Operacija aneurizme cerebralnih žila: indikacije, provođenje, rehabilitacija poslije

Aneurizma moždanih krvnih žila vrlo je podmukao patologija. Duže vrijeme može biti asimptomatski, a vlasnik ne zna ni o prisutnosti anomalije. Istodobno, svaki aneurizmi nose rizik od krvarenja, čije posljedice mogu postati kobne, dakle, operacija na aneurizmu je jedino ispravno rješenje kada se otkrije.

Aneurizme cerebralnih žila često imaju arterijsku strukturu, mogu se nalaziti u najrazličitijim dijelovima lubanje i mogu biti velike kao i mikroskopski na div. Naravno, rizik rupture je neizmjerno veći s velikim obrazovanjem, ali čak i kod malih aneurizama, to je.

Prema statističkim podacima, anomalije cerebralnih žila mogu se naći u 5% stanovništva, a njihov jaz pada na najaktivnijoj dobi - 30-50 godina. Kod djece, krvarenja od aneurizme su izuzetno rijetka.

vrste aneurizme cerebralnih žila

Veličina aneurizme je mala, srednja, velika i divovska, jednostruka i višeslojna. Ovisno o lokaciji, postoji aneurizma karotidne arterije (unutarnje), prednje i srednje cerebralne arterije, vertebrobasilarnog bazena. Oko 15% slučajeva je višestruka vaskularna anomalija.

Od svih krvarenje unutar lubanje subarahnoidne - jedan od najtežih, a razlog za to je u 85% slučajeva postaje vaskularne malformacije. Krv na taj način prodire u Pia mater, pritišće mozak, razbija kretanje likvora, izaziva ozbiljne neurološke štete te dislokacije strukture moždanog debla ima visok rizik od smrti u akutnoj fazi bolesti.

Operativno liječenje aneurizme provodi se u odjelima vaskularne kirurgije. Cilj je ne samo boriti se protiv posljedica poremećaja obrazovanja, već i prevencije, što je još važnije. Za dijagnosticiranje aneurizme moguće je pomoću MRT, ali samo ako pacijent traži pomoć. Asimptomatski oblici patologije često ostaju izvan polja gledišta liječnika, što predstavlja veliku prijetnju zdravlju i životu pacijenata.

Kada vidite bilo kakve znakove moždane disfunkcije, teške glavobolje, posebno zamorna, uz nepovoljne obiteljske povijesti u smislu bolesti krvnih žila mozga trebao bi biti što prije zatražiti pomoć kako bi se isključila ili potvrdu dijagnoze i pravodobno kirurško liječenje, koji može pomoći u sprečavanju razvoja skripte, što prijeti životu.

Indikacije i vrijeme operacije aneurizme mozga

Upozorenje na rad aneurizme moždanih krvnih žila je samo postojanje aneurizme, čak i ako je mala i asimptomatska. Pacijenti s aneurizmom žive doslovno na prašku bačvu, što može "poderati" u bilo kojem trenutku. Stres i stalni osjećaji iz realizacije ovog rizika mogu izazvati fluktuacije tlaka i angiospazam, čime se približava trenutak rupture, stoga, ako je operacija odgođena, to nije dugo.

Samo u rijetkim slučajevima, liječnici mogu usvojiti pričekati i vidjeti taktike, kada je aneurizme je vrlo mala, duboka, a operacija može biti gore tjedan njezine prisutnosti, međutim, kao što praksa pokazuje, često neodlučan liječnik i kašnjenje igraju negativnu ulogu - patologija napreduje i treba biti razmak.

Neeksplodirani aneurizmi zahtijevaju planirano kirurško liječenje u neurokirurgiji ili vaskularnom odjeljku, važno je da ga provode stručnjaci koji imaju dovoljno iskustva u takvim intervencijama, a klinika ima minimalnu smrtnost i invalidnost među pacijentima.

Često pacijenti s dijagnozom aneurizme pate od pitanja: učiniti ili ne učiniti operaciju? Nakon slušanja i čitanja o mogućim posljedicama liječenja, bojeći se neuroloških komplikacija od intervencije, ozbiljno razmišljaju o odustajanju od toga. U takvim slučajevima, još uvijek ne treba misliti toliko o rizicima planirane operacije, što može biti minimalno invazivno i sigurno, nego o vjerojatnosti krvarenja s potpuno drugačijim negativnim statistikama.

ruptura aneurizme mozga

Ruptura aneurizme obvezna je kirurški ispraviti, ali postoje neke razlike u vremenu njegove primjene, koje su povezane s pojedinačnim značajkama patologije.

U akutnom i akutnom razdoblju krvarenja (prva dva tjedna nakon raskida), indikacije za operaciju su:

 • Ruptura u nekompliciranoj patologiji;
 • Stabilno stanje bolesnika;
 • Veliki rizik ponovnog krvarenja;
 • Prijetnja izraženog grčenja krvnih žila i kao posljedica cerebralne ishemije.

Pacijenti u ozbiljnom i teškom stanju u ovom trenutku obavljati kirurške operacije samo za zdravlje - kompresiju matične strukture pomaka mozga, akutni hidrocefalus, masivni nekrozu tkiva mozga. U drugim slučajevima, operacija se odgađa u vrijeme stabilizacije stanja.

Nakon prvih 14 dana nakon protjecanja krvi iz aneurizme, operaciju obavljaju pacijenti:

 1. U teškom stanju zbog kompliciranog tečaja (naglašeni angiospazam);
 2. Aneurizme teško ukloniti.

Pitanje kirurškog tretmana rupturiranih aneurizama s teškom cerebralnom ishemijom ostaje otvoreno i kontroverzno, Do sada, precizne indikacije za operaciju u takvim pacijentima nisu jasno određene. Intervencije i opća anestezija mogu pogoršati oštećenje moždanog tkiva pa se operacija odmah izvodi samo kompenziranim angiospazmom, u drugim slučajevima, taktike čekanja.

Preoperativna priprema

aneurizme krvnih žila na slici

S planiranim aneurizmom, stručnjaci imaju vremena pažljivo ispitati pacijenta i pripremiti ga za intervenciju. Kao konzervativna terapija imenovala antihipertenzivne lijekove, lijekove koji normaliziraju ritam srca u aritmijama, lipidni spektar korigira se u prisutnosti abnormalnosti.

Prije planiranja operacije pacijent je izložen svim vrstama ispita, uključujući krv, urin, zgrušavanje krvi, i tako Kardiogram. G., kao i sa drugim kirurškim intervencijama. Za lokalizaciju i usavršavanje prirode vaskularnog obrazovanja izvode se CT, MRI s kontrastom, angiografijom, ultrazvukom s dopplerom.

U slučaju prsnuća aneurizme pacijenata primljen u bolnicu klinici s akutnim subarahnoidne ili intracerebralno krvarenje i šalju na neurokirurški odjel, vrijeme za istraživanje zapravo nije, tako da ćete morati biti ograničena na minimum, čime bi se utvrdilo gdje se nalazi malformacija.

I trepanacija i endovaskularna kirurgija upućuju na opću anesteziju, iako se u potonjem slučaju može koristiti lokalna anestezija. Prije operacije, pacijent je u razgovoru s kirurg i anesteziolog (osim kako je kome i akutnog krvarenja) jede idućih 8 sati prije operacije, pokušava spavati. Kosa na mjestu obrijane.

Tehnika operacija za uklanjanje aneurizme

Glavne vrste intervencija na cerebralne vaskularne malformacije priznaju se:

 • Uklanjanje aneurizme s otvorenim pristupom;
 • Endovaskularna tehnika.

Liječenje aneurizme tijekom trepanizacije

Učinkovitost otvorenih operacija doseže 98%, oni se provode uz dovoljan pristup aneurizmu i u slučaju puknuća. Pacijenti podvrgnuti opću anesteziju, kirurg obavlja trepanacijski lubanje, rezati dura mater, pronalazi cijelo mjesto aneurizme ili rupture. Nadalje, potrebno je isključiti malformaciju iz ukupnog protoka krvi. To se radi najčešće metalne kvačice, štipaljka nalik, koja se nalazi na plovilu, hranjenje aneurizme i prekida kretanje krvi istom.

Nakon što se "isključi" aneurizma, stezna masa se zalijepi, pričvrsti se kost, a šavovi se stave na poklopac kože. S jakim edemom mozga moguća je dekompresijska trepanizacija, ostavljajući otvoreni prozor kostiju sve dok edem ne prestane i prijeti da odstranjuje strukture krakova. Koštani fragment privremeno se stavlja u celulozu želuca radi održivosti, a zatim se vraća na svoje mjesto.

Otvorena kirurgija na mozgu kasnije može dovesti do oštećenja tkiva i neuroloških poremećaja, pa je važno djelovati s velikim oprezom. U nazočnosti krvarenja, kože i tekuća krv uklanjaju se iz lubanje, kada ulaze u ventrikularni sustav, moždane šupljine su ispuštene.

Nakon rezanja aneurizme, važno je procijeniti sigurnost protoka krvi kroz zdrave žile u mozgu i prije nego što se kirurška rana spoji. U tu svrhu koristi se intraoperativna dopplerografija s mikro senzorom. Ako je protok krvi u redu, tada se operacija može smatrati uspješnom i potpunom.

Video: Otvoreno rezanje aneurizme unutarnje karotidne arterije

Endovaskularni tretman

Minimalno invazivne intervencije uključuju endovasalno liječenje aneurizme mozga. Indikacije za to su:

 • Duboko i teško dostupna lokacija vaskulature;
 • Blizina vitalnih struktura, što čini otvorenu operaciju vrlo opasnom;
 • Starost i popratna patologija, sprečavanje opće anestezije i trepanation;
 • Neučinkovitost rezanja tijekom trošenja.

endovaskularni tretman aneurizme mozga

Pristup tijekom endovaskularne kirurgije provodi se kroz femoralnu arteriju, u kojem je uveden kateter, isporučujući abnormalnim posudama balon odjeljivanja ili posebne spirale koje uzrokuju prestanak protoka krvi u formiranju. Također se mogu koristiti i stentovi koji blokiraju aneurizu, ali osiguravaju nesmetano kretanje krvi duž glavnih linija mozga.

Prvo, najveća spiralnost je uspostavljena u lumenu aneurizme, zatim je šupljina ispunjena manjim, što uzrokuje trombozu i isključuje aneurizmu iz krvotoka. S velikim vratom posude za punjenje, instalacija spirala nadopunjuje se stentom.

Raznolikost endovaskularnog liječenja je embolizacija aneurizmskih posuda, kada su zidovi zalijepljeni zajedno s alkoholom, kirurškim gelom, posebnim formulacijama. Nekoliko takvih postupaka može biti potrebno za uklanjanje aneurizme.

Pri obavljanju operacija na krvnim žilama koristi se operativni mikroskop, posebna tablica s učvrsnom kopčom, endoskopska i mikrokirurška tehnika. Stanje protoka krvi kontrolira mikrosenzori ultrazvuka.

Video: izvješće o minimalno invazivnom liječenju aneurizme mozga

Postoperativno razdoblje

Nakon operacije na aneurizmu najmanje 24 sata, pacijent je u odjelu neuroreancije pod nadzorom liječnika. Tijekom tog perioda, u slučaju krvarenja, prima podršku lijekovima u obliku analgetika, diuretika, nootropnih lijekova i neuroprotektora. Provedena je prevencija cerebralnog edema i sekundarnih neuroloških komplikacija.

Uz poboljšanje blagostanja nakon jednog dana, pacijent je prebačen u odjel neurokirurgije, uz pogoršanje prikazana je hitna računalna tomografija, eventualno - ponovljena intervencija.

Bilo koja operacija na krvnim žilama mozga je puna komplikacija, pogotovo s obzirom na otvorenu obradbu i manipulaciju neposredno blizu tkiva mozga. Među posljedicama operacije su vjerojatno:

 1. Angiospazam nakon rupture aneurizme, zbog čega je moguće nekroza živčanog tkiva i neurološki deficit;
 2. Ponovljena krvarenja;
 3. Infektivne upalne promjene u zoni intervencije (dizalica je rijetka);
 4. Teški neurološki poremećaji.

Rehabilitacija nakon aneurizme uključuje motoričku aktivnost, masažu, fizioterapiju. Ako je neeksplodirana aneurizma endoskopski izrezana, pacijent se vraća u uobičajeni život 3-4 dana, nema potrebe za posebnim mjerama oporavka.

Uz krvarenje, može potrajati dugo vremena da se obnovi oštećena funkcija mozga. Pa, ako se razdoblje rehabilitacije odvija u specijaliziranom centru za pacijente s moždanim udarom ili sanatorij. Tamo će stručnjaci odrediti potrebne fizičke vježbe i intenzitet, održavati tečajeve masaže, pružati konzervativno liječenje neuroloških poremećaja.

Operativno liječenje cerebralnih aneurizama izvodi se u velikim vaskularnim centrima. Besplatno, na kvoti, moguća su i otvorena operacija i krajnje rezanje. Pacijent treba kontaktirati regionalne medicinske ustanove za besplatnu pomoć, gdje se mogu poslati na veće klinike. Može biti potrebno čekati liječenje.

Također se može platiti i aneurizma. Trošak otvorene kirurgije varira između 20-50 tisuća rubalja, endovaskularnih - od 12 do 15 tisuća. U cijenu su uključeni potrošni materijal, plaćanje osoblja, uvjete boravka u bolnici i njeno trajanje.

Općenito, prognoza za pravovremeno tretiranu aneurizmu bez rupture je povoljna. U slučaju krvarenja, određuje se masivnost hematoma i koliko je snažno uključen mozak. Do 80% pacijenata uspješno se oporavlja, a najmanje polovica njih se vraća na posao.

Situacija je složenije s ponovljenim krvarenjem od aneurizmskih plovila. Mortalitet istodobno doseže 50% ili više, četvrtina pacijenata zauvijek ostaje duboko onesposobljena. Upravo je ta okolnost nužna provođenje hitnih operacija s primarnom hemoragijom kako bi se spriječilo ponavljanje, pri čemu je rizik vrlo visok u prvim danima i tjednima nakon rupture aneurizme.

Posljedice nakon operacije uklanjanja i pucanja cerebralnih aneurizama

Inferiornost krvožilnog sustava povezane s uništenja, istezanje, bala, gubitak elastičnosti i ton zidova bolna bolest u kojoj je svaki simptom postati neurološki komplikacija. Jedan od najopasniji je puknuće aneurizme mozga, posljedice u obliku hemoragijski moždani udar ili ishemijske tipa, koma, moždani edem strukture smrti.

opis

ICD 10 klasificira aneurizmu za bolesti cirkulacijskog sustava cerebrovaskularnog tipa. To je izbočina u oštećenom kanalu pod pojelom protoka krvi. Na najtanju mjestu se formira vrećica. Utjecaj stvaranja faktora na nastanak i rast aneurizme je promjena hemodinamike krvožilnog sustava, glavna je komplikacija sposobnost raskida.

Struktura je konveksna šupljina ispunjena krvlju. Ima tri odjela: vrat, tijelo, kupolu.

Prvi ima vaskularnu strukturu. Druga i treća - sastoje se od vezivnog tkiva, odsutni su elastični i mišićni sloj.

Pojavljuje se u bilo kojem lobu mozga, češće u frontalnom području, u zonama razgraničenja aorte, arterija, rijetko vene.

Rastuća aneurizma oblaže živčano tkivo i membrane mozga. Postupno postoji rizik od probijanja najdragocjenijih područja pod utjecajem vanjskih i unutarnjih uvjeta.

Rezultirajući kršenje integriteta patološke šupljine uzrokuje subarahnoidno krvarenje u subarahnoidne strukture ne-traumatskog mozga koje izazivaju teške oblike cerebralnih lezija.

klasifikacija

Uređaj se javlja u skladu s kliničkim znakovima. Prikupljene šupljine u izgledu:

 • Torbica - nova formacija na vaskularnom zidu;
 • S - razvoj arterije in situ;
 • Sferična - sakakularna, asimetrična šupljina;
 • Lateralni - tumor na jednoj strani krvotoka;
 • U obliku vretena - dio proširene regije broda je pogođen.

Ovisno o poprečnom presjeku milimetra, podijeljeni su:

 • Malo - manje od tri;
 • Standard - do jedanaest;
 • Velike su oko dvadeset i pet;
 • Ogroman - više od dvadeset i šest.

U broju tumora postoje aneurizme s jednim komorama i više. Oni se nalaze na moždane arterije prednje, unutarnje karotidne, srednji, Verteba-basilaris, ali se također nalaze u venama, kombinacija posuda formirana, a zbog razlike tlaka počinje rast aneurizme.

Ovisno o podrijetlu patologije, neoplazije se razvrstavaju u:

 • Istina - izbočena šupljina;
 • Lažno - tumor koji raste na zidu, krv dolazi od nastalog pukotina;
 • Stratificirani - nalaze se unutar oštećenog kanala.

razlozi

Liječnici su skloni vjerovati da su uzroci koji dovode do pojave konveksnog tumora na cerebralnoj vaskulaturji su multifaktorični.

Jedna od glavnih verzija podrijetla je prisutnost kongenitalnih poremećaja moždanog cirkulacijskog sustava ili genetske bolesti povezane s anomalijama u strukturi vezivnog tkiva.

Visoka vjerojatnost nastanka aneurizme uključuju teške ozljede glave, hipertenzije, aterosklerotičnih promjena lumen kanala, tumore karcinoma ili metastaziranja stanica raka, infektivne upalne procese u CNS tkivo.

Pušenje, konzumacija opojnih droga izaziva poremećaj aktivnosti kanala krvi, što također može biti uzrok razvoja izbočina na arterijama i venama mozga.

simptomi

U početnim fazama rasta aneurizme, osoba može osjetiti slabu slabost koja se neće potpuno povezati s pojavom vaskularne patologije. Neoplazme se mogu slučajno otkriti ispitivanjem popratne bolesti.

Uzimajući prosječnu veličinu, tumor počinje iscijediti vaskularne kanale i susjedna tkiva, što dovodi do pojave simptoma kao što su:

 • glavobolje;
 • vrtoglavica;
 • slabost;
 • pospanost,

S daljnjim rastom dolazi do povećanja znakova:

 • Bolne oči;
 • Gubitak sluha, vizija, memorija;
 • Pareza mišićnog tkiva jedne strane lica;
 • Oticanje kože na obrazima, kapcima;
 • Konvulzije, epileptički napadaji.

Postoji niz simptoma koji predviđaju rano puknuće aneurizme:

 • Udvostručenje u očima;
 • Buke u ušima;
 • Stanje nesvjestice;
 • Promjena govora, letargija;
 • Gubitak taktilne osjetljivosti;
 • Teška slabost.

O povredi cjelovitosti nastanka šupljine i krvarenja u subarhivnom prostoru govore takvi simptomi kao što su:

 • Nepodnošljiva oštra glavobolja;
 • Mučnina, ishod povraćanja;
 • Kršenje svijesti;
 • Gipermiya;
 • Promjena brzine otkucaja srca;
 • Skok krvnog tlaka;
 • Paraliza ruku, noge na jednoj strani prtljažnika;
 • Psihoemocionalni poremećaj;
 • Nedostatak koordinacije pokreta;
 • Atonička koma.

Ako se rane aneurizme, potrebna je hitna medicinska njega, budući da trećina pacijenata ima niz atipičnih simptoma koje samo liječnik može odrediti.

dijagnostika

Utvrđivanje prisutnosti cerebralne vaskularne patologije je prilično složen postupak jer početne faze bolesti nema jasnu kliničku sliku, postoje znakovi slični onima drugih patoloških procesa u tijelu.

U dogovoru s specijalistima provode se fizički pregledi:

 • Općenito - palpacija kože, kako bi se utvrdilo udaraljke abnormalnosti u plućnu i srčanog sustava auskultacijom buke u aorti, karotidnu arteriju, srca, kontrola mijenjanja indikatora pritiska;
 • Neurološki - otkrivanje lezija u funkcioniranju središnjeg živčanog sustava.

Ako postoji sumnja na razvoj aneurizme, onda:

 • Angiografija - uz pomoć kontrastnog agensa, injektiranog u arteriju, dobiva se snimka vaskularne grane sa svim patološkim poremećajima;
 • EEG - informativna procjena aktivnosti moždanih struktura, prisutnost i priroda abnormalnih promjena u protoku krvi;
 • Tomografija je magnetska rezonancija ili računalo. Metoda pregleda odabire se u nazočnosti kontraindikacija (trudnoća, dojenčadi, pacemaker). Otkrivena je prisutnost, veličina, broj tumora, stupanj kompresije krvnih žila i tkiva, tromboza;
 • Ograda cerebrospinalne tekućine za ispitivanje krvarenja.

liječenje

Postignuća suvremene farmaceutske industrije ne mogu spasiti bolesnika iz konveksne šupljine, koja se pojavila na vaskularnom zidu. Lijekovi mogu samo smanjiti simptome i spriječiti rast i rupturu tumora. Često korišteni lijekovi su:

 • Nimodipinske tablete - kako bi se spriječilo ometanje integriteta kupole;
 • Injekcija fosfotinola - stabilizira živčane veze u tkivima;
 • Kaptopril - regulira stanje krvnog tlaka;
 • Antiemetički lijekovi;
 • Lijek protiv bolova.

Pacijent je stalno pod nadzorom liječnika da prati neurološke simptome, promjene u tumoru, korekciju liječenja. Na terapijsku metodu utječu:

 • Priroda klasifikacije;
 • Područje mozga u kojem se nalazi;
 • Vjerojatnost prekida;
 • Opće zdravlje;
 • povijest bolesti;
 • Moguće komplikacije povezane s liječenjem.

Jedini način potpunog uklanjanja smatra se neurokirurškom intervencijom.

Cerebralne aneurizme, izborni kirurgija za vađenja na novotvorine promjera dodijeljen više od šest milimetara, hitno - ili s div veličine diskontinuiteta. Uklanjanje aneurizmu moždane provodi se:

 • Otvoreno tipsko rezanje, rezbarenje formiranog hematoma;
 • Endovaskularno - zatvaranje šupljine s mikročlanama i stentovima platine.

Operacije se provode besplatno na Katedri za kirurgiju u gosmeduchrezhdeniyah, troškovi pacijent će nastati samo od cijene lijekova i zavoja. U privatnim klinikama troškovi liječenja počinje od 20 tisuća rubalja, ovisno o složenosti dijagnoze. Iz mišljenja, slijedi da se zahvat provodi jednako učinkovito, razlikuju se samo u pogledu zdravstvene skrbi.

Uklanjanje aneurizme mozga donosi posljedice u obliku:

 • Razvoj ponovne šupljine;
 • Oštećenje obližnjih plovila;
 • Postoperativni napad - slabost, umor, bol, konvulzije.

rehabilitacija

Pacijent čeka dugo razdoblje oporavka od mjesec dana do dvije godine, što je zbog težine dijagnoze. Rehabilitacija je usmjerena na:

 • Oživljavanje svakodnevnih, moralnih, društvenih, fizičkih osobina;
 • Ispravljanje i razvoj govornih sposobnosti, pamćenja;
 • Ponovna funkcija za razumijevanje, obradu i asimilaciju dolaznih informacija.

Masaža terena, fizioterapija, terapeutska vježba. Brojni su lijekovi propisani kako bi se osigurala puna cirkulacija krvotoka, regulacija tlaka, nootropika, blokatori, antikonvulzivi.

Pacijentu je potrebno periodično liječenje sanatorija. Najpovoljnija prognoza se javlja u više od polovice pacijenata kada se ispune sve preporuke, postoji poboljšanje u aktivnosti središnjeg živčanog sustava

efekti

Ruptura cerebralnih aneurizama ima ozbiljne zdravstvene posljedice. Razina oštećenja tkiva izražava se:

 • Poremećaji govora;
 • Promjena motoričke aktivnosti, paraliza;
 • Refleksni poremećaji;
 • Smanjena percepcija;
 • Udaranje kognitivnih reakcija;
 • Nestabilnost psihoemocionalne države;
 • Bol u glavi;
 • Znakovi epilepsije.

Operacija uklanjanja cerebralnih aneurizama: indikacije, provođenje, prognoza, rehabilitacija

Aneurizma je patološka izbočenja stijenke krvnih žila. Za razliku od normalne posude, aneurizma ima tanji zid s mogućnošću pucanja i ulaska krvi u mozak ili u prostor između membrana mozga (subarahnoidno krvarenje).

Glavni uzroci formiranja vaskularne aneurizme su kongenitalni poremećaji strukture vaskularnog zida; Ateroskleroza, u kojoj je srednji sloj arterija uništen i zid je nataložen; promjena vaskularnog zida u upalnom procesu.

Oblik aneurizme može biti sakularne - s vratom, tijelom i kupolom; dug i tanak - pri čemu se posuda ravnomjerno proširuje u velikoj mjeri; bočno, podsjeća na tumorsku stijenku posude.

Promjer je:

 • Do 3 mm - vrlo mala;
 • Od 4 do 15 mm - konvencionalno;
 • Od 16 do 25 mm - velika;
 • Više od 25 mm je div.

Često neeksplodirani aneurizmi pojavljuju se asimptomatski i slučajno se nalaze pri ispitivanju mozga iz nekog drugog razloga.

Kada je operacija potrebna za vaskularnu aneurizu mozga?

aneurizme cerebralne ovojnice

Strogi pristup valjanosti kirurške intervencije s neeksplodiranim aneurizmom nužan je u vezi s mogućim komplikacijama tijekom operacije. Aneurizme veličine veće od 7 mm smatraju se znakom za operaciju. Indikacije za operaciju su više sigurni s povećanjem aneurizme kao opažanja i obiteljske sklonosti krvarenju (krvarenje iz aneurizme slučajevima bliskih srodnika).

Priprema za operaciju

U slučaju da pacijent ima indikacije za kirurško odstranjivanje neeksplodiranog aneurizma, on je hospitaliziran na planirani način u kliniku, koji mora ispunjavati sljedeće uvjete:

 1. Da bi se neurokirurškog odjela, kao i profesionalci s iskustvom u oba otvorenim mikrokirurške postupaka o plovilima u mozgu, i sa iskustvom u endovaskularne aneurizme intervencija;
 2. Imati dijagnostički odjel za X-zrak, s mogućnošću angiografije spiralnog računala, angiografijom magnetske rezonance, digitalnom subtrakcijskom angiografijom;
 3. Operativna soba bi trebala biti opremljena posebnom opremom za mikrokirurgiju cerebralnih aneurizama;
 4. Imati odjel za neuroreanciju.

Priprema za operaciju važan je dio uspješnog liječenja.

Provesti klinička ispitivanja (krvi, urina, kemiju krvi, zgrušavanje krvi, krvni test za pojedine infekcija (HIV, RW, virusni hepatitis), prsa rendgenskim, EKG), konzultacije s stručnjacima (neurolog, internist i drugih specijalista naznačeno).

Sve gore navedene studije mogu se obaviti u klinici za vrijeme hospitalizacije, no moguće je proći ove studije na ambulantnoj osnovi, prije hospitalizacije.

Za odabir metode kirurške intervencije provode se proučavanja prirode i strukture aneurizme, kao i stanje moždanog tkiva.

 • Angiografija magnetske rezonancije (vrijeme leta). Ova tehnika vam omogućuje da dobijete jasnu sliku aneurizme s aneurizmom veličine 3 mm ili više.
 • Računalna tomografija u angiografskom modu. Na danu inspekciju moguće je otkriti prisutnost kalcifikacija u zidu i krvnih ugrušaka unutar aneurizme. Međutim, ova tehnika je inferiorni od angiografije magnetske rezonancije koja točno odražava strukturu aneurizme manju od 5 mm.
 • Digitalni subtrakcijska angiografija. Do danas, ova studija ostaje "zlatni standard" pri prepoznavanju aneurizme veličine manje od 3 mm i posuda malog promjera. Studija se provodi samo u bolnici, u vezi s mogućnošću komplikacija u ponašanju.

Magnetska - rezonancija angiografija i kompjutorizirana tomografija u angiografskih načinu rada mogu se provesti prije prijema u bolnicu, pod uvjetom da se od vremena studija prije prijem nije bio više od 6 mjeseci, proteklo vrijeme od istrage nije bilo nikakvih promjena u stanju pacijenta te je provedeno istraživanje podložno svim potrebnim tehničkim zahtjevima.

Prije operacije vrijednosti krvnog tlaka prilagođene su dosljedno normalnim brojkama, razine šećera u krvi su podešene u šećernoj bolesti, uz pogoršanje kroničnih bolesti - stanje se nadoknađuje.

Nakon što su završeni svi potrebni pregledi i utvrdili da ne postoje kontraindikacije operaciji, pacijent se nalazi u klinici. On pregledava kirurg, objašnjava plan rada i moguće komplikacije, anesteziolog razgovara sa pacijentom. Pacijent ispunjava upitnik i daje suglasnost za operaciju.

Uoči operacije od šest uvečer zabranjeno je jesti i piti vodu, ako se operacija planira nakon 12, možete dopustiti laganu večeru. Usklađenost s ovim stanjem je vrlo važna kako bi se osigurala sigurna opća anestezija.

Prije operacije morate se tuširati i oprati kosu. Čistoća je prevencija zaraznih komplikacija.

Sve neshvatljiva pitanja trebaju pojasniti liječnik ili medicinsko osoblje koje će u određenoj mjeri pomoći ukloniti preoperativno uzbuđenje povezano s intervencijom.

Kako se izvodi kirurško uklanjanje aneurizme cerebralnih žila?

Za kirurško uklanjanje aneurizme koji se koristi kao otvorene intervencije na mozgu: rezanje aneurizme; jačanje zidova aneurizme omatanjem aneurizme s kirurškim gaze; prestanak protoka krvi kroz arteriju primjenom isječaka na arteriji do aneurizme ili prije i nakon aneurizme (hvatanje) i endovaskularne metode.

Izravni kirurški zahvat povodom aneurizme cerebralne aneurizme zbog hi-tech manipulacija i potražnje kirurga iskustva i posjedovanja mikrokirurških tehnika.

Složenost operacije sastoji se u potrebi izoliranja posude i aneurizme na takav način da se spriječi ruptura aneurizme i oštećenja tkiva mozga.

Takve se operacije provode uglavnom za mlade, uzimajući u obzir mogućnost ispravljanja aneurizme iz otvorenog pristupa.

Operacija se provodi u općoj anesteziji i traje nekoliko sati.

Tijekom intervencije provodi se stalna kontrola osnovnih funkcija tijela:

 1. Prate se glavni parametri organizma i funkcioniranja mozga;
 2. Krvni tlak je koreliran, tkivo mozga zaštićeno od ishemije itd.

Shematski, tijek otvorene operacije na aneurizmu mozga može se prikazati kako slijedi:

 • Trokutanje lubanje;
 • Zatim je rupa urezana u lubanju, odvojeni dio kosti se podiže i uklanja (nakon što je operacija završena, taj dio kosti se vraća na svoje mjesto);
 • Otvori se tvrdi mater i kirurg dobiva pristup mozgu;
 • Patološka (noseća) arterija i sama aneurizma razlikuju se;
 • Na vrat aneurizme, na svom dnu, nametnuti isječak - samozazhimayuscheesya microdevice s čeljusti, čeljusti stegnute zatvoriti vrat aneurizme i aneurizme iz krvi;
 • Tijekom operacije, nužno pod kontrolom radikalnost off aneurizme iz krvi putem punkcije aneurizme, aneurizma se istražuje pomoću kontakt Doppler ultrazvuk, mogući pregled aneurizme kroz mikroskop ili endoskopa, kao i provođenje intraoperativni fluorescentnu angiografija;
 • Dovršite operaciju na aneurizmu mozga navijanjem trajne mater, izrezani dio lubanje vraća se na svoje mjesto i učvršćuje se titanijskim pločama i vijcima.

Učinkovitost isključivanja aneurizme tijekom clippinga doseže 98%.

Kada je indicirana endovaskularna metoda liječenja?

 1. Dob od preko 60 godina;
 2. Prisutnost ozbiljnih bolesti;
 3. Aneurizme su komplicirane za pristup s otvorenim intervencijama.

Prednost endovaskularnog liječenja je njen mali traumatizam i kratko postoperativno razdoblje.

Kako se obavlja endovaskularna intervencija u vaskularnim aneurizmima mozga?

Operacija se izvodi u općoj anesteziji, jer zahtijeva potpunu kontrolu krvnog tlaka i položaj pacijenta na operativnom stolu.

Sve manipulacije na posudama vrše se pod kontrolom X-zraka u prostoriji s rendgenskim zrakama. Intervencija se obavlja uglavnom preko puknuća u bedrenu nabor, gdje kroz održava femoralne arterije u smjeru aneurizme katetera, aneurizma je u potpunosti ispunjen platine zavojnice i isključivanje iz krvotoka.

Trenutno endovaskularna korekcija aneurizme sa širokim vrata vrata aneurizme zaštite koristi tehniku ​​kako bi se spriječilo gubitak u zavojnice nose plovilo:

endovaskularni aneurizmi

Privremena zaštita aneurizme vrata s balonom (Metoda balon - neizravnih) kada se područje posude nosača umetnut u kateter sa balonom koji je napuhan, a potom uvodi u mikrospirali aneurizme, nakon čega se balon se ukloni;

 • Stalna zaštita vrata aneurizme pomoću stenta, koji se uvodi u posudu i stalno ostaje u posudi. Stent ima stanice kroz koje se mikročlanci umetnu u aneurizmatsku šupljinu i aneurizme su odsječeni iz krvotoka;
 • Uvod u protok žile - preusmjeravanje stenta, koji ima visoku gustoću i usmjerava krv uzduž krvne žile na takav način da krv ne ulazi u aneurizmu, a aneurizma je trombozirana, tj. isključuje se mogućnost njenog raskida. Kompletna tromboza aneurizme javlja se u roku od 4 do 6 mjeseci nakon intervencije.
 • Nakon instalacije stentova bilo koje vrste za tri mjeseca, potrebno je uzeti lijekove kako bi se spriječila stentna tromboza, koja se mora uzeti u obzir prilikom odabira ove tehnike intervencije.

  Oporavak nakon operacije

  Nakon operacije, pacijent je smješten u postoperativni odjel za promatranje medicinskog osoblja, gdje počinje samostalno disanje, nakon čega je prebačen u jedinicu intenzivnog liječenja. Vrijeme provedeno u jedinici intenzivne njege ovisi o složenosti i karakteristikama tijeka operacije i anestezije te je 24-48 sati.

  Zatim, u neurološkom odjelu pacijent se prati i liječi jedan do dva tjedna, ovisno o izravnoj ili endovaskularnoj intervenciji. Neki će pacijenti morati proći rehabilitaciju.

  Trajanje poslijeoperacijskog razdoblja nakon endovaskularnih intervencija puno je kraće nego nakon izravnih operacija i 5 do 6 dana u odsutnosti komplikacija.

  Posljedice kirurške intervencije

  Postoje komplikacije povezane s nuspojavom na anesteziju, oštećenja stijenke žile tijekom operacije. Posljedice intervencije je stvaranje krvnih ugrušaka, oticanje mozga, infekcije, moždanog udara, napadaji, poteškoće u govoru, zamagljen vid, memorije, ravnoteže, koordinacije pokreta, i tako dalje. N.

  Međutim, uklanjanje aneurizme probiti, podložna smetnjama u specijaliziranoj klinici s velikim iskustvom kirurške korekcije vaskularne aneurizme, što smanjuje mogućnost komplikacija, te je neusporediv s teškim posljedicama cerebralne arterije aneurizme rupture. Osim toga, neke komplikacije su uklonjene tijekom operacije ili neposredno nakon operacije. U nekim slučajevima, to zahtijeva dugo razdoblje rehabilitacije pomoću fizioterapije tehnike, rad s logopeda s govornim poteškoćama, psiholog, specijalist fizikalne terapije, masaže, itd

  Život nakon operacije

  Kompletan oporavak nakon otvorenih operacija traje do dva mjeseca, nakon pacijenata endovaskularne kirurgije pacijenti se vraćaju u punopravni život u manje vremena. Trajanje oporavka ovisi o zdravlju bolesnika prije operacije, postoperativnih komplikacija.

  Aneurizma prije i poslije endovaskularne kirurgije

  Nakon kraniotomije, bol se osjeća nekoliko dana u rani, jer rana zacjeljuje, osjeća se svrbež, moguće je oteklina na ovom području i utrnulost nekoliko mjeseci.

  Oko dva tjedna može doći do glavobolja, zabrinuti zbog umora i tjeskobe do osam tjedana nakon otvorene operacije. Stoga se dnevno spavanje preporučuje u poslijepodnevnim satima.

  Pacijent treba biti pod nadzorom neurologa, uzeti potrebne lijekove, lijekove protiv bolova. Tijekom godine treba izbjegavati sportske kontakte, podizanje dulje od 2,5 kg, produženo sjedenje.

  Ako se rad ne odnosi na opterećenje, nakon otprilike 6 tjedana možete razgovarati sa svojim liječnikom o mogućnosti započinjanja rada.

  Unatoč činjenici da je primjena MR angiografiju i CT angiografija ograničen prisustvom mogućih distorzije na sliku metalnim kopčama, stentova i zavojnice, te metode su dovoljno produktivni na kontrolu postoperativne.

  Preporuča se ponoviti ispitivanje nakon otvorenih intervencija između 6 i 12 mjeseci nakon intervencije.

  Nakon izvođenja endovaskularne operacije preporučuje se kontrolna digitalna subtrakcijska angiografija između 6 i 12 mjeseci nakon intervencije.

  Pacijenti sa predispozicijom za formiranje aneurizme, bez obzira na vrstu kirurške intervencije, nakon završetka razdoblja promatranja preporuča primjenu magnetske - angiografiju, kompjutorizirana tomografija angiografije u modu 1 put u 5 godina kako bi se izbjeglo stvaranje novih aneurizme.

  Recenzije pacijenata nakon kirurške korekcije vaskularnih cerebralnih aneurizama su pozitivne. Među nuspojavama koje nastaju u odgođenom razdoblju nakon operacije, mnogi ljudi primjećuju pogoršanje dobrobiti kada se mijenjaju vremenski uvjeti.

  Mnogo pozitivnih recenzija o liječenju na NN Burdenko institutu, gdje je tijekom posljednjih deset godina provedeno više od 400 kirurških korekcija neeksplodiranih aneurizme s pozitivnim rezultatima operacija.

  Operacija uklanjanja neeksplodiranog cerebralnog aneurizma izvodi se na besplatnoj osnovi za kvotu za high-tech operacije. Koji zahtijeva odabrane kliniku za pružanje relevantne medicinske dokumentacije, a prisutnost kvota će biti izdana na „protokola kvota odluke”, pacijent je ušao u plan poslovanja i čeka svoj red.

  U slučaju da se pacijent prijavljuje u kliniku samostalno, bez upućivanja dokumenata, operacija se obavlja na plaćeni način.

  U slučaju plaćenih troškova liječenja operacije vrlo je individualan i ovisi o materijalima koji se koriste tijekom operacije, liječnik kvalifikacija, vrijeme provedeno u bolnici, itd Prosječna cijena operacije u klinici u Moskvi za aneurizme clipping -.. 80 000, za endovaskularne isključivanja aneurizme - oko 75.000 rubalja.

  S obzirom na visoku smrtnost od krvarenja s rupture aneurizma, u prisutnosti indikacija, preporučuje se profilaktička operacija za isključivanje aneurizme iz krvotoka.

  Što je rezanje vaskularnih aneurizama, posljedice

  Aneurizma mozga se događa s patološkim promjenama u plućima, dok se njihov oblik mijenja. Oni postaju tanki i krhki, protežu se i protrude. Na mjestu deformacije formira se aneurizmska vrećica koja kasnije potječe i dovodi do intrakranijalne krvarenja.

  Vjerojatnost smrtonosnog isjecanja s rupture posude je vrlo visoka, pa kada je dijagnoza potvrđena, hitno se obavlja kirurška intervencija. U tom slučaju, najčešće rezanje aneurizme mozga, osim u situacijama kada je vrećica prevelika.

  Bit eskortiranja aneurizme, tijek operacije

  Govoreći o tome što je rez aneurizme, znači postupak aneurizme odspajanja od ukupnog protoka krvi. To se događa primjenom isječka na vratu zahvaćene posude.

  Ovisno o obliku aneurizme, može biti potrebno dvostruko pričvrstiti stezaljke. Da bi se dobio pristup željenom mjestu, provodi se obrada lubanje.

  Kako se operacija izvodi?

  Tijekom manipulacije provode se sljedeće radnje:

  1. Pacijentu se daje opća anestezija.
  2. Trepaniranje željenog područja lubanje.
  3. Cranitom je izbacio otvor.
  4. Otvorena je tvrda ljuska mozga.
  5. Definirano područje i odvojeno od drugih tkiva.
  6. Aneurizma je odsječena od ukupnog protoka krvi primjenom isječka.
  7. Kranija je obnovljena. Izrezana rupa je učvršćena pločama i vijcima.

  Izvođenje operacije zahtijeva preciznost i pažnju kirurga. Tijekom postupka koristi se razna mikrokirurška oprema. Ako liječnik vidi da su posude razrijedene, onda ih se može obložiti kirurškim gazom ili mišićnim česticama. To će smanjiti rizik od pucanja kad se podigne pritisak.

  Indikacije i kontraindikacije za kiruršku intervenciju

  Odluku o obavljanju operacije donosi liječnik nakon pacijentovog pristanka na postupak. Glavne oznake u svrhu rezanja su:

  • aneurizme, dostižući 7 mm ili više;
  • genetske predispozicije na rupture aneurizme.

  Kada je operacija kontraindicirana

  U nekim slučajevima operacija treba napustiti:

  1. Uz bolesti cirkulacijskog sustava.
  2. S dekompenzacijom dijabetesa.
  3. U prisutnosti akutnih upalnih i zaraznih procesa.
  4. Ako bronhijalna astma ima teški tijek.
  5. Uz pogoršanje kroničnih bolesti.

  Rezanje se ne izvodi kada se aneurizme nalaze dovoljno duboko.

  Politika cijena

  Na pitanje koliko koštaju troškovi, možete odgovoriti na različite načine. Planiranom hospitalizacijom pacijent ima pravo na besplatno liječenje. Zbog toga, pri prijavi Ministarstva zdravstva, morate popuniti radove i dostaviti relevantne dokumente.

  U tom slučaju, može proći nekoliko tjedana ili mjeseci da biste pregledali aplikaciju i dodijelili sredstva iz proračuna.

  Ako nema vremena, možete se privatno prijaviti na kliniku, a troškovi postupka će biti od 80 do 180 tisuća rubalja. Ovisi o složenosti operacije, prestižu klinike i kvalifikacijama liječnika, kao io cijeni materijala koji će se koristiti u procesu rezanja.

  Kako se pravilno pripremiti za postupak

  Prilikom odabira metode aneurizme, provodi se niz pregleda. Uglavnom je:

  • Opća analiza krvi, urina.
  • Ispitivanje krvi za biokemiju i zarazne bolesti.
  • Radiografija.
  • Kardiogram.
  • Posjetite terapeuta i neurologa, a ponekad i druge stručnjake, ovisno o simptomatologiji.
  • Angiografija magnetske rezonancije. Prikazan je s aneurizmom od 3 mm.
  • CT je potreban da bi se dobila opća slika pri oblikovanju od 5 mm. Pomoću nje moguće je otkriti kalcijeve i trombije unutar aneurizme.
  • Digitalna oduzimljiva angiografija vam omogućuje da vidite formate do 3 mm.

  Prije izvođenja presjeka cerebralnih žila potrebno je pripremiti tijelo za kiruršku intervenciju. U tu svrhu postojeće bolesti su normalizirane: nadoknađuju dijabetes mellitus, arterijski tlak i druge kronične bolesti koje se javljaju u akutnom obliku.

  Nakon pregleda, kirurg, anesteziolog i obrazac za pristanak popunjavaju datum operacije. Uoči se ne preporuča jesti hranu i tekućine nakon 18 sati.

  Postoperativno razdoblje

  Kako bi se pacijent brzo vratio na uobičajeni način života nakon operacije, on je pokazao mir i pozitivan stav.

  Kada se planirana operacija izvodi, pacijent ostaje nekoliko dana u jedinici intenzivne skrbi kako bi bio u mogućnosti pružiti medicinsku pomoć u vremenu u slučaju komplikacija. Potkraj tog vremena pacijent je prebačen na opće odjeljenje.

  U postoperativnom razdoblju, brza zamor, slabost može biti uznemirujuća. Stoga se preporuča potpuni odmor i ležaj za spavanje.

  Napadak glavobolje je također čest suradnik aneurizme rezanja operacije. Taj simptom uklanjaju opojne droge, pa se za jake i česte migrene treba posavjetovati s liječnikom.

  Ukupno razdoblje rehabilitacije je oko dva mjeseca. Važno je razmotriti prisutnost drugih bolesti i stupanj njihove ozbiljnosti, stanje u kojem je pacijent bio u trenutku izrezivanja. Ako je operacija bila planirana i veličina obrazovanja bila beznačajna, postupak je lakše prenijeti, oporavak organizma dolazi brže.

  Je li operacija opasna, zašto se pripremiti nakon rezanja?

  Pogoršanje stanja nakon operacije je vrlo rijetko. Prema statističkim podacima taj iznos ne prelazi 10%. Ali se slažete s liječenjem aneurizme, pacijent mora procijeniti sve rizike.

  Posljedice mogu biti vrlo različite: u rasponu od manjih kršenja govora, pamćenja, pažnje, stalnih glavobolja i završavanja ishemijskih komplikacija, plućnog edema, u nekim slučajevima - smrtonosnim.

  Ali ne biste trebali odustati od operacije, glavni uvjet uspješnog liječenja je izbor kvalificiranog osoblja, poštivanje svih preporuka liječnika i pravodobna dijagnoza komplikacija u postoperativnom razdoblju.

  U većini slučajeva, komplikacije nastaju pri preopterećenju aneurizme ili krvarenja tijekom postupka.

  • Poremećaj koordinacije pokreta ili smanjenje osjetljivosti ekstremiteta, paraliza.
  • Poremećaj govornog aparata.
  • Smanjena vizija.
  • Blokiranje krvnih žila.
  • Psihološki poremećaji.
  • Pojava epilepsije.

  Životni vijek nakon liječenja

  Općenito, ako se sve preporuke pridržavaju i da se operacija provede pravodobno, očekivano trajanje bolesnika se ne smanjuje.

  U slučaju odbijanja liječenja, aneurizma će postupno povećavati veličinu, i na kraju će praska, hemoragija, što često dovodi do smrti.

  Glavne preporuke za rano oporavak su:

  • Revizija prehrane.
  • Normalizacija fizičkih opterećenja.
  • Promatranje s neurologom.
  • Odbijanje od loših navika.
  • Prolaz MR angiografije i CT u 6 mjeseci nakon operacije.
  • Praćenje stanja kako bi se izbjegle nove formacije.

  Invaliditet u aneurizmu

  Pitanje imenovanja invalidnosti nakon trokutanja lubanje odlučuje se tijekom socijalnog i medicinskog pregleda. Općenito, samo 7-10% onih koji su podvrgnuti kirurškom zahvatu trebaju registrirati prednosti. Uvjet se procjenjuje prema sljedećim kriterijima:

  1. Prisutnost sustavne funkcionalne neravnoteže zbog operacije.
  2. Djelomična nesposobnost, to može biti i ograničenje mobilnosti i mentalnih poremećaja.
  3. Potreba za rehabilitacijom.

  Ako navedene komplikacije nastave tijekom cijele godine, prijavljuje se invalidnost I, II ili III skupine ovisno o simptomima:

  • Skupina se daju ljudima koji ne mogu sami pružiti, trebaju stalni nadzor i brigu. Ti se građani smatraju onesposobljenima, čuvar im je dodijeljen.
  • II skupina invaliditeta pruža djelomični poremećaj funkcionalnosti tijela nakon bolesti. Osoba se može smatrati djelomično nesposobnim.
  • Grupa III je namijenjena osobama s umjerenom disfunkcijom tijela. Na primjer, djelomična paraliza, dezorijentacija, gubitak sluha. Takva kategorija osoba s invaliditetom ne treba stalni nadzor. Oni sami mogu obavljati sve potrebne samoposlužne aktivnosti.

  Pri određivanju odgovarajuće skupine procjenjuju se posljedice operacije, tip i mjesto aneurizme. Važan argument je prisutnost mentalnih poremećaja i epilepsije.

  Na temelju statistike, više od 40% pacijenata koji su radili nakon razdoblja rehabilitacije vratilo se u svoje uobičajene radne aktivnosti. Ostali sposobni građani prolaze ponovno razvrstavanje u posebne institucije i mogu se držati položaja s laganim radnim uvjetima.

  Aneurizma mozga je opasna zbog puknuća broda. Odluku o provođenju operacije treba učiniti pacijent s razumijevanjem svih mogućih rizika i komplikacija. Općenito, život nakon rezanja nije jako različit od predoperativnog razdoblja. Glavni kriterij za uspješnu manipulaciju je pravodobna dijagnoza bolesti i usklađenost s preporukama nadležnog liječnika.

  Aneurizma moždanih krvnih žila - vremenska bomba

  Rijetka, ali opasna bolest, o kojoj će se raspravljati, s kasnom dijagnozom povezuje se s visokim rizikom od onesposobljenja i smrti. Aneurizma moždanih krvnih žila je patologija u kojoj je pogođena jedna ili nekoliko krvnih žila unutar lubanje, što prijeti njihovom raskidu i krvarenju.

  Aneurizma moždanih krvnih žila - uzroci

  Ta se bolest razvija u bilo kojoj dobi, ali u većini slučajeva otkrivena je u bolesnika od 35 do 60 godina. U isto vrijeme, stručnjaci zabilježiti veći incidencija među ženama. Aneurizma cerebrovaskularne poremećaje nastale strukturom troslojne vaskularnog zida, naznačena time što je rezultat gubitka elastičnosti mišića vlakana srednje i vanjske školjke, njihovo stanjivanje i rastezanje unutarnjeg sloja nastaje ispupčen.

  Preduvjeti za formiranje aneurizme mogu biti oba kongenitalna vaskularna promjena i stečene deformacije. Čimbenici prvog tipa (kongenitalni) uključuju, na primjer, arteriovenska malformacija - patološka krivina arterija s nekim promjenama u anatomskoj strukturi samog vaskularnog zida. Stjecanje aneurizme mozga može se povezati sa sljedećim glavnim razlozima:

  • zatvorena kraniocerebralna trauma;
  • hipertenzivna bolest;
  • koagulacija aorte;
  • infektivne lezije tkiva mozga;
  • izloženost zračenju;
  • ciste i tumore unutar glave.

  Većina znanstvenika se slaže da nekoliko faktora igra ulogu u razvoju patologije. Osim toga, sljedeći nepovoljni čimbenici mogu povećati rizik od gubitka mehaničke čvrstoće i elastičnosti posuda, što pridonosi formiranju aneurizme:

  • pretilosti;
  • primanje hormonskih kontraceptiva;
  • zlostavljanje alkohola;
  • pušenje.

  Aneurizma mozga - simptomi

  Ovisno o veličini aneurizme cerebralnih žila, simptomi se mogu izgovoriti ili ostati neprimijećeni za pacijenta. Klinička slika uzrokovana je stiskanjem anatomskih mjesta koja se nalaze u blizini krvožilne žlijezde i oštećenja živčanih impulsa, ovisno o lokalizaciji. Glavne kliničke manifestacije su često:

  1. Bol u glavi - karakterizirani različitim trajanjem i intenzitetom, često se pojavljuju paroksizmom (u nekim slučajevima postoji veza s povećanjem tlaka). Lokalizacija boli ovisi o području lezije. U tom slučaju, ako je fokus je duboko, bol je manje intenzivno, i, s druge strane, površinska oštećenja izazivaju jake bolove.
  2. Poremećaji spavanja - kada fokus utječe na zonu odgovornu za praćenje spavanja, može se razviti nesanica, poteškoće s usnama, pospanost tijekom dana itd.
  3. Mučnina, želja za povraćanjem - takvi su simptomi tipičniji za površinske formacije, kao i velike aneurizme, koji uzrokuju povećani intrakranijski pritisak. Posebnost tih senzacija je da nisu povezana s unosom hrane, nisu eliminirani uzimanjem lijekova, povraćanje ne donosi olakšanje.
  4. Vizualni poremećaj - s abnormalnim vaskularnim promjenama na području optičkih živaca može doći do djelomičnog ili potpunog gubitka vida, strabizma, dvostrukog viđenja, zamućenosti, "veila" pred očima itd.
  5. konvulzije - nekontrolirana mišićne kontrakcije se mogu pojaviti tijekom kompresije površine mozga u blizini uzdah arterije.
  6. Kognitivno oštećenje - oštećenje pamćenja, sposobnost apsorbiranja novih informacija, logično razmišljanje, čitanje, brojanje itd.
  7. Psihološki poremećaji - česte promjene u emocionalnom raspoloženju, razdražljivost, prekomjerna anksioznost.
  8. Njuškanje lica, slabost mišića lica.

  Aneurizma mozga aorte - simptomi

  Aneurizma mozga ponekad utječe na grane aorte - najveće arterijske posude u tijelu. Među manifestacijama ove patologije, bolesnici često primjećuju opresivne nelagodne osjećaje nelagode u različitim dijelovima glave povezane s povećanim intrakranijskim pritiskom. Osim toga, često se opaža vrtoglavica, smanjenje pulsa i znojenje. Ponekad postoji blagi osjećaj trnjenja u glavi na području ozljede.

  Aneurizma cerebralne arterije Sacrum

  Najčešći oblik bolesti u kojemu je oblikovana mana slična krvi ispunjenoj krvi i nastala je zbog lokalnih oštećenja jednog od vaskularnih slojeva. U ovom slučaju nastaje vrtložak u krvotoku, pokret krvi usporava, prijeti opasnost od krvnih ugrušaka. Znakovi cerebralne aneurizme ovog tipa ne mogu se dugo očitovati, do rupture protruzije ili tromboze.

  Aneurizma glavne arterije mozga

  Uz poraz glavne (bazilarne) arterije, bol je lokaliziran u okcipitalnom području glave i vrata. Osim toga, aneurizme cerebralne arterije izazivaju takve manifestacije kao što su periferna pareza živčanog lica, jednostrano pogoršanje sluha, buka u uhu koja podsjeća na dah vjetra. jer glavna arterija opskrbljuje krv s malim i malim mostom, a zatim s nedovoljnom količinom krvi u tim odjelima može doći do vrtoglavice, oštećenja sluha i poremećaja u koordinaciji.

  Aneurizma karotidne arterije mozga

  Tipični znakovi moždanog aneurizme, lokaliziran u karotidnu arteriju, uključuju takve djeluje kao šum i zujanje u ušima, teške glavobolje, vrtoglavica, problemi s vizualnom percepcijom. Tijekom sondiranja i inspekcija na površini svog položaja primjetan je pulsirala nenormalan oteklina u području koje osjećao laganu bol.

  Aneurizma moždanih krvnih žila - posljedice

  Dugotrajno postojanje mozga aneurizme i cijeđenje čelne često uzrok cerebralne atrofije u struci. Kao rezultat toga, postupno se povećava kognitivni pad, koji se očituje u promjenama u ponašanju, osobnim karakteristikama. mozak aneurizme, simptomi učinaka kompresija tkiva zbog koje ne dopuštaju za korekciju pogoršanja, što dovodi do oštećenja vidnog živca.

  Ruptura cerebralnih aneurizama

  Kada je dijagnoza „mozak aneurizme” bilo emocionalnog ili fizičkog stresa, krvnog tlaka vala, loše navike mogu brzo izazvati opasne posljedice - jaz ispunjen sa stvaranjem krvnih žila u krvi. Rezultat je krvarenje u moždanom tkivu ili intrakranijskog prostora, krv počne vršiti pritisak na ove zone, a to dovodi do poremećaja različitih funkcija.

  Ponekad puknuće aneurizme cerebralnih krvnih žila s neodgovranom kirurškom intervencijom može dovesti do smrtonosnog ishoda. Prepoznajte trenutak jaza na sljedećim ključnim značajkama:

  • iznenadna teška glavobolja;
  • osjećaj mučnine;
  • obilno povraćanje;
  • gubitak svijesti.

  Ruptura cerebralnih aneurizama - posljedice

  U drugim slučajevima, rupture mozga aneurizme posljedice mogu biti manje strašan, ali nakon krvarenjem u mozgu osoba često postaje onesposobljen. Dijagnosticirana s ovom komplikacijom može biti:

  Liječenje aneurizme mozga

  Važno je znati da moderna medicina nema učinkovite konzervativne metode za uklanjanje cerebralnih aneurizama. Stoga, kada se identificira takva opasna bolest, bolje je da ne riskirate i ne testirate ni narodne lijekove, niti bilo kakve druge alternativne tehnologije koje često ne nude liječnici, već šarlatani. Učinkovito liječenje cerebralnih aneurizama može se izvesti samo kirurškom manipulacijom.

  U slučajevima kada vaskularne formacija je mali, ne uzrokuju značajne abnormalnosti, pacijentima se savjetuje čekati-i-promatranje taktiku koja uključuje redovite posjete neurologa ili neurokirurga, kontrolu nad veličini aneurizme, prateći svoj „ponašanje”. Osim toga, imenovan metode koje se smanjio rizik od opasnih posljedica:

  • normalizacija krvnog tlaka;
  • smanjenje kolesterola u krvi;
  • povećana elastičnost arterija;
  • liječenje infektivnih patologija;
  • odbijanje loših navika;
  • racioniranje tjelesne aktivnosti itd.

  Aneurizma mozga - operacija

  Ako se detektira aneurizma cerebralnih žila, koja se često dijagnosticira rendgenskim snimkama, tomografskim pregledima i angiografijom, moguće je izbjeći komplikacije pomoću neurokirurške operacije. Operativno liječenje u ovom slučaju vrlo je složeno, usmjereno je na izolaciju šupljine aneurizme i njegovu uklanjanju iz cerebralne cirkulacije. Operacija uklanjanja aneurizme cerebralnih žila može se provesti pomoću jedne od glavnih metoda:

  • endovaskularna okluzija;
  • izrezivanje aneurizme cerviksa.

  Endovaskularna kirurgija aneurizme cerebralne arterije

  Ova metoda je minimalno invazivna, izvedena pod općom anestezijom. Endovaskularna embolizacija aneurizme moždanih krvnih žila uključuje uvođenje kroz jednu od udaljenih usisnih krvnih žila fleksibilnog katetera koji postupno napreduju na patološko mjesto pod kontrolom rendgenskog aparata. Nadalje, mikrospiral je umetnut u aneurizmu šupljine iz katetera, uzrokujući začepljenje i smrt formiranja. Prednost ove tehnike je mogućnost pristupa dubokim posudama, primjena čak i nakon rupture aneurizme.

  Kloniranje cerebralnih aneurizama

  Kada aneurizma cerebralnih žila ne leže duboko ili kada je potrebna hitna intervencija nakon krvarenja, obavlja se otvorena operacija. Ova tehnika uključuje otvaranje lubanje i izolaciju tvorbe iz protoka krvi uspostavom posebnog metalnog isječka na vratu. Kao rezultat toga, šupljina vaskularne izbočine postupno se smanjuje daljnjom zamjenom vezivnog tkiva.

  Za rad je potrebno visoke kvalitete Mikrokirurški opreme, kirurških mikroskopa. Ako zahvat radi nakon što je aneurizma eksplodirala cerebrovaskularne korak sadrži još jedan odvodni formirana intracere hematom i uklanjanje krvi u subarahnoidnom prostoru.

  Aneurizma mozga - posljedice nakon operacije

  Čak iu vremenu provedenom od strane uspješnost kirurške intervencije u kojima je rana od cerebralne aneurizme, učinci operacije može se daljinski. Komplikacije povezane s odgovor na anestetik lijeka, oštećenja krvnih žila zid, nepotpuno uklanjanje krvnih ugrušaka, itd U tom smislu pacijenti mogu razviti:

  • pogoršanje opskrbe krvi tkiva mozga;
  • trombozu;
  • cerebralni edem;
  • pojava novog aneurizma;
  • infektivni proces;
  • kršenje govora, sluha, vid, itd.

  Ipak, rizik provedbe operacije opravdan je u većini slučajeva. Život nakon rezanja aneurizme cerebralnih žila, kao i nakon endovaskularne operacije, ima neka ograničenja i preporuke. Mnogi pacijenti trebaju dugo razdoblje rehabilitacije s fizioterapijom, upotrebom lijekova, ponovljenim operacijama.

  Pročitajte Više O Plovilima