4 do 15 mm - konvencionalno;
 • Od 16 do 25 mm - velika;
 • Više od 25 mm je div.

Često neeksplodirani aneurizmi pojavljuju se asimptomatski i slučajno se nalaze pri ispitivanju mozga iz nekog drugog razloga.

Kada je operacija potrebna za vaskularnu aneurizu mozga?

aneurizme cerebralne ovojnice

Strogi pristup valjanosti kirurške intervencije s neeksplodiranim aneurizmom nužan je u vezi s mogućim komplikacijama tijekom operacije. Aneurizme veličine veće od 7 mm smatraju se znakom za operaciju. Indikacije za operaciju su više sigurni s povećanjem aneurizme kao opažanja i obiteljske sklonosti krvarenju (krvarenje iz aneurizme slučajevima bliskih srodnika).

Priprema za operaciju

U slučaju da pacijent ima indikacije za kirurško odstranjivanje neeksplodiranog aneurizma, on je hospitaliziran na planirani način u kliniku, koji mora ispunjavati sljedeće uvjete:

 1. Da bi se neurokirurškog odjela, kao i profesionalci s iskustvom u oba otvorenim mikrokirurške postupaka o plovilima u mozgu, i sa iskustvom u endovaskularne aneurizme intervencija;
 2. Imati dijagnostički odjel za X-zrak, s mogućnošću angiografije spiralnog računala, angiografijom magnetske rezonance, digitalnom subtrakcijskom angiografijom;
 3. Operativna soba bi trebala biti opremljena posebnom opremom za mikrokirurgiju cerebralnih aneurizama;
 4. Imati odjel za neuroreanciju.

Priprema za operaciju važan je dio uspješnog liječenja.

Provesti klinička ispitivanja (krvi, urina, kemiju krvi, zgrušavanje krvi, krvni test za pojedine infekcija (HIV, RW, virusni hepatitis), prsa rendgenskim, EKG), konzultacije s stručnjacima (neurolog, internist i drugih specijalista naznačeno).

Sve gore navedene studije mogu se obaviti u klinici za vrijeme hospitalizacije, no moguće je proći ove studije na ambulantnoj osnovi, prije hospitalizacije.

Za odabir metode kirurške intervencije provode se proučavanja prirode i strukture aneurizme, kao i stanje moždanog tkiva.

 • Angiografija magnetske rezonancije (vrijeme leta). Ova tehnika vam omogućuje da dobijete jasnu sliku aneurizme s aneurizmom veličine 3 mm ili više.
 • Računalna tomografija u angiografskom modu. Na danu inspekciju moguće je otkriti prisutnost kalcifikacija u zidu i krvnih ugrušaka unutar aneurizme. Međutim, ova tehnika je inferiorni od angiografije magnetske rezonancije koja točno odražava strukturu aneurizme manju od 5 mm.
 • Digitalni subtrakcijska angiografija. Do danas, ova studija ostaje "zlatni standard" pri prepoznavanju aneurizme veličine manje od 3 mm i posuda malog promjera. Studija se provodi samo u bolnici, u vezi s mogućnošću komplikacija u ponašanju.

Magnetska - rezonancija angiografija i kompjutorizirana tomografija u angiografskih načinu rada mogu se provesti prije prijema u bolnicu, pod uvjetom da se od vremena studija prije prijem nije bio više od 6 mjeseci, proteklo vrijeme od istrage nije bilo nikakvih promjena u stanju pacijenta te je provedeno istraživanje podložno svim potrebnim tehničkim zahtjevima.

Prije operacije vrijednosti krvnog tlaka prilagođene su dosljedno normalnim brojkama, razine šećera u krvi su podešene u šećernoj bolesti, uz pogoršanje kroničnih bolesti - stanje se nadoknađuje.

Nakon što su završeni svi potrebni pregledi i utvrdili da ne postoje kontraindikacije operaciji, pacijent se nalazi u klinici. On pregledava kirurg, objašnjava plan rada i moguće komplikacije, anesteziolog razgovara sa pacijentom. Pacijent ispunjava upitnik i daje suglasnost za operaciju.

Uoči operacije od šest uvečer zabranjeno je jesti i piti vodu, ako se operacija planira nakon 12, možete dopustiti laganu večeru. Usklađenost s ovim stanjem je vrlo važna kako bi se osigurala sigurna opća anestezija.

Prije operacije morate se tuširati i oprati kosu. Čistoća je prevencija zaraznih komplikacija.

Sve neshvatljiva pitanja trebaju pojasniti liječnik ili medicinsko osoblje koje će u određenoj mjeri pomoći ukloniti preoperativno uzbuđenje povezano s intervencijom.

Kako se izvodi kirurško uklanjanje aneurizme cerebralnih žila?

Za kirurško uklanjanje aneurizme koji se koristi kao otvorene intervencije na mozgu: rezanje aneurizme; jačanje zidova aneurizme omatanjem aneurizme s kirurškim gaze; prestanak protoka krvi kroz arteriju primjenom isječaka na arteriji do aneurizme ili prije i nakon aneurizme (hvatanje) i endovaskularne metode.

Izravni kirurški zahvat povodom aneurizme cerebralne aneurizme zbog hi-tech manipulacija i potražnje kirurga iskustva i posjedovanja mikrokirurških tehnika.

Složenost operacije sastoji se u potrebi izoliranja posude i aneurizme na takav način da se spriječi ruptura aneurizme i oštećenja tkiva mozga.

Takve se operacije provode uglavnom za mlade, uzimajući u obzir mogućnost ispravljanja aneurizme iz otvorenog pristupa.

Operacija se provodi u općoj anesteziji i traje nekoliko sati.

Tijekom intervencije provodi se stalna kontrola osnovnih funkcija tijela:

 1. Prate se glavni parametri organizma i funkcioniranja mozga;
 2. Krvni tlak je koreliran, tkivo mozga zaštićeno od ishemije itd.

Shematski, tijek otvorene operacije na aneurizmu mozga može se prikazati kako slijedi:

 • Trokutanje lubanje;
 • Zatim je rupa urezana u lubanju, odvojeni dio kosti se podiže i uklanja (nakon što je operacija završena, taj dio kosti se vraća na svoje mjesto);
 • Otvori se tvrdi mater i kirurg dobiva pristup mozgu;
 • Patološka (noseća) arterija i sama aneurizma razlikuju se;
 • Na vrat aneurizme, na svom dnu, nametnuti isječak - samozazhimayuscheesya microdevice s čeljusti, čeljusti stegnute zatvoriti vrat aneurizme i aneurizme iz krvi;
 • Tijekom operacije, nužno pod kontrolom radikalnost off aneurizme iz krvi putem punkcije aneurizme, aneurizma se istražuje pomoću kontakt Doppler ultrazvuk, mogući pregled aneurizme kroz mikroskop ili endoskopa, kao i provođenje intraoperativni fluorescentnu angiografija;
 • Dovršite operaciju na aneurizmu mozga navijanjem trajne mater, izrezani dio lubanje vraća se na svoje mjesto i učvršćuje se titanijskim pločama i vijcima.

Učinkovitost isključivanja aneurizme tijekom clippinga doseže 98%.

Kada je indicirana endovaskularna metoda liječenja?

 1. Dob od preko 60 godina;
 2. Prisutnost ozbiljnih bolesti;
 3. Aneurizme su komplicirane za pristup s otvorenim intervencijama.

Prednost endovaskularnog liječenja je njen mali traumatizam i kratko postoperativno razdoblje.

Kako se obavlja endovaskularna intervencija u vaskularnim aneurizmima mozga?

Operacija se izvodi u općoj anesteziji, jer zahtijeva potpunu kontrolu krvnog tlaka i položaj pacijenta na operativnom stolu.

Sve manipulacije na posudama vrše se pod kontrolom X-zraka u prostoriji s rendgenskim zrakama. Intervencija se obavlja uglavnom preko puknuća u bedrenu nabor, gdje kroz održava femoralne arterije u smjeru aneurizme katetera, aneurizma je u potpunosti ispunjen platine zavojnice i isključivanje iz krvotoka.

Trenutno endovaskularna korekcija aneurizme sa širokim vrata vrata aneurizme zaštite koristi tehniku ​​kako bi se spriječilo gubitak u zavojnice nose plovilo:

endovaskularni aneurizmi

Privremena zaštita aneurizme vrata s balonom (Metoda balon - neizravnih) kada se područje posude nosača umetnut u kateter sa balonom koji je napuhan, a potom uvodi u mikrospirali aneurizme, nakon čega se balon se ukloni;

 • Stalna zaštita vrata aneurizme pomoću stenta, koji se uvodi u posudu i stalno ostaje u posudi. Stent ima stanice kroz koje se mikročlanci umetnu u aneurizmatsku šupljinu i aneurizme su odsječeni iz krvotoka;
 • Uvod u protok žile - preusmjeravanje stenta, koji ima visoku gustoću i usmjerava krv uzduž krvne žile na takav način da krv ne ulazi u aneurizmu, a aneurizma je trombozirana, tj. isključuje se mogućnost njenog raskida. Kompletna tromboza aneurizme javlja se u roku od 4 do 6 mjeseci nakon intervencije.
 • Nakon instalacije stentova bilo koje vrste za tri mjeseca, potrebno je uzeti lijekove kako bi se spriječila stentna tromboza, koja se mora uzeti u obzir prilikom odabira ove tehnike intervencije.

  Oporavak nakon operacije

  Nakon operacije, pacijent je smješten u postoperativni odjel za promatranje medicinskog osoblja, gdje počinje samostalno disanje, nakon čega je prebačen u jedinicu intenzivnog liječenja. Vrijeme provedeno u jedinici intenzivne njege ovisi o složenosti i karakteristikama tijeka operacije i anestezije te je 24-48 sati.

  Zatim, u neurološkom odjelu pacijent se prati i liječi jedan do dva tjedna, ovisno o izravnoj ili endovaskularnoj intervenciji. Neki će pacijenti morati proći rehabilitaciju.

  Trajanje poslijeoperacijskog razdoblja nakon endovaskularnih intervencija puno je kraće nego nakon izravnih operacija i 5 do 6 dana u odsutnosti komplikacija.

  Posljedice kirurške intervencije

  Postoje komplikacije povezane s nuspojavom na anesteziju, oštećenja stijenke žile tijekom operacije. Posljedice intervencije je stvaranje krvnih ugrušaka, oticanje mozga, infekcije, moždanog udara, napadaji, poteškoće u govoru, zamagljen vid, memorije, ravnoteže, koordinacije pokreta, i tako dalje. N.

  Međutim, uklanjanje aneurizme probiti, podložna smetnjama u specijaliziranoj klinici s velikim iskustvom kirurške korekcije vaskularne aneurizme, što smanjuje mogućnost komplikacija, te je neusporediv s teškim posljedicama cerebralne arterije aneurizme rupture. Osim toga, neke komplikacije su uklonjene tijekom operacije ili neposredno nakon operacije. U nekim slučajevima, to zahtijeva dugo razdoblje rehabilitacije pomoću fizioterapije tehnike, rad s logopeda s govornim poteškoćama, psiholog, specijalist fizikalne terapije, masaže, itd

  Život nakon operacije

  Kompletan oporavak nakon otvorenih operacija traje do dva mjeseca, nakon pacijenata endovaskularne kirurgije pacijenti se vraćaju u punopravni život u manje vremena. Trajanje oporavka ovisi o zdravlju bolesnika prije operacije, postoperativnih komplikacija.

  Aneurizma prije i poslije endovaskularne kirurgije

  Nakon kraniotomije, bol se osjeća nekoliko dana u rani, jer rana zacjeljuje, osjeća se svrbež, moguće je oteklina na ovom području i utrnulost nekoliko mjeseci.

  Oko dva tjedna može doći do glavobolja, zabrinuti zbog umora i tjeskobe do osam tjedana nakon otvorene operacije. Stoga se dnevno spavanje preporučuje u poslijepodnevnim satima.

  Pacijent treba biti pod nadzorom neurologa, uzeti potrebne lijekove, lijekove protiv bolova. Tijekom godine treba izbjegavati sportske kontakte, podizanje dulje od 2,5 kg, produženo sjedenje.

  Ako se rad ne odnosi na opterećenje, nakon otprilike 6 tjedana možete razgovarati sa svojim liječnikom o mogućnosti započinjanja rada.

  Unatoč činjenici da je primjena MR angiografiju i CT angiografija ograničen prisustvom mogućih distorzije na sliku metalnim kopčama, stentova i zavojnice, te metode su dovoljno produktivni na kontrolu postoperativne.

  Preporuča se ponoviti ispitivanje nakon otvorenih intervencija između 6 i 12 mjeseci nakon intervencije.

  Nakon izvođenja endovaskularne operacije preporučuje se kontrolna digitalna subtrakcijska angiografija između 6 i 12 mjeseci nakon intervencije.

  Pacijenti sa predispozicijom za formiranje aneurizme, bez obzira na vrstu kirurške intervencije, nakon završetka razdoblja promatranja preporuča primjenu magnetske - angiografiju, kompjutorizirana tomografija angiografije u modu 1 put u 5 godina kako bi se izbjeglo stvaranje novih aneurizme.

  Recenzije pacijenata nakon kirurške korekcije vaskularnih cerebralnih aneurizama su pozitivne. Među nuspojavama koje nastaju u odgođenom razdoblju nakon operacije, mnogi ljudi primjećuju pogoršanje dobrobiti kada se mijenjaju vremenski uvjeti.

  Mnogo pozitivnih recenzija o liječenju na NN Burdenko institutu, gdje je tijekom posljednjih deset godina provedeno više od 400 kirurških korekcija neeksplodiranih aneurizme s pozitivnim rezultatima operacija.

  Operacija uklanjanja neeksplodiranog cerebralnog aneurizma izvodi se na besplatnoj osnovi za kvotu za high-tech operacije. Koji zahtijeva odabrane kliniku za pružanje relevantne medicinske dokumentacije, a prisutnost kvota će biti izdana na „protokola kvota odluke”, pacijent je ušao u plan poslovanja i čeka svoj red.

  U slučaju da se pacijent prijavljuje u kliniku samostalno, bez upućivanja dokumenata, operacija se obavlja na plaćeni način.

  U slučaju plaćenih troškova liječenja operacije vrlo je individualan i ovisi o materijalima koji se koriste tijekom operacije, liječnik kvalifikacija, vrijeme provedeno u bolnici, itd Prosječna cijena operacije u klinici u Moskvi za aneurizme clipping -.. 80 000, za endovaskularne isključivanja aneurizme - oko 75.000 rubalja.

  S obzirom na visoku smrtnost od krvarenja s rupture aneurizma, u prisutnosti indikacija, preporučuje se profilaktička operacija za isključivanje aneurizme iz krvotoka.

  Liječenje i operacija uklanjanja aneurizme cerebralnih žila

  Aneurizme se nazivaju patološka formacija u obliku lokalnog širenja cerebralne arterije zbog slabog, neelastičnog, razrijeđenog vaskularnog zida. Bolest je ozbiljna, što može dovesti do smrti. Opasno je rupturirati posudu na mjestu ekspanzije, nakon čega slijedi subarahnoidna ili intrakerebralna krvarenja.

  Aneurizma na rezultatima angiografije.

  Do krize, bolest se može razviti asimptomatski, ponekad dati blagu neurološku simptomatologiju koja se lako zbunjuje s drugim neopasnim patologijama. Često osoba ne pretpostavlja da ima "bombu" u glavi koja se "skriva" godinama, ali može prasnuti u svakom trenutku. Nakon pucanja broda i izlijevanja krvi iz njega, punjenje strukture mozga, aneurizam se već manifestira u potpunosti. Osnovni znakovi hemoragije su iznenadna strašna glavobolja i gubitak svijesti. Nažalost, kasnije pružanje medicinske skrbi u pravilu završava u tragediji.

  Bolest se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali je češća kod mladih ljudi (20-45 godina) i sredovječnih (45-60 godina). Ukupni postotak pobola kod odrasle populacije iznosi od 0,3% do 5%, kod djece aneurizme - vrlo rijetka pojava. Prema statističkim podacima, zbog iznenadne krvarenja mozga zbog aneurizme, 30-50% ljudi umre, 15% do 30% postane onesposobljeno i samo oko 20% se vraća u normalnu radnu sposobnost. Da, brojke su razočaravajuće, ali s ranom dijagnozom i pravodobnim liječenjem, čak i takav zastrašujući fokusi u mozgu mogu se uspješno neutralizirati.

  Što može utjecati na formiranje vaskularne aneurizme, kakve vrste može biti, kako spriječiti tragediju, važno je znati apsolutno svima. Dakle, detaljno prolazimo do glavne stvari.

  Uzroci razvoja aneurizma

  Nesretni čimbenici koji povećavaju rizik ozbiljne bolesti su posljedice nekih patologija i načina života:

  • bilo koje bolesti vezivnog tkiva (oni utječu na plovila, čineći ih slabim i neelastičnim);
  • arterijska hipertenzija i hipertenzija (visoki krvni tlak povećava opterećenje na vaskularnim strukturama, dovodi do prekomjernog zatezanja njihovih zidova);
  • ovisnost o pušenju, alkoholu, drogama (pod utjecajem toksičnih tvari, vaskularno tkivo je aktivno uništeno, što je ispunjeno pojavom aneurizme, brzom povećanju volumena i stimulaciji rupture);
  • mehanička oštećenja (trauma glave) koja izazivaju funkcionalne i degenerativne promjene u cerebralnoj arteriji;
  • aterosklerotičnih i infektivnih pojava (meningitis, gljivična infekcija, endokarditis, itd.), što jako utječe na kvalitetu arterijske komponente mozga;
  • intrakranijalne neoplazme benigne ili maligne forme (oni razbijaju snagu vaskularnih zidova, mogu ubrzati rupturu već postojeće aneurizme).

  U formiranju cerebralnih aneurizama, genetički čimbenik je često kriv. Vi i svi članovi obitelji treba hitno ispitati ako je poznato da je netko iz izravnih rođaka povezan s tom dijagnozom.

  Klasifikacija cerebralnih aneurizama

  Vaskularni aneurizmi mozga u neurokirurgiji obično se klasificiraju prema lokalizaciji, obliku, veličini i broju komora u obrazovanju. Razmotrimo svaki parametar.

  1. Prema lokalnom znaku, patološka izbočina je:
  • anteriorna cerebralna / vezivna arterija (javlja se u 45% slučajeva);
  • unutarnja podjela karotidne arterije (u 30%);
  • srednja cerebralna arterija (u 20%);
  • vertebrobasilarni bazen (4-5%);
  • mješoviti tip - dva ili više dijelova vaskulature su istodobno zahvaćeni (više foci dijagnosticiraju se u 10% pacijenata, dok preostalih 90% određuje jednim aneurizmom).
  1. U obliku, aneurizme dilatacije su podijeljene na:
  • vreća (vreća) - najčešća vrsta formacija (98%), više sklona perforaciji od drugih;
  • vretenaste (fusiformne) - manje agresivne i rijetke vrste formacija, u strukturi svih aneurizama samo 2%;
  • stratificirani - nastali su u prostoru međusloja vaskularne stijenke, koji nastaju zbog labavog spoja svojih slojeva, gdje se krv pod pritiskom (u arterijama, baze mozga razvijaju u najizloženijim slučajevima).
  1. Izbočenje arterijalnog zida u veličini može biti:
  • mali ili mali - do 4 mm;
  • običan ili srednji - 5-15 mm;
  • velika - 16-24 mm;
  • div - od 25 mm i više.
  1. Broj komora razlikuje se od aneurizme:
  • Jedna komora - sastoji se od jedne komore (tipična struktura);
  • multi-komora - njegov rast nastaje stvaranjem nekoliko šupljina.

  Stručnjaci su uspostavili uzorak razvoja patologije kod odraslih muškaraca i žena. Muško stanovništvo je 1,5 puta manje vjerojatno da će patiti od nje nego žensko stanovništvo. U djetinjstvu, naprotiv, bolest prevladava nešto češće kod dječaka nego kod djevojčica (omjer 3: 2). Mladi ljudi imaju istu epidemiologiju.

  Shematski prikaz fokusa ovisno o lokaciji.

  Simptomi aneurizme cerebralnih žila

  Kao što smo ranije spomenuli, u većini slučajeva aneurizma se klinički ne očituje sve dok se ne pojavi akutna faza rupture. Ali u velikim veličinama, kada se ognjište ozbiljno pritisne na obližnje strukture i narušava prijenos živčanih impulsa, obično se osjećaju neurogeni simptomi. Budući da cerebralni aneurizam ugrožava život osobe, važno je identificirati ga u ranim fazama, ali nevolja je da nitko ne dolazi u bolnicu bez ikakvih ili minimalnih pritužbi.

  Liječnici pozivaju svaku odraslu osobu, posebno nakon 35. godine života, barem jednom godišnje, kako bi dijagnosticirali cerebralne žile za svoje dobro.

  Sada ćemo zvučati svi mogući klinički znakovi koji u osnovi počinju ometati opasne količine neeksplodiranog kvarova, kada su zahvaćeni kranijalni živci:

  • bol u oku, smanjenje ili zamagljen vid;
  • poremećaj sluha (smanjenje, osjećaj buke),
  • promuklost glasa;
  • utrnulost, slabost, bol na živčanom licu, obično na jednoj strani lica;
  • mišićni spazam u vratu (nemogućnost dodira s bradom);
  • grčevi skeletnih mišića;
  • slabost u ruku ili nozi;
  • smanjena osjetljivost, oslabljena taktilna percepcija u određenim područjima kože;
  • problemi s koordinacijom;
  • vrtoglavica, mučnina;
  • nerazumna pospanost ili, obrnuto, nesanica;
  • inhibicija kretanja i mentalne aktivnosti.

  Da biste izuzeli ili utvrdili patologiju, odmah prođite ciljani liječnički pregled ako označite najmanje jedan simptom!

  Posljedice ne-liječenja

  Ako se plovilo probije, krv se ulijeva u mozak, specifičnost kliničkih znakova je specifičnija i izražena. Patološki scenarij inherentan aneurizmom je:

  • iznenadna intenzivna glavobolja koja se brzo širi i dosegne užasni vrh boli;
  • mučnina, višestruko povraćanje;
  • ugnjetavanje svijesti različitih trajanja;
  • meningealni sindrom;
  • može doći do napadaja, podsjećajući na epilepsiju;
  • ponekad povećanje ukupne tjelesne temperature, tahikardije, povećanje / smanjenje krvnog tlaka;
  • s masivnim krvarenjem zbog duboke inhibicije u moždanom korteksu, osoba pada u komu s oštećenim disanjem.

  Oni koji su blizu takve žrtve (jednostavni prolaznici, prijatelji ili rodbina), uzimaju u obzir! Sada život osobe ovisi o brzini reakcije. Pojava opisanog kompleksa simptoma (glavni znakovi na početku rupture - prva 3 boda) - signal koji odmah poziva tim hitne pomoći. Kvalificirani liječnici će pružiti adekvatnu prvu pomoć pacijentu na licu mjesta, odvesti ga u medicinsku ustanovu radi potpunog pregleda i primati hitnu terapiju.

  Dijagnostičke mjere

  Ispitivanje, koje omogućuje dijagnosticiranje cerebralne aneurizme, temelji se na korištenju složene dijagnostike. Integrirani pristup prepoznat će bolest, utvrditi svoj uzrok, točno mjesto epicentra, broj lezija, veličinu, veličinu, odnos s odjelima mozga i drugim arterijama.

  Ako ne razgovaramo o postojećim prazninama, već o namjeri pacijenta da se ispituje radi provjere stanja plovila, posjet počinje apelom neurologa. Liječnik, nakon što je temeljito čuo anamnezu pacijenta, provodi opći fizički pregled, uključujući:

  • palpacija pojedinih dijelova tijela za definiranje bolnih zona;
  • udaraljke ili udaraljke dijelova tijela kako bi se odredila stanje testiranih unutarnjih organa prirodom zvuka;
  • auskultacija, koja pomaže čuti abnormalne buke u srcu, karotidnih arterija kao neizravnog znaka aneurizme mozga;
  • standardno mjerenje tlaka, što omogućuje procjenu razine tlaka cirkulirajuće krvi duž arterija;
  • procjena brzine otkucaja srca, respiratorne stope (često patološka odstupanja tih parametara ukazuju na displasija vezivnog tkiva, infektivne procese);
  • neurološki testovi čija je suština proučavanje tetiva, mišića, refleksa kože, motoričkih funkcija mišićno-koštanog sustava, stupnja osjetljivosti u udovima i prtljažniku,

  Na temelju svih gore navedenih metoda preliminarne procjene države, još uvijek je nemoguće dijagnosticirati. Sve te metode mogu samo čisto hipotetski naznačiti moguću (netočnu) prisutnost ove bolesti u otkrivanju čimbenika rizika. Stoga stručnjak zatim piše upute za osnovne dijagnostičke postupke - prolaz instrumentalnih metoda za vizualizaciju struktura mozga. One se izvode na posebnim uređajima:

  • računalna tomografija (CT);
  • snimanje magnetskom rezonancijom (MRI);
  • cerebralna angiografija.

  Standardna angiografija je najpovoljnija u pogledu raspoloživosti cijena za pacijente koji žele proći primarni preventivni pregled. Njegova je točnost, naravno, niža od one uznapredovalu CT i MRI. Međutim, angiografska studija uspješno se suočava s zadatkom otkrivanja aneurizme, uključujući informacije o lokalizaciji, izgledu i opsegu proširenja. No, za pacijente koji su ušli u bolnicu s znakovima slomljenog posuda ili dugotrajnog krvarenja, standard za dijagnozu je uporaba svih tih postupaka. Zajedno s njima, provode se elektroencefalografija (EEG) i transkranijska dopplerografija (TCDG).

  Načela prve pomoći

  Prije dolaska liječnika, oni koji su blizu bolesnika trebali bi mu pružiti osnovnu prvu pomoć. Upućivanje hitnih mjera usmjerenih na spašavanje života prije liječničkog posjeta jasno se navodi dalje.

  1. Stavite žrtvu na ravnu površinu, glava mora biti u povišenom položaju. Visoka pozicija glave pomoći će poboljšanju venske cirkulacije, čime se sprječava brzu akumulaciju tekućine u tkivu mozga i odvodnju mozga.
  2. Stvoriti uvjete za dobar priljev svježeg zraka u mjestu gdje se dogodio klinički incident. I to je izuzetno značajno oslobođenje od vrata braće stvari, na primjer, ukloniti kravata, kravata, otkopčavati košulju, i tako dalje. N. Ova mjera će pomoći zadržati krvožilni funkciju i usporava proces masovne smrti živčanih stanica.
  3. Ako je bolesna osoba pretekla sinkopu, potrebno je provjeriti dišni sustav radi prozračnosti. Kada je glava bačena natrag, trebate pritisnuti čelo istodobnim produžetkom donje čeljusti, uhvativši bradicu odozdo. Otvaranje usta pacijenta, izvršiti reviziju usne šupljine (prstiju) na prisutnost stranih sadržaja, usporavanje jezika. Potrebno je izvući uklonjive proteze, ako ih ima. Tako da osoba ne guši s povraćanjem, vrati glavu na visoki jastuk, okrećući ga na bok.
  4. Da biste spriječili moždani edem i smanjili količinu krvarenja, važno je primijeniti pakete leda na glavu (smrznuta hrana, paketi za led, itd.).
  5. Ako je moguće, valja promatrati promjenu krvnog tlaka pomoću tonometra, kao i slušati otkucaje srca, kako bi pratili disanje. Ako u odsustvu liječnika, osoba prestane disati ili srce prestane udarati, hitno je započeti reanimaciju (umjetno disanje, indirektna masaža srca). Bez njih, u ovoj situaciji, rizik od tragičnog kraja je ogroman.

  Nažalost, sve ove mjere nisu uvijek učinkovite nakon rupture aneurizme. Fatalni ishod nekih dolazi brzinom svjetlosti - u prvih nekoliko minuta. Ali bez posebne medicinske opreme i stručnog znanja teško je razumjeti što se događa u tijelu. Stoga je vrijedno ne izgubiti samokontrolu i vjeru u rezultat. Nastavite boriti se neprekidno za život, sve dok pacijent osobno ne prepusti stručnjacima.

  Operacija uklanjanja aneurizme cerebralnih žila

  Terapeutska tehnika (kirurški ili ne-kirurški) određuju usko specijalizirani liječnici pojedinačno na temelju dijagnostičkih podataka. S malim aneurizmima koji ne napreduju mogu se predložiti konzervativne taktike. Njihova je svrha smanjiti potencijal za rast obrazovanja, smanjiti rizik od rupture i smanjiti neurološke simptome. Neinvazivna terapija je pružanje pacijenta s kvalitetnim lijekovima koji pružaju potporne mjere:

  • vazokonstriktor;
  • cardiotonics s antihipertenzivnim učinkom;
  • antiepileptički lijekovi;
  • analgetične tablete;
  • dopaminolytics (od povraćanja, mučnina).

  Mali aneurizmi koji ne funkcioniraju zahtijevaju stalno praćenje. Istodobno, stručnjaci upozoravaju da ih se konzervativno ne može riješiti. Stoga je glavni pristup uklanjanju bolesti i njegovih posljedica neurokirurško liječenje, odnosno neka vrsta operacije na problemu cerebralne posude.

  Odmah prije operacije.

  Odabir vrste operacije ovisi o dokazima, lokalizaciju, integritet, anatomskim obilježjima aneurizme plovila, cjelokupno stanje pacijenta, stupnju ugroženosti života, tehničkim mogućnostima neurokirurški centar. Intervencija se može provesti prema jednoj od taktika operacije.

  1. Endovaskularna kirurgija - u šupljinu spremnika (u) perkutano pristupa (bez otvaranja lubanje) u rendgenskom kontrolom microcatheter umeće za ugradnju vaskularnim stenta ili spirala. Uređaji potpuno ili subtotalno "odsiječe" arteriju iz krvotoka. Tijekom vremena, aneurizma je trombozirana i smanjena u veličini.
  2. Miksirurški (otvoren pod kontrolom mikroskopa) - provodi se ekonomično trepaniranje lubanje, nakon čega slijedi izolacija nosive arterije i okluzije primjenom isječka na dnu aneurizme. Rezanje (s vrha posude) omogućuje vam stiskanje aneurizmskog vrata, a ne isključiti vaskularni nedostatak iz krvi i smanjiti vjerojatnost njenog rupture na minimum.

  Video na endovaskularnom liječenju neurovaskularnog aneurizme mozga:

  I preventivne radnje i intervencije za puknuća aneurizme - komplicirane unutar proces, koji zahtijeva najveću iskustvo mikrokirurgija, neurokirurgiji nevjerojatna ovladavanja novim tehnologijama, besprijekoran rad opreme jedinice. Valja napomenuti da je u Rusiji i post-sovjetskim zemljama neurokirurška skrb na ovom području još uvijek na neadekvatnoj razini.

  Videozapis operacije otvorenog brisanja:

  Ne možete reći o Češkoj, to je - jedna od rijetkih zemalja u svijetu gdje je minimalno invazivna tehnika modernog neurokirurgije mozga svladali i brusio do savršenstva, postoperativne liječenje bolesnika na visini. Čehi neurokirurzi obavljaju preciznu manipulaciju nakitima čak i na teško dostupnim mjestima mozga bez pribjegavanja agresivnim otvorenim tehnikama. Napomenimo, pretpostavimo da su troškovi neurokirurških operacija i rehabilitacije u Češkoj Republici višestruko niži nego u Njemačkoj i Izraelu.

  Aneurizma moždanih krvnih žila - vremenska bomba

  Rijetka, ali opasna bolest, o kojoj će se raspravljati, s kasnom dijagnozom povezuje se s visokim rizikom od onesposobljenja i smrti. Aneurizma moždanih krvnih žila je patologija u kojoj je pogođena jedna ili nekoliko krvnih žila unutar lubanje, što prijeti njihovom raskidu i krvarenju.

  Aneurizma moždanih krvnih žila - uzroci

  Ta se bolest razvija u bilo kojoj dobi, ali u većini slučajeva otkrivena je u bolesnika od 35 do 60 godina. U isto vrijeme, stručnjaci zabilježiti veći incidencija među ženama. Aneurizma cerebrovaskularne poremećaje nastale strukturom troslojne vaskularnog zida, naznačena time što je rezultat gubitka elastičnosti mišića vlakana srednje i vanjske školjke, njihovo stanjivanje i rastezanje unutarnjeg sloja nastaje ispupčen.

  Preduvjeti za formiranje aneurizme mogu biti oba kongenitalna vaskularna promjena i stečene deformacije. Čimbenici prvog tipa (kongenitalni) uključuju, na primjer, arteriovenska malformacija - patološka krivina arterija s nekim promjenama u anatomskoj strukturi samog vaskularnog zida. Stjecanje aneurizme mozga može se povezati sa sljedećim glavnim razlozima:

  • zatvorena kraniocerebralna trauma;
  • hipertenzivna bolest;
  • koagulacija aorte;
  • infektivne lezije tkiva mozga;
  • izloženost zračenju;
  • ciste i tumore unutar glave.

  Većina znanstvenika se slaže da nekoliko faktora igra ulogu u razvoju patologije. Osim toga, sljedeći nepovoljni čimbenici mogu povećati rizik od gubitka mehaničke čvrstoće i elastičnosti posuda, što pridonosi formiranju aneurizme:

  • pretilosti;
  • primanje hormonskih kontraceptiva;
  • zlostavljanje alkohola;
  • pušenje.

  Aneurizma mozga - simptomi

  Ovisno o veličini aneurizme cerebralnih žila, simptomi se mogu izgovoriti ili ostati neprimijećeni za pacijenta. Klinička slika uzrokovana je stiskanjem anatomskih mjesta koja se nalaze u blizini krvožilne žlijezde i oštećenja živčanih impulsa, ovisno o lokalizaciji. Glavne kliničke manifestacije su često:

  1. Bol u glavi - karakterizirani različitim trajanjem i intenzitetom, često se pojavljuju paroksizmom (u nekim slučajevima postoji veza s povećanjem tlaka). Lokalizacija boli ovisi o području lezije. U tom slučaju, ako je fokus je duboko, bol je manje intenzivno, i, s druge strane, površinska oštećenja izazivaju jake bolove.
  2. Poremećaji spavanja - kada fokus utječe na zonu odgovornu za praćenje spavanja, može se razviti nesanica, poteškoće s usnama, pospanost tijekom dana itd.
  3. Mučnina, želja za povraćanjem - takvi su simptomi tipičniji za površinske formacije, kao i velike aneurizme, koji uzrokuju povećani intrakranijski pritisak. Posebnost tih senzacija je da nisu povezana s unosom hrane, nisu eliminirani uzimanjem lijekova, povraćanje ne donosi olakšanje.
  4. Vizualni poremećaj - s abnormalnim vaskularnim promjenama na području optičkih živaca može doći do djelomičnog ili potpunog gubitka vida, strabizma, dvostrukog viđenja, zamućenosti, "veila" pred očima itd.
  5. konvulzije - nekontrolirana mišićne kontrakcije se mogu pojaviti tijekom kompresije površine mozga u blizini uzdah arterije.
  6. Kognitivno oštećenje - oštećenje pamćenja, sposobnost apsorbiranja novih informacija, logično razmišljanje, čitanje, brojanje itd.
  7. Psihološki poremećaji - česte promjene u emocionalnom raspoloženju, razdražljivost, prekomjerna anksioznost.
  8. Njuškanje lica, slabost mišića lica.

  Aneurizma mozga aorte - simptomi

  Aneurizma mozga ponekad utječe na grane aorte - najveće arterijske posude u tijelu. Među manifestacijama ove patologije, bolesnici često primjećuju opresivne nelagodne osjećaje nelagode u različitim dijelovima glave povezane s povećanim intrakranijskim pritiskom. Osim toga, često se opaža vrtoglavica, smanjenje pulsa i znojenje. Ponekad postoji blagi osjećaj trnjenja u glavi na području ozljede.

  Aneurizma cerebralne arterije Sacrum

  Najčešći oblik bolesti u kojemu je oblikovana mana slična krvi ispunjenoj krvi i nastala je zbog lokalnih oštećenja jednog od vaskularnih slojeva. U ovom slučaju nastaje vrtložak u krvotoku, pokret krvi usporava, prijeti opasnost od krvnih ugrušaka. Znakovi cerebralne aneurizme ovog tipa ne mogu se dugo očitovati, do rupture protruzije ili tromboze.

  Aneurizma glavne arterije mozga

  Uz poraz glavne (bazilarne) arterije, bol je lokaliziran u okcipitalnom području glave i vrata. Osim toga, aneurizme cerebralne arterije izazivaju takve manifestacije kao što su periferna pareza živčanog lica, jednostrano pogoršanje sluha, buka u uhu koja podsjeća na dah vjetra. jer glavna arterija opskrbljuje krv s malim i malim mostom, a zatim s nedovoljnom količinom krvi u tim odjelima može doći do vrtoglavice, oštećenja sluha i poremećaja u koordinaciji.

  Aneurizma karotidne arterije mozga

  Tipični znakovi moždanog aneurizme, lokaliziran u karotidnu arteriju, uključuju takve djeluje kao šum i zujanje u ušima, teške glavobolje, vrtoglavica, problemi s vizualnom percepcijom. Tijekom sondiranja i inspekcija na površini svog položaja primjetan je pulsirala nenormalan oteklina u području koje osjećao laganu bol.

  Aneurizma moždanih krvnih žila - posljedice

  Dugotrajno postojanje mozga aneurizme i cijeđenje čelne često uzrok cerebralne atrofije u struci. Kao rezultat toga, postupno se povećava kognitivni pad, koji se očituje u promjenama u ponašanju, osobnim karakteristikama. mozak aneurizme, simptomi učinaka kompresija tkiva zbog koje ne dopuštaju za korekciju pogoršanja, što dovodi do oštećenja vidnog živca.

  Ruptura cerebralnih aneurizama

  Kada je dijagnoza „mozak aneurizme” bilo emocionalnog ili fizičkog stresa, krvnog tlaka vala, loše navike mogu brzo izazvati opasne posljedice - jaz ispunjen sa stvaranjem krvnih žila u krvi. Rezultat je krvarenje u moždanom tkivu ili intrakranijskog prostora, krv počne vršiti pritisak na ove zone, a to dovodi do poremećaja različitih funkcija.

  Ponekad puknuće aneurizme cerebralnih krvnih žila s neodgovranom kirurškom intervencijom može dovesti do smrtonosnog ishoda. Prepoznajte trenutak jaza na sljedećim ključnim značajkama:

  • iznenadna teška glavobolja;
  • osjećaj mučnine;
  • obilno povraćanje;
  • gubitak svijesti.

  Ruptura cerebralnih aneurizama - posljedice

  U drugim slučajevima, rupture mozga aneurizme posljedice mogu biti manje strašan, ali nakon krvarenjem u mozgu osoba često postaje onesposobljen. Dijagnosticirana s ovom komplikacijom može biti:

  Liječenje aneurizme mozga

  Važno je znati da moderna medicina nema učinkovite konzervativne metode za uklanjanje cerebralnih aneurizama. Stoga, kada se identificira takva opasna bolest, bolje je da ne riskirate i ne testirate ni narodne lijekove, niti bilo kakve druge alternativne tehnologije koje često ne nude liječnici, već šarlatani. Učinkovito liječenje cerebralnih aneurizama može se izvesti samo kirurškom manipulacijom.

  U slučajevima kada vaskularne formacija je mali, ne uzrokuju značajne abnormalnosti, pacijentima se savjetuje čekati-i-promatranje taktiku koja uključuje redovite posjete neurologa ili neurokirurga, kontrolu nad veličini aneurizme, prateći svoj „ponašanje”. Osim toga, imenovan metode koje se smanjio rizik od opasnih posljedica:

  • normalizacija krvnog tlaka;
  • smanjenje kolesterola u krvi;
  • povećana elastičnost arterija;
  • liječenje infektivnih patologija;
  • odbijanje loših navika;
  • racioniranje tjelesne aktivnosti itd.

  Aneurizma mozga - operacija

  Ako se detektira aneurizma cerebralnih žila, koja se često dijagnosticira rendgenskim snimkama, tomografskim pregledima i angiografijom, moguće je izbjeći komplikacije pomoću neurokirurške operacije. Operativno liječenje u ovom slučaju vrlo je složeno, usmjereno je na izolaciju šupljine aneurizme i njegovu uklanjanju iz cerebralne cirkulacije. Operacija uklanjanja aneurizme cerebralnih žila može se provesti pomoću jedne od glavnih metoda:

  • endovaskularna okluzija;
  • izrezivanje aneurizme cerviksa.

  Endovaskularna kirurgija aneurizme cerebralne arterije

  Ova metoda je minimalno invazivna, izvedena pod općom anestezijom. Endovaskularna embolizacija aneurizme moždanih krvnih žila uključuje uvođenje kroz jednu od udaljenih usisnih krvnih žila fleksibilnog katetera koji postupno napreduju na patološko mjesto pod kontrolom rendgenskog aparata. Nadalje, mikrospiral je umetnut u aneurizmu šupljine iz katetera, uzrokujući začepljenje i smrt formiranja. Prednost ove tehnike je mogućnost pristupa dubokim posudama, primjena čak i nakon rupture aneurizme.

  Kloniranje cerebralnih aneurizama

  Kada aneurizma cerebralnih žila ne leže duboko ili kada je potrebna hitna intervencija nakon krvarenja, obavlja se otvorena operacija. Ova tehnika uključuje otvaranje lubanje i izolaciju tvorbe iz protoka krvi uspostavom posebnog metalnog isječka na vratu. Kao rezultat toga, šupljina vaskularne izbočine postupno se smanjuje daljnjom zamjenom vezivnog tkiva.

  Za rad je potrebno visoke kvalitete Mikrokirurški opreme, kirurških mikroskopa. Ako zahvat radi nakon što je aneurizma eksplodirala cerebrovaskularne korak sadrži još jedan odvodni formirana intracere hematom i uklanjanje krvi u subarahnoidnom prostoru.

  Aneurizma mozga - posljedice nakon operacije

  Čak iu vremenu provedenom od strane uspješnost kirurške intervencije u kojima je rana od cerebralne aneurizme, učinci operacije može se daljinski. Komplikacije povezane s odgovor na anestetik lijeka, oštećenja krvnih žila zid, nepotpuno uklanjanje krvnih ugrušaka, itd U tom smislu pacijenti mogu razviti:

  • pogoršanje opskrbe krvi tkiva mozga;
  • trombozu;
  • cerebralni edem;
  • pojava novog aneurizma;
  • infektivni proces;
  • kršenje govora, sluha, vid, itd.

  Ipak, rizik provedbe operacije opravdan je u većini slučajeva. Život nakon rezanja aneurizme cerebralnih žila, kao i nakon endovaskularne operacije, ima neka ograničenja i preporuke. Mnogi pacijenti trebaju dugo razdoblje rehabilitacije s fizioterapijom, upotrebom lijekova, ponovljenim operacijama.

  Pročitajte Više O Plovilima